По време на масивния руски въздушен обстрел срещу Украйна във

...
По време на масивния руски въздушен обстрел срещу Украйна във
Коментари Харесай

Какво се знае за ракетата, паднала в Полша. Най-важните въпроси и отговори.

По време на солидния съветски въздушен обстрел против Украйна във вторник вечерта на полска територия падна ракета, която умъртви двама души.

Какво се знае до момента за ракетното нахлуване?

По данни на полското външно министерство става дума за ракета съветско произвеждане. Тя е паднала на територията на плантация в Пржеводов – село в най-източната част на страната, на по-малко от 10 километра от границата с Украйна. Убити са двама полски жители.

Кой е изстрелял ракетата?

Часове след нападението нямаше сигурни сведения по въпроса. В първото си изказване по случая полският президент Анджей Дуда съобщи: " Знаем, че на практика през целия ден е имало съветски ракетни офанзиви против Украйна. Но към този момент нямаме безапелационни доказателства кой е изстрелял ракетата. Разследването продължава ". Според американския президент Джо Байдън, траекторията на ракетата демонстрира, че е „ малко евентуално “ тя да е била изстреляна от Русия. Това той съобщи в сряда в границите на Срещата на върха на Г-20. По данни на организация ДПА, на една от спешните срещи при закрити врата Байдън по-късно е съобщил, че снарядът вероятно е бил зенитна ракета на украинската противовъздушна защита.

Какво се знае за ракетата?

Първите фотоси от мястото, на което се е разрушила ракетата, съгласно специалистите, приказват за това, че става дума за ракета от системата за противовъздушна защита S-300. Американският президент Байдън също е загатнал тъкмо този вид ракета. Системата S-300 е руска разработка и сега е значителен детайл от украинската противовъздушна защита. Само през вчерашния ден (15.11) по данни от Киев Русия е изстреляла повече от 90 крилати ракети.

Как реагира Полша?

Страната от НАТО, която е ситуирана сред Германия и Украйна, разгласи нараснала бойна подготвеност на въоръжените си сили. Освен това Варшава привика на пояснение съветския дипломат и сигнализира НАТО. На спешно съвещание на НАТО в Брюксел ще бъде разисквано дали има учредения за започване на процедура по член 4 от Договора за НАТО.

Какво урежда член 4 от Договора за НАТО?

Той планува съвещания сред страните от НАТО, в случай че някоя от тях счита, че целостта на нейната територия, политическата самостоятелност или личната ѝ сигурност са застрашени. Не е наложително обаче да следва и съответна реакция. По данни на НАТО от основаването на Алианса през 1949 година до момента въпросният член е бил прилаган седем пъти - за финален път на 24 февруари, в деня на съветската инвазия против Украйна. Тогава това стана по искане на 8 страни от НАТО, измежду които и България.

Защо Полша не внася молба за започване на процедура по член 5?

Тъй като до момента няма доказателства, че ракетата е била целеустремено изстреляна против полското село. Член 5 планува, че страните от НАТО гледат на всяко въоръжено нахлуване против една или повече страни членки на Алианса като на нахлуване против всички тях. Това води до обвързване за оказване на военна помощ. Член 5 е бил задействан до момента единствено един път - след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. В резултат на това Германия и други страни от НАТО се включиха във войната против талибаните и терористичната организация Ал Кайда в Афганистан.

Как реагираха сътрудниците на Полша от НАТО?

В сряда сутринта американският президент Байдън свика спешно заседание в границите на Срещата на върха на Г-20 в Бали. Приета бе декларация, в която се споделя: " Предлагаме на Полша цялостната си поддръжка и подпомагане за следствието на случая ". Заявено беше и това, че Русия носи отговорност за „ варварските офанзиви “ против Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР