По време на изказването си при откриването на едно търговско

...
По време на изказването си при откриването на едно търговско
Коментари Харесай

Поколението Гези напуска Турция

По време на изявлението си при откриването на едно комерсиално ревю в Истанбул на 13 септември Мустафа Варанк, който дълги години беше основен консултант на президента Реджеп Тайип Ердоган, а след изборите на 24 юни беше назначен за министър на индустрията и технологиите, съобщи: „ За страдание при процеса на приключването на мозъци ние губим нашите човешки запаси, подготвяни с години. “ Това беше самопризнание, каквото не сме привикнали да чуваме от ръководещите в Турция.

Думите на министър Варанк се поддържат и от новите данни, които демонстрират, че Турция бързо губи образованото си младо потомство вследствие на един трагичен развой на приключване на мозъци, което е единственият стратегически капитал на страната за превръщането й в конкурентоспособна и просперираща страна. Според данните на Турския статистически институт от 6 септември спрямо миналата година през 2017 година броят на напусналите Турция „ по стопански, политически, обществени и културни аргументи “ е повишен с 42,5 на 100, достигайки 253 хиляди 640 души. 42,2 на 100 от емигриралите са на възраст сред 25 – 34 години, а 57 на 100 измежду тях са от огромните градове като Истанбул, Анкара, Анталя, Бурса и Измир. Казано в резюме, половината от емигриращите от Турция лица са младежи от градовете.

Факторът, който играе роля за повишението на приключването на мозъци от Турция с 42,5 % за една година е политическото изкривяване, което се случи през 2016-а и 2017 година Силните ограничавания след несполучливият опит за прелом на 15 юли 2016 година и оповестеното изключително състояние на 20 юли бяха последвани от референдума (16 април 2017) за ремонти в Конституцията, с който беше вкоренен властническият режим. В резултат на извоюваните от ръководството на Ердоган избори за президент и парламент на 24 юни 2018 година, преходът към властнически президентски режим беше приключен и е редно да се чака икономическата рецесия, която настъпи по-късно да ускори миграцията от страната.

Данните, които центърът за изследване на публичното мнение „ Истанбулски стопански проучвателен център “ даде на „ Ал-Монитор “ поддържат тази прогноза. През август 2018 година е извършено изследване в цяла Турция измежду общо 2500 души. Млади хора на възраст сред 24 – 35 години били запитани „ в какво биха вложили, в случай че разполагат с 5 милиона турски лири (780 хиляди долара)? “, на което 10 на 100 дали отговор, че биха вложили в чужбина, а 8 на 100 декларирали, че биха си купили жилище в чужбина. Генералният шеф на центъра Джан Селчуки предвижда, че „ отежняването на икономическите условия ще докара до повишаване на живота и ще се отрази на трудовия пазар, което ще ускори желанието на младите бели якички да емигрират от страната “.

Представителите на младото потомство, което се политизира по време на „ Съпротивата в Гези “ през 2013 година, заема забележителен дял от напускащите страната. През 2013 година, скупчването на машинна техника в парка „ Гези “ в центъра на Истанбул, с желанието за създаване на търговски център, наподобяващ османска казарма, която се е намирала на същото място до 1940 година, накара хората да излязат по улиците в цяла Турция, което продължи със седмици и остана в историята като „ Съпротивата в Гези “. Младите експерти с положително обучение, които в първите дни на протестните демонстрации непринудено излязоха на улицата, по-късно бяха наречени „ Поколението Гези “.

Един от главните основатели на гражданската самодейност „ Глас и оттатък гласуването “, въодушевена от митингите в „ Гези “ и целяща да подсигурява честността на изборите в Турция Серджан Челеби, направи следното резюме за Ал-Монитор: „ Лицата, които излязоха по улиците с разнообразни претекстове по време на събитията в „ Гези “ към този момент отиват на открито, тъй като по никакъв метод не могат демократично да изразят своето неодобрение. Тогава те излизаха на улицата, само че тя към този момент не е опция, в този момент улицата, по този начин да се каже, е чужбина. Това е едно потомство, което може да приготви страната за бъдещето, то умее да борави със актуалните технологии и има познание, това потомство е продуктивно и може да добави стойност към обществото. Но те към този момент нямат вяра в ръководещите и в опозицията. Хората, които взимат решенията в тази страна имат една фантазия и тя е тоталитарна, затворена в себе си страна, те желаят да е малко, само че да е тяхно, а това не се покрива с фантазиите на „ Поколението Гези “.

Дж.К. е на 34 години, роден е в Истанбул, женен, учил е интернационалните връзки в влиятелен истанбулски университет и има приключена магистратура. „ По време на митингите в „ Гези “ от втория ден до последната интервенция на полицията, съвсем всяка вечер бях на площада. “, декларира той. Изминали са шестнайсет месеца, откогато е напуснал Турция, в този момент дава консултантски услуги в областта на образованието в Полша.

Дж.К. описа персоналната си история за Ал-Монитор: „ Работех в неправителствения бранш. Неправителствените организации, с които работех бяха затворени, след това започнах работа в един университет като координатор на интернационалните планове. В рамките на една година от мен най-вече се искаше да превеждам публикациите на преподавателите на британски език. Освен това, непрекъснато бях разпитван за религиозните ми убеждения, петкратната молитва, която изпълнявах, ми създаваше компликации. Забелязах, че в нито една сфера на живота не действам като себе си и осъзнах, че колкото и интензивно да се трудя, в никакъв случай няма да реализира добър статус на живота с работата си. От друга страна, околните ми другари един по един започнаха да напущат страната. “
Генералният шеф на „ Истанбуски стопански център за исзледвания “ Селчуки отбелязва, че „ изключително фамилиите с деца вършат проекти за излизане от страната непременно, тъй като не имат вяра, че в Турция може да им обезпечат добър стандарт на живот “.

Бившата журналистка и сегашна преводачка 33-годишната Селяй Саръ, която се е политизирала по време на събитията в „ Гези “, е напуснала родният й Истанбул през февруари 2018 година и се е открила в Мадрид, също поддържа тезата на Селчуки с думите: „ Турция към този момент не е подобаваща за възпитаване и развъждане на деца. Ако имам дете, бих желала то да порасне в страна от Европейски Съюз. Този въпрос повлия на решението ми. “

Бахадър, който е изиграл дейна роля при основаването на „ Глас и оттатък гласуването “ е на 26 години, приключил университета „ Богазичи “, компетентност Системи за ръководство и връзка. От април 2018 година живее в Берлин и е шеф на компания за ръководство на активи. Пред Ал-Монитор той съобщи: „ Вътре непрекъснато царува липса на правов ред, налице е незадоволеност. Не мога да се веселя на живота, когато имам дете ще го нотоваря с царящия хаос и ще отгледам нещастно дете. Бих ли желал да отгледам дете в Турция? Няма неизменност, налице е икономическа неустановеност. Развиването на софтуерни артикули при условия на забрани и цензура е невероятно. Творческата сила на хората беше лимитирана. “

Наред с напускащите Турция тези, които са отишли да учат в чужбина, а в този момент се отхвърлят да се върнат назад, образуват невидимия образ на приключването на мозъци от страната. Един от тях е Илкер Хепкенар, докторант в Ню Йоркския университет. Той е отишъл в Америка през 2010 година, с цел да следва в университет. Отказал се е да се върне назад. „ В края на 2016 година взех решение да не се връщам в Турция. При взимането на това решение потъпкването на митингите в парка „ Гези “ изигра значима роля, даже тези, за които гласоподавам биват хвърлени в пандиза. Аз се занимавам с научна активност и не желая да се сблъсквам с проблеми поради изявленията ми. Разбрах, че в случай че се върна в Турция, където свободата на словото е мощно лимитирана няма да имам живота, който желая и по тази причина се отхвърлих да се върна. “, акцентира Бахадър.

И хората, които се готвят да изоставен Турция… 26-годишната Едже Алтунмарал е напуснала работата си в задгранична финансова компания в Истанбул и основала компания за текстил през 2016 година, само че в този момент е на път да изнесе активността си в Лондон, където следва финансово дело. „ Когато на 31 май 2013-а се върнах от Лондон в Истанбул беше първият ден от митингите в „ Гези “ и останах с чувството, че тук нещо стартира да се трансформира. Но през днешния ден нямам доверие, че Турция може да ме обогати. Не мисля, че хората, с които се срещам може да ме тласнат от една точка към друга. Заминавам, с цел да бъда себе си и с цел да разширя бизнеса си. “, споделя Едже Алтунмарал.

Разказите на тези младежи пред Ал-Монитор обобщават ситуацията в Турция, в която вследствие на политическия и идеологически избор на страната предаността, вместо достойната заслуга стана норма при кариерното издигане, посредствеността надвива над креативната досетливост и търсенето на качество, свободата на словото е мощно лимитирана, обществото става от затворен вид и обеднява във всяко едно отношение.

Б. ред. - Статията на Кадри Гюрсел от al-monitor.com публикуваме в превод на www.obzornews.bg - профилирано онлайн издание, което следи политическите процеси в Турция и района на Близкия Изток.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР