По време на посещението си в Чехия министъра на енергетиката

...
По време на посещението си в Чехия министъра на енергетиката
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката на САЩ е посъветвал Чехия по поръчките за АЕЦ първо да питат Вашингтон


По време на визитата си в Чехия министъра на енергетиката Рик Пери в границите на конференцията след договарянията си с премиера Андрей Бабиш е посъветвал при търсене на осъществявания на поръчките в бранша на АЕЦ и други източници на електрическа енергия да се обръщат първо към Вашингтон.

„ Нашите енергийни компании са подготвени да вземат участие в търговете въз основата на конкуренцията. Ако търсите поръчки в региона на нуклеарната енергетика, въглищата възобновимите източници на сила и други, преди всичко мислете за Америка “, е споделил Пери, представен от локални и интернационалните организации.
От своя страна Бабиш е съобщил, че по време на договарянията е уверил госта си от Съединени американски щати, че всички предстоящи планове в дадените браншове ще са транспарантни и е подчертал, че във връзка с вложенията в атома „ би трябвало да помним геополитическата си ориентировка “.

В рамките на визитата си в Прага, Пери се е срещнал и с президента на страната Милош Земан.

„ Президентът удостовери ползата на Чехия към задълбочаване на трансатлантическите връзки в енергетиката. Чехия е заинтригувана оптимално от диверсификацията на източниците на сила. Смятам компанията Westinghause за сериозен кандидат за присъединяване в развиването на чешката нуклеарна енергетика “, е декларирал след срещата на Пери със Земан ръководителят на интернационалния отдел на градската администрация.

Припомняме, че в Чехия сега тече спор във връзка с АЕЦ Обсъжда се или строителството на един енергиен блок на АЕЦ „ Дуковани “ или по един блок на АЕЦ „ Темелин “ и АЕЦ „ Дуковани “. Очаква се до края на тази година чешкото държавно управление да вземе решение за метода на финансиране на строителството и да разгласи търг за присъединяване, в който са подадени поръчки от 6 кандидати – съветската " Росатом ", френската компания EDF, южнокорейската KHNP, китайската China General Nuclear Power, американската Westinghouse, както и взаимен план на френските компании Arevа и японската Mitsubishi Atmea.

Премиерът Бабиш обаче направи предложение в края на октомври вместо строителството на нов блок на АЕЦ „ Дуковани “ да се продължи с още 10 година животът на съществуващите 4 блока, което по думите му ще коства 10 пъти по-малко – 20 милиарда крони или към 0,9 милиарда $.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР