По време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Костадин Ангелов

...
По време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Костадин Ангелов
Коментари Харесай

Ангелов в НС: Най-засегнати от вируса са младите

По време на петъчния парламентарен надзор здравният министър Костадин Ангелов отговори на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов за прекосяване на онлайн образование на част от учебните заведения.

Проф. Михайлов попита каква е повода гимназиалният курс да премине онлайн.

Здравният министър цитира заповедта си от 27 октомври, с която се прекратява присъственото образование на гимназистите. Той обоснова заповедта си с настоящата епидемиологична конюнктура към датата на издаване, която сочи, че се следи непрестанно възходящи индикатори, включително на 14-дневната заболяемост, която на национално равнище надвишава 120 на 100 000 население, на броя на приетите в болница и на броя на умрелите, като тази наклонност се следи и към сегашния миг. Наблюдава се основна ескалация в интензивността на епидемиологичното разпространяване, сподели Ангелов.

" Най-засегнати от новия ковид са лицата в млада и дейна възраст, като е регистриран напредък в заболяемостта при учениците в гимназиален курс - 15-19 и в прогимназиален курс 10-14 ", сподели той.

Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична демонстрация е въведена съответна мярка за спиране механизма на предаване на инфекцията, ограничение опцията за заразяване на контактни лица измежду педагогичен личен състав. Мярката цели закъснение развиването и интензивността на пандемията, сподели министърът.

Ангелов подсети, че преустановяването на образователния развой е мярка, която е прилагана в страната до момента и при сезонния грип.

Проф. Михайлов репликира, че с прекосяването на онлайн образование се основават условия " за просветителна злополука ".

Той цитира проучване на Френската педиатрична асоциация, в което се вижда, че тъкмо тези групи от популацията боледуват безсимптомно и помоли министъра деликатно " да таргетира противоепидемичната си политика ".

" Тъй като при отворен режим на придвижване на популацията, при работещи заведения за публично хранене, при придвижване на всички жители, свързани с работни функционалности в обществото, изключването на учащите се в един или различен %, няма по никакъв метод - и това се вижда от политиката на огромните страни, които отвориха своите учебни заведения - ние сътворяваме условия за просветителна злополука ", сподели проф. Михайлов.

Той прикани министъра да се вземат най-точните и динамични решения, с цел да не изпадаме в състояние " на триците - скъпи, на брашното - евтини ".

Министърът отговори, че учениците боледуват безсимптомно, само че вземат участие и спомагат за пътя на разпространяване на болестта. За отворените заведения за хранене Ангелов сподели, че там се съблюдават епидемиологични ограничения за отдалеченост и експлицитни инструкции за разстояние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР