По време на строителни дейности в Русия е била открита

...
По време на строителни дейности в Русия е била открита
Коментари Харесай

Неизвестен за човечеството език изникна от писмо в бутилка

По време на строителни действия в Русия е била открита бутилка с писмо, чието наличие озадачава учени от целия свят. В бутилката е открит загадъчен текст, писан на незнаен за човечеството език.

Откритието е било направено от служащи, които взели участие в построяването на газопровод в Калининградската област. По време на изкопите работи един от служащите забелязал находката и първия миг помислил, че е захвърлена бутилка от безалкохолна напитка или бира.

Бутилката била запушена с дървена запушалка и запечатана с восък. Когато обаче я огледали, служащите видели лист хартия в нея. Бутилката била счупена и от нея се извадили не един, а няколко листа с написан текст.

Листовете се оказали изписани с текст на чудноват и неясен език. Работниците решили, че са разкрили значим исторически документ и занесли текста в редакцията на локален вестник, който го препратил на езиковед, с цел да бъде разчетен.

Експертът обаче не се справил със задачата и изискал помощта на свои сътрудници от Москва. Страниците са изпратени в съветската столица и за момента е известно единствено, че текстът не е писан на никой от познатите езици.

Според експертите става въпрос за шифровано обръщение, поради което с откритието ще се заемат не лингвисти, а професионални криптоаналитици, които да разшифроват загадъчния текст.

Криптоаналитиците за в този момент отхвърлят да се ангажират с съответен период, в който да разчетат написаното. Това може да отнеме седмица, няколко десетилетия, а може да остане и от тези текстове, които са цялостна мистерия за човечеството.

В началото на разбора специалистите ще се опитат да схванат националността на индивида, писал текста. Това се узнава по честотата на потребление на избрани гласни или съгласни.

Всяка една от националностите има желания към избрана писмен знак, а в съветския език такава е Е – споделя Сергей Алешноков от Института по приложна математика и информатика в Москва.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР