По време на въздушно нападение украинските въоръжени сили са загубили

...
По време на въздушно нападение украинските въоръжени сили са загубили
Коментари Харесай

Медии изчислиха колко хеликоптера е загубила Украйна при Азовстал -

По време на въздушно нахлуване украинските въоръжени сили са изгубили минимум три хеликоптера, употребявани за доставка на медицински консумативи и муниции в завода " Азовстал " в Мариупол.

Това заяви уебсайтът за вести и разбори " Украинска истина ", базирайки се на осведомени източници, представен от УНИАН.

Тъй като по това време Мариупол е обграден от съветски окупатори, единствената опция е да се доставят медицински материали и всичко належащо по въздух. За полетите са употребявани армейски хеликоптери Ми-8.

По данни на УП в " Азовстал " е имало общо седем хеликоптерни задачи. Вертолетите са летели през нощта, на ниска височина и по направления, които заобикалят противовъздушната защита.

Журналистите научиха, че Украйна е изгубила три хеликоптера по време на такива задачи: при петия полет хеликоптерът е бил свален, когато групата се е прибирала от Мариупол.

" При седмия метод, също и на връщане, един хеликоптер се възпламени и се разруши в окупирана територия. След това различен хеликоптер, избавителен хеликоптер, беше вдигнат от река Днепър, с цел да извади оживелите. Но там го чакаше засада и ПЗРК смъкнаха хеликоптера. Така че в този момент двамата лежат там, тъкмо като във филмите - един до различен ", се споделя в публикацията.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски за първи път приказва за това по какъв начин украински водачи са се пробвали да летят до " Азовстал ", с цел да оказват помощ на военните. Това се случва при липса на въздушни коридори и мощна противовъздушна отбрана.

В средата на април стана ясно, че бесарабският българин от село Лошчиновка (Кайраклия, Украйна) е оживял, откакто хеликоптерът му Ми-8 е бил свален от съветска ракета край Мариупол. Сънародникът ни е бордов механик на вертолета на украинската работа за търсене и избавяне.

Капитанът е брат на някогашния ръководител на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Руските окупатори смъкнаха два украински хеликоптера край Мариупол на 5 април, а пропагандата на Кремъл показа полета им като опит за евакуация на управлението на полка " Азов " от опустошения град на Азовското крайбрежие. А сънародникът ни се смяташе за умрял. Но след това се разбра, че е покорен и е настанен с тежки пострадвания в болница в Крим.

При разпита от болничното си легло Дмитрий изяснява, че техният полет не е имал желание да извежда бойци от Азов, а задачата е била да помогне за спасяването на бойците от другия хеликоптер, свален преди този момент от руснаците.

с съветски бойци на 21 април.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР