По време на жегите е трудно да изберем каква храна

...
По време на жегите е трудно да изберем каква храна
Коментари Харесай

На какви храни трябва да наблегнем по време на яките жеги

По време на жегите е мъчно да изберем каква храна да консумираме. След като отмине първичната наслада от първите слънчеви лъчи, доста хора са измъчвани от загуба на вкус, а това може да ви накара да се чувствате недобре в горещото време, написа Daily Telegraph, представен от Профит бг.

Британското издание разгласява лист с храни, които ще ни оказват помощ да се оправим с лекост с горещата вълна, и храни, които да заобикаляме. Преди всичко обаче пийте доста вода, когато времето е горещо, с цел да наваксате изгубените течности посредством изпотяването.

И това е доста забавно - какво да ядем, с цел да избегнем депресиите! Четете още забавно вести и потребни препоръки на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to

Какво да ядете?

Диня



Освен че е апетитен плод, тя е идеална за пикници и барбекюта, защото съдържа хранителното вещество ликопен, което защищава от излагането на слънцето. Ликопенът е пигментът, който обезпечава яркочервения цвят на плодовете и зеленчуците.

Други източници са доматите, изключително сготвените, папаята, розовият грейпфрут и гуавата. Ягодите са червени, само че те получават цвета си от друга съставна част, друга от ликопена.

Салати



Зеленчуци като маруля, краставица, целина и репички се състоят от 95% вода. Яжте ги в горещи дни, с цел да достигнете целесъобразните осем чаши вода дневно. Така ще бъдете хидратирани и свежи. Ягодите и тиквичките също съдържат доста вода.

Чай



Въпреки че евентуално жадувате за леденостудени питиета, топло пиво ще ви помогне да регулирате телесната си температура. Чаят е лек диуретик, само че потенето и по-важното, изпаренията при потенето, е един от основните детайли за моделирането на телесната температура и поддържането на топлинния баланс.



Заради повишения ресурс от топлота в резултат на пиенето на гореща напитка, се стига до обезщетително повишение на цялостното произвеждане на пот, което надвишава първичната топлота, получена от горещата напитка.

Какво да избягвате?

Алкохол



Да, разочароващо е. Макар че престоят в градината с бутилка от обичаното ви вино може да наподобява като съвършения метод да прекарате времето си в жегите, алкохолът може да докара до дехидратация, изключително при рискови метеорологични условия.

Той работи като мощен диуретик, който ви кара да уринирате повече след пиянство, а това значи, че се дехидратирате.

Манго



Подобно на алкохола мангото работи като диуретик, тъй че би трябвало да бъде избягван, когато температурите на открито са високи. Хубаво е да избягвате също копър, артишок и аспержи по същите аргументи.

Месо



Когато се появи слънцето, доста от нас инстинктивно палят барбекюто, само че в горещините това би трябвало да се заобикаля. Храносмилането на протеина в месото изисква доста сила, създавайки топлинен развой, наименуван „ термогенезис “.

Експерти предлагат да се насочвате към храни с малко протеини. Разграждането на протеините изисква от 50 до 100% повече сила спрямо въглехидратите, тъй че внимавайте с месото, поучават експертите.

Близалки, ледени сокове и сладолед



Може да си мечтаете за студена близалка, само че тя може повече да ви навреди, в сравнение с да ви помогне. Приемането на студени храни в действителност покачва телесната температура, защото тялото ви компенсира бързото изстудяване, провокирано от студените храни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР