По важното от 102-я ден на войната: Експлозии от ракетни

...
По важното от 102-я ден на войната: Експлозии от ракетни
Коментари Харесай

Мощни експлозии разтърсиха Киев за пръв път от 28 април

По значимото от 102-я ден на войната:
Експлозии от ракетни удари избухнаха в неделя рано сутринта в Киев; Русия разгласи, че задачата на офанзивата е унищожаването на танкове, доставени от Източна Европа; Продължават интензивните боеве в Северодонецк, украинските сили контраатакуват; Зеленски прикани Русия да бъде изключена от Организация на обединените нации и ЮНЕСКО поради заличаване на културно наследство; Испания разгласи, че е подготвена да достави на Украйна танкове и зенитни ракети; Украинският нуклеарен оператор сподели, че съветска ракета е прелетяла рисково ниско над Южноукраинската АЕЦ;
Взривове в Киев

Няколко гърмежа избухнаха рано тази заран в украинската столица Киев, заяви кметът Виталий Кличко, представен от Ройтерс. Това са първите сходни удари против украинската столица от 28 април.

Според украинските Военновъздушни сили няколко крилати ракети са били изстреляни в посока Киев от съветски самолети ТУ-95, основани в Каспийско море, като едната от тях е унищожена.

" Няколко детонации в столичните региони " Дарницки " и " Днепровски ", разгласи Кличко в чат приложението Телеграм.

Очевидец съобщи пред Ройтерс, че след гърмежите е видял дим в града. Преди това в огромна част от Украйна, в това число в района на Киев, имаше писък на сирени за въздушна паника.

" Към момента няма жертви вследствие на ракетните удари по инфраструктурни обекти. Една потърпевша е приета в болница. Службите към момента работят на засегнатите от офанзивите места ", написа още Виталий Кличко.

Русия: Целта са танкове от Източна Европа

По-късно в неделя Русия разгласи задачата на офанзивата - заличаване на танкове, доставени на Украйна от източноевропейски страни.

" Високопрецизни ракети с огромен обхват, изстреляни от въздушно-космическите сили на Русия унищожиха в покрайнините на Киев танкове Т-72, доставени от източноевропейски страни, и други бронирани коли, които се намираха в хангари ", сподели представителят на съветската войска военачалник Игор Конашенков.

Такива въоръжения бяха обещавани на Украйна от Полша, Словакия и Чехия.

Украйна контраатакува в Северодонецк

Продължават интензивните боеве и битката за превъзходство в основния източен украински град Северодонецк. Украйна съобщи, че нейните сили са си върнали част от града. Русия обаче твърди, че украински елементи се отдръпват.

Руските сили взривяват мостове през река Северски Донец, с цел да попречат на идването на подкрепления на украинската войска и доставянето на помощи на цивилните в град Северодонецк, съобщи ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай.

" Руснаците направляваха към 70% от града, само че бяха принудени да се върнат през последните два дни ", написа Гайдай. По думите му градът е разграничен на две, като съветските сили владеят източната част.

Украинските контраатаки през последните 24 часа в Северодонецк евентуално са " притъпили " съветската инерция, съобщи Министерството на защитата на Обединеното кралство в неделния доклад на разузнаването. " Украинските сили контраатакуват оспорвания град Северодонецк в Източна Украйна, което евентуално притъпява оперативната инерция на съветските сили, насъбрана преди този момент посредством концентриране на бойни елементи и огнева мощност ", съобщи министерството.

Ведомството добави, че съветските войски включват личен състав, мобилизиран от запаса на ръководените от Русия сепаратистки сили на самообявената Луганска национална република. " Тези войски са зле оборудвани и подготвени и им липсва тежко съоръжение спрямо постоянните съветски елементи ", се споделя в известието.

Украйна: Руска ракета прелетя рисково ниско над АЕЦ

Украинският държавен нуклеарен оператор " Енергоатом " сподели, че съветска крилата ракета е прелетяла тази заран " рисково ниско " над огромна атомна електроцентрала, съобщи Ройтерс.

" Възможно е това да е била ракета, изстреляна по посока Киев ", съобщи операторът на Южноукраинската АЕЦ в пост в Телеграм.

Ройтерс не може да удостовери тази информация от самостоятелни източници.

По-рано в неделя няколко детонации раздрусаха украинската столица Киев. Южноукраинската АЕЦ е втората по величина атомна електроцентрала в Украйна и се намира в Николаевска област на към 350 км южно от Киев.

Зеленски: Русия да бъде изключена от Организация на обединените нации и ЮНЕСКО

Дървена черква на фамозен православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при съветска бомбардировка. Русия упрекна за зародилия пожар оттеглящите се украински сили.

В следващото си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски прикани участието на Русия в Организация на обединените нации да бъде прекъснато поради дейностите ѝ в Украйна.

Зеленски посочи, че от началото на войната до момента са били унищожени или развалени 113 украински църкви, някои от които са оживели даже през Втората международна война.

" Русия поредно и редовно унищожава украинското културно и историческо завещание, както и обществената инфраструктура, жилищата и всичко належащо за естествен живот. Държава, която прави това не може да бъде член на ЮНЕСКО и не може да остане в Организация на обединените нации сякаш нищо не се е случило. Уставът на Организация на обединените нации не дава никакви права на терористите, а ЮНЕСКО не е място за варвари ", сподели украинският президент.

Испания е подготвена да достави на Украйна танкове и зенитни ракети

Испанското държавно управление е готово да достави на Украйна тежки оръжия, в това число танкове и зенитни ракети. Това заяви в неделя вестник El Pais, базирайки се на източници от кабинета на кралството.

Според вестника досега испанските управляващи са предавали на украинската страна муниции, персонални защитни средства и леки въоръжения - гранатомети или картечници. Сега държавното управление на кралството се готви да достави танкове Leopard и батарея от зенитни ракети. Испания също предложи да образова украинските военни за боравене със западни танкове. Според източници на изданието, представено от непознатите медии, първичното образование може да се организира в Латвия, където са ситуирани 500 испански бойци, а по-късно на територията на кралството.

В петък украинският дипломат в Мадрид Сергей Погорелцев благодари на испанското държавно управление за изпращането на 200 тона военна помощ, само че я счете за незадоволителна. Според изчисленията на дипломата изпратените от Испания оръжия " ще стигат за два часа пердах ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР