По време на пресконференция учените от НАСА обявиха, че са

...
По време на пресконференция учените от НАСА обявиха, че са
Коментари Харесай

Изненадваща активност на луна Европа – извънземни или не?

По време на конференция учените от НАСА оповестиха, че са засекли необикновена интензивност по замръзналата повърхнина на Европа - най-големият от Юпитеровите спътници. Космическата организация сподели фотоси, на които се издига тайнствена пара от един от гейзерите.

Струите водна пара се издигали на височина от 200 метра. Освен посредством телескопа Хъбъл астрономите са употребявали и фотоси от сондата Касини, с цел да затвърдят заключението си.

Според първите догатки на учените водната пара дава очаквания, че на Европа съществува океан и затова, доста е допустимо на естествения сателит да има живот.

Но към момента е прекомерно рано да се вършат сходни изводи, а шефът на галактическата организация Джеф Йодер декларира, че НАСА ще стартира работата по план, който да събере проби от водата, без да е належащо да се изпраща робот, който да спуска сонда.

Мисията ще стартира напълно скоро, защото Европа може да се окаже едно от най-обнадеждаващите места в Слънчевата система, където има живот, с изключение на Земята.

Астролизите търсят извънземен живот във Вселената от десетилетия. Тяхна най-голяма вяра постоянно е било той да бъде открит в Слънчевата система. Най-големи очаквания се разпореждат точно на Юпитеровата луна. Именно поради това наблюденията бяха ориентирани точно към нея. Предполагаше се, че километри под повърхността ѝ е прикрит океан, формиран от течна солена вода. Няма да е чудно, в случай че Хъбъл е разкрил действителни доказателства за това. Та даже и освен това.

 Юпитер

От няколко години насам от НАСА взимат защитни ограничения, с цел да не замърсят хипотетично наличния живот на луна Европа. За задачата още през 2003-та година галактическа сонда Галилео бе унищожена в края на задачата си. Тя бе запратена в атмосферата на Юпитер, където изгоря. Сонда Джуно, която сега изследва Юпитер, ще бъде сполетяна от същата орис.

НАСА, както и Европейската галактическа организация, към този момент възнамеряват задачи до луна Европа. При тях ще се наложи потреблението на криоботи, които да разтопят ледената повърхнина на галактическото тяло. Хидроботи пък ще обхванат в океана, за който се допуска, че е бездънен 100 км.

Най-голямата вяра на астробиолозите е да се натъкнат на нужните за живота органични молекули и хранителни субстанции във водата. Ако те в действителност съществуват, това ще разреши да ще бъдат направени съответните паралели с възникването на живота на планетата Земя, както и да се откри дали луната може да бъде приспособена за живот на хуманоиди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР