По време на близкоизточната си обиколка тази седмица президентът на

...
По време на близкоизточната си обиколка тази седмица президентът на
Коментари Харесай

САЩ даряват 100 млн. долара за болници

По време на близкоизточната си обиколка тази седмица президентът на Съединени американски щати, Джо Байдън, има намерение да разгласи помощ от 100 млн. $ за палестинските лечебни заведения в Източен Йерусалим, заяви Axios, като се базира на израелски публични лица, цитира news.bg.

Порталът, базирайки се на осведомени източници, отбелязва, че администрацията на Байдън е поискала от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар и Израел също да дават финансова помощ на палестинските медицински заведения. В събота ОАЕ оповестиха, че ще дарят 25 млн. $ на болница " Макасед " в Източен Йерусалим. Саудитска Арабия, Катар и Израел към момента не са дали отговор на апела на Съединени американски щати.

Призивът на Съединени американски щати към трите страни от Персийския залив за помощ " е част от опита им да се включат по-активно в разрешаването на израелско-палестинския спор ", написа Axios.

Според обявата администрацията на Байдън " се надява, че обстановката ще стартира да се трансформира към по-добро и че процесът на нормализиране на връзките сред Израел и арабските страни ще бъде от изгода и за палестинците ".

Axios напомня, че през септември 2018 година администрацията на предходния президент Доналд Тръмп понижи помощта за лечебните заведения в Източен Йерусалим с 25 млн. $ като една от стъпките за напън поради отхвърли на палестинската администрация да договаря със Съединени американски щати във връзка решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР