По време на посещението си в София украинският президент Володимир

...
По време на посещението си в София украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Зеленски към Радев: Представете си, че сте на мое място…

По време на визитата си в София украинският президент Володимир Зеленски се срещна с българския държавен глава Румен Радев. Радев изрече съпричасност към украинския народ, само че повтори позицията си, че е срещу даването на военна помощ на Киев. Той неведнъж назова войната в Украйна " спор ". Публикуваме отговора на Зеленски със съкращения:

Благодаря доста, господин президент. Благодарен съм, че съм на посещаване в София през днешния ден. Благодаря за поканата на държавното управление на България. За това, че съм тук. Подчертавам, че съм доста признателен за това, че хората на България подслониха огромен брой украинци. (…)

Хората на България схващат, че това не е спор, а война. Ако това е спор, страната не се напуща от милиони (…) Войната е на нашата територия, на нашата земя. Затова ние доста тъкмо знаем, че това не е спор, а война. 

Много благодаря, че през днешния ден бяха подписани значими заявления в региона на енергетиката. Един от опитите за шантаж от страна на съветската федерация са провокациите посредством цените на енергоносителите и завладяването на Запорожката АЕЦ. Окупацията на атомната централа също не е спор, а открита война. Война на безсилие. Но на безсилие на Украйна. Това не е война за безсилие на света, а за избиването на украинци. Не избиването на жителите на други страни. И популярност богу! На всички искам мир (…)

" Хубаво е да се дава, с цел да не пристигна войната при вас "

Имаме повече от 100 националности в Украйна, страната ни е такава. Аз се гордея, че съм президент на такава страна. Всички тези хора са равноправни в Украйна. Всички са жители на Украйна с огромно почитание към техния етнос и просвета (…)

Много съм признателен на Народното събрание (на България - б.р.) за поддръжката с боеприпаси. Господин президентът сподели, че той не поддържа това като висш главнокомандващ, с цел да не отслабне вашата войска. Или пък не подкрепяте усилването на Украйна? Това са разнообразни неща. 

Искам да ви кажа, че вашата войска, всичко, което имате, ще бъде незадоволително, с цел да воювате с Руската федерация, в случай че тя пристигна тук. Не тъй като армията ви е слаба, вие имате мощна войска, хората ви са положителни, само че това би било незадоволително, с цел да воювате с 160 милионна страна. Затова е хубаво да се дава, хората да могат да се пазят, с цел да не пристигна войната при вас, при поляците, при румънците. Войната няма разстояние. 

Вие като висш главнокомандващ ще ме разберете. Не дай боже някоя покруса да стане и Вие да бъдете на моето място. Ако не ви оказват помощ с оръжия хора, с които имате общи полезности, какво ще вършиме тогава? Ще кажете: " Путин, взимай български територии ". Не, вие като същински президент няма да допуснете компромис с страната си, с нейния суверенитет и самостоятелност. Ние с Вас сме гаранти на конституцията, които би трябвало да пазят правата на нашите хора, териториалната целокупност и суверенитета на нашите страни. И да предадем страната си на бъдещите генерации. 

" Ние желаеме просто да живеем "

Ваше право е, господин президент, да не подкрепяте помощта за Украйна, само че ми се ще да ме разберете (…) Убеден съм, че един ден ще бъдем членове на Евросъюза, аз съм уверен, че Украйна и Европа би трябвало да имат общи полезности, че Украйна и НАТО би трябвало да имат общи полезности. Другояче не може да бъде. Да се поддържа Русия или да се балансира. Защото Русия желае да унищожи НАТО, да унищожи Европа и Европейския съюз. Това са техните цели. Разбирате ли? 

Днес давахме конференция (с Николай Денков - б.р.). Започна дъжд и гръм. Няколко публицисти реагираха на гръмотевиците, тъй като не са привикнали. А аз не го забелязах. Проблемът не е, че аз не го забелязах, огромният проблем е, че нашите деца не го виждат - нито гръмовете поради съветските ракетни удари (…)

По отношение на деескалацията - благодаря ви, че поддържате формулата за мир. Много бихме желали България да вземе присъединяване на най-високо ниво по формулата на мира. Разчитаме, че по този въпрос ще имаме единение, тъй като ви считаме за свои същински сътрудници с исторически връзки. Въпросът е, че това не е спор, господин президент, въпросът не е, че Путин води война против нас. Той не просто води война, той няма да се успокои, до момента в който не ни избие. Вие не можете да се договорите с него. През 2014-2015 година имаше няколко документи, които Германия и Франция подписаха и включиха с Русия и Украйна. Те (руснаците - б.р.) ги подписаха, само че задачата им беше да усилят мощността си, с цел да могат да ни унищожат. Разбирате ли? Той желае да ни унищожи (…) А ние желаеме просто да живеем. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР