По-възрастните читатели и зрители у нас добре познават Чебурашка -

...
По-възрастните читатели и зрители у нас добре познават Чебурашка -
Коментари Харесай

Русия се скара с Япония за Чебурашка

По-възрастните читатели и фенове у нас добре познават Чебурашка - миловидният " незнаен на науката звяр " от творбите на съветския публицист Едуард Успенски и анимационните филми на Роман Качанов. Героят е обичан и до през днешния ден и в родината си.

Но кино компания, която държи правата за разпространяване на филми с Чебурашка в Япония, реши да снима собствен 3D филм със знаковия руски персонаж. Това се случи във връзка 10-годишнината от стъпването на Чебурашка на японския екран. През 2010 година феновете в Страната на изгряващото слънце за първи път се срещнаха с историята на плюшения герой - познатите анимационни сериали бяха преведени на японски и показани по местните телевизионни канали при голям интерес. Развихри се същинска " чебумания " и от този момент Чебурашка стана един от най-популярните герои там.

Всичко това обаче предизвиква недоволството на " Союзмултфилм ". 

Ръководството на съветската компания счита да си върне правата за потребление на облика на Чебурашка, разяснява шефката на " Союзмултфилм "  Юлиана Слащева. Японската " Ес Пи интернешънъл " по контракт разполага с тях до 2023 г. 

Слащева изясни пред публицисти, че предходното управление на съветското киностудио е предоставило правата на японската компания преди 16 години. Сега сред съветската и японската компании съществуват съществени различия за периода на деяние на контракта и неговите условия.

" Смятаме текушата версия на контракта за недействителна и сме уведомили за това японците. Сложността поражда от обстоятелството, че договорът е формиран по  японското законодателство и всички въпроси, в това число и по правосъден ред, би трябвало да се вземат решение в Япония, което изисква сериозни финансови средства. Смятам, че различен вид на решение може да е покачване на въпроса за връщане на правата за Чебурашка на държавно и междуправителствено равнище. Във всеки случай ние имаме намерение скоро съществено да се заемем с въпроса за връщане на правата ", сподели Слащева, представена от ТАСС.

Тя означи, че от началото на възраждането на " Союзмултфилм " през 2017 година, студиото е съумяло да си възвърне повече от 90 на 100 от правата за прилагане на аудиовизуалните облици и анимационните филми от своята  " златна колекция ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР