По време на пресконференцията, с която Йелън завърши четиридневното си

...
По време на пресконференцията, с която Йелън завърши четиридневното си
Коментари Харесай

Йелън след визитата: Вашингтон и Пекин постигнаха напредък в отношенията

По време на конференцията, с която Йелън приключи четиридневното си посещаване в Пекин, министърката съобщи, че двете най-големи стопански системи в света имат " обилни различия " по въпроси като ограниченията за надзор на износа за запазване на националната сигурност, само че страните са се съгласили да не престават контактите си.

" Съединени американски щати и Китай имат основни различия ", съобщи Йелън пред медиите в посолството на Съединени американски щати в Пекин, като се базира на загрижеността на Вашингтон по отношение на това, което тя назова " нелоялни стопански практики ", и неотдавнашните наказателни дейности против американски компании, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Но президентът (Джо) Байдън и аз не преглеждаме връзките сред Съединени американски щати и Китай в границите на спора сред огромните сили. Вярваме, че светът е задоволително огромен, с цел да процъфтяват и двете ни страни ", добави министърката, представена от Ройтерс.

През последните месеци в американски консултантски компании бяха осъществени няколко обиска, евентуално свързани с обвинявания в шпионаж и нарушавания на националната сигурност, отбелязва Киодо.

По време на първото си посещаване в Китай като финансов министър Йелън съобщи, че е имала общо към 10 часа " основни и продуктивни " полемики с висши китайски чиновници, в това число премиера Ли Цян, вицепремиера Хъ Лифън и Пан Гуншън, новия началник на Китайската национална банка.

Напоследък двустранното напрежение набъбна поради ограниченията за надзор на износа на артикули, свързани с полупроводници. Йелън акцентира, че Вашингтон подсигурява, че ограниченията му са " транспарантни, с стеснен обсег и ориентирани към ясни цели ", а не целят " приемане на икономическо преимущество ". През октомври предходната година администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи широкообхватни ограничавания върху износа на някои усъвършенствани компютърни чипове и свързани с тях произведения в опит да попречва устрема на Пекин да създава технологии за военни цели.

Като възможна ответна мярка Китай разгласи малко преди пътуването на Йелън, че от 1 август ще затегне контрола върху износа на галий и германий - редки метали, които са от решаващо значение за производството на чипове.

Според формалната осведомителна организация Синхуа вицепремиерът Хъ е изразил угриженост по отношение на глобите и рестриктивните мерки, наложени от Съединени американски щати на Китай, по време на срещата си с Йелън през вчерашния ден.

Йелън повтори, че Съединени американски щати не се стремят да се отделят от Китай, заявявайки, че това би било пагубно и за двете страни, дестабилизиращо за света и " на практика невероятно да се предприеме ". Отбелязвайки, че Вашингтон се стреми към " унищожаване на риска " или диверсифициране на веригите си за доставки, с цел да понижи зависимостта си от Китай, Йелън съобщи, че съгласно нея китайската страна се е уверила в разликата сред отделянето и премахването на риска и в желанието на Вашингтон да продължи търговията и вложенията с Пекин в " безпроблемни, непротиворечиви " области.

Относно съветското настъпление в Украйна Йелън съобщи, че е призовала Пекин да подсигурява, че китайските компании заобикалят да дават на Москва материална поддръжка, с цел да избегнат икономическите наказания, наложени от Запада. Китай, който поддържа тесни връзки с Русия, се опълчва на глобите.

През последните дни Съединени американски щати неколкократно нарекоха почитан китайски банкер началник или изпълняващ длъжността началник на Китайската национална банка (КНБ), с което като че ли потвърдиха предстоящото му издигане на най-високия финансов пост в Пекин, отбелязва Ройтерс. Йелън назова заместник-управителя на КНБ Пан Гуншън, с който се срещна по време на поредност от срещи с висши китайски чиновници, началник на централната банка.

На 1 юли ръководещата в Китай Комунистическа партия назначи Пан за партиен началник на КНБ - ход, който съгласно два политически източника на Ройтерс го слага в позиция да наследи И Ган като шеф на централната банка на втората по величина стопанска система в света.

Министерството на финансите на Съединени американски щати към този момент загатваше Пан като началник на централната банка, откакто Йелън се срещна с него в петък. Помолена да разясни забележките си през днешния ден, Йелън съобщи, че: " Китайската страна би трябвало да реши и да разгласи решението си, само че аз се срещнах с изпълняващия сега длъжността шеф на КНБ и организирахме доста положителни полемики ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР