По време на конференцията Google I/O 2018 интернет гигантът представи

...
По време на конференцията Google I/O 2018 интернет гигантът представи
Коментари Харесай

Android не може да се познае след обновяването

По време на конференцията Гугъл I/O 2018 интернет колосът показа обществената бета версия на своята мобилна операционната система Android P.
Новата версия на операционната система бе обявена при започване на месец март, само че тогава главният фокус бе подложен върху опциите, предлагани за разработчиците. С излизането на обществената бета, Гугъл сподели нововъведенията за потребителите.
1Нова навигация в интерфейса
В Android P, навигацията в интерфейса се реализира единствено с два бутона, не с три, както бе до момента. Остават централния бутони и бутонът „назад“, само че той ще се появява единствено в приложенията.

През цялото време на екрана ще се вижда единствено един бутон, само че многофункционален, разпознаващ жестове. При кликване върху този бутон, както в този момент, ще се демонстрира десктопа. За да се появи менюто на многозадачността, бутонът би трябвало да бъде приплъзнат надолу. А в случай че приплъзването надолу продължи, ще се отвори менюто с приложенията. А при плъзгането на бутона наляво или надясно се дава достъп до последните употребявани стратегии.
2Ново меню и нов програмен прозорец на многозадачността

Новият екран на многозадачността се назовава Overview (обзор) и към този момент предлага търсене и лист с препоръчани от системата приложения.



Последната функционалност употребява машинно образование – проучва се държанието на потребителя и се предвижда кое приложение (приложения) е най-вероятно да бъде потърсено. Друг забавен миг е, че на екрана за многозадачност, приложенията не са просто понижени изображения, а са дейни и потребителят може да употребява техния интерфейс, да копира и вмъква сред тях и така нататък
3Нова лента на известяван
Заедно с обновената навигация и главно меню, нов е и интерфейсът на лентата за известяван. Нейните ъгли са закръглени, а иконките са кръгли. При по-дълго натискане, тези иконки към този момент няма да демонстрират спомагателните варианти или информация, а ще трансферират потребителя в главното меню на настройките.

Освен това, месинджърите ще могат да демонстрират освен текста на обособените известия, само че и част от кореспонденцията, която ще може да бъде продължена, без да се отваря приложението. И още, в приложенията ще се появи опция за потребление на автоматизиран отговор непосредствено от лентата за известяван.



Гугъл възнамерява да добави машинно образование в работата с уведомяванията. Системата ще следи, кои приложения се пренебрегват от потребителя и след известно време ще спре да ги демонстрира.
4Контролният панел и „Дигиталното благополучие“
Гугъл е добавил в Android P нов надзорен панел, който събира и демонстрира друга информация за потребителя: какъв брой време е употребявал смарт телефона денем, какъв брой време е отделил за всяко приложение, какъв брой известия е получил. Гугъл смята, че по този метод хората по-добре ще схванат по какъв начин употребяват смарт телефоните си и по-лесно ще трансформират някои свои привички. Интернет колосът назова тази идея „Цифрово благополучие“ (Digital Wellbeing)

Това надалеч не са всичките благоприятни условия на този надзорен панел. Добавен е надзор на времето. Потребителят може да си ограничи времето за потребление на избрани приложения и игри. Така да вземем за пример, допустимо е да се зададе 1 час YouTube дневно и 30 минути за Фейсбук. Когато времето намалее се генерира известие. След това приложението се блокира и иконката става безцветна. А в случай че се кликне върху нея се появява известие, че заложеното време е изтекло. Всичко може да се промени от въпросния надзорен панел.

Освен твърдия надзор на времето, новият надзорен панел предлага и по-меката алтернатива Wind down (намаляване темпото на работа до цялостно спиране). Този режим се задейства, когато е време за сън. Системата изключва всички уведомявания, а интерфейсът и приложенията стават черно-бели. Всичко работи, само че монохромният екран ще припомня че това е време за сън.
5Новият режим „Не ме безпокойте“
В Android P е осъществена по-агресивна работа на режима Do Not Disturb. При неговото включване смарт телефонът напълно приключва проявлението на оповестявания. Те не се демонстрират даже и на постоянно дейния екран. А в случай че би трябвало да бъдат получавани значими за потребителя известия, то в контактите би трябвало да бъдат направени съответните отметки.
6Нов метод за контролиране силата на звука
В Android P бутоните за контролиране силата на звука са постоянно прикачени към медията. Звукът на известията към този момент се контролира единствено от настройките. А при потреблението на бутоните за контролиране силата на звука, на екрана се появява иконка за тотално прекъсване на звука.
7Интеграция на приложенията в търсенето; бързо пускане на техните функционалности
В Android P се дава опция на разработчиците по-добре да интегрират своите стратегии в интерфейса на операционната система и с търсенето. Тези варианти Гугъл назова Actions (действия) и Slices (парченца)

Actions разрешават на потребителите бързо да започват избрани функционалности на приложението, непосредствено от менюто на Android P. Не се постанова стартирането на самата стратегия.



Slices прави същото, само че в търсенето. Така да вземем за пример, с въвеждането на адрес в търсенето е допустимо да се прокара маршрута до него, без да се отваря Гугъл Maps.
8Нов метод за снимане на екрана
Най-после, след скрийншота, върху сниманото изображение може да се рисува и чертае. Това се оферираше от доста производители на смарт телефони, само че в истинската Android тази опция липсваше. Има и нов метод за правене на скрийншоти. Ако общоприетата композиция от намаляване–на–звука плюс бутон на зареждането не сработва, може да се употребява по-продължително натискане на бутона на зареждането. Появява се меню, в което има иконка за скрийншот.
9Оптимизация на потреблението

Android има партньорско съглашение с DeepMind (също на Alphabet) за възстановяване на автономността посредством машинно образование. В Android P тази функционалност се назовава Adaptive Battery и дава опция на системата да задава приоритет на приложенията, според от тяхното потребление. Гугъл смята, че по този метод може да усили автономността с 30%.
10Новият Material Design
Гугъл вкара концепцията Material Design през 2014 година и зададе общата концепция, по какъв начин би трябвало да наподобява дизайна на тази платформа. Но концепцията не покри всички условия на дизайнерите и не всички я харесаха. Тази година Гугъл обнови Material Design и показа новата идея Material Theming. Сега има доста повече благоприятни условия и се разчита на уеб-дизайна.

В Android P и новите приложения Гугъл има намерение да употребява точно Material Theming.

И още, Гугъл започва новия уеб страница material.io, отдаден на обновяването на Material Design.

Засега Android P е единствено кодово име. Гугъл ще разкрие цялостното име на новата версия на операционната система когато излезе нейният финален вид – най-вероятно през есента.

Нищо не бе казано по отношение на поддръжката на прореза в екраните на смарт телефоните. Може би тя ще се появи в идващите обновявания на Android P.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР