По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Най-малко 20 убити при руски ракетни удари в Одеска област

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Най-малко 20 души бяха убити при ракетни удари в Одеска област, Южна Украйна, тази нощ, заяви УНИАН, като се базира на управляващите. Сред починалите е едно дете. 38 индивида са ранени. Според украинската войска три свръхзвукови крилати ракети Х-22 били изстреляни от съветски стратегически бомбардировач Ту-22 над Черно море.Те са поразили 9-етажна жилищна постройка и две почивни бази. Според генералния щаб на украинските въоръжени сили при ударите си Русия постоянно употребява неточни руски ракети, което води до доста цивилни жертви. През втората половина на юни по Украйна са били изстреляни 202 ракети, поразили 68 цивилни обекта. За съпоставяне, през първата половина на предишния месец ракетните удари са били 120. Руските въоръжени сили и сепаратистите стягат обръча към град Лисичанск - последния регион в източната украинска Луганска област. Въоръжените сили на Украйна настояват, че не престават сполучливата си контраофанзива в Херсонска област, където освобождават обитаеми места и заемат нови позиции. Германската министърка на защитата Кристине Ламбрехт е разискала с испанската си колежка Маргарита Роблес евентуална доставка на създадени в Германия танкове от Испания за Украйна. Украйна стартира да изнася електрическа енергия за Румъния, откакто се причисли към европейската електрическа мрежа. Началното количество е 100 мегавата. Според данни на украинския държавен енергиен оператор Киев към този момент изнася 210 мегавата за Полша и 142 мегавата за Молдова.
Подробностите по тези и други вести:

Расте броят на починалите при ракетния удар в Одеска област

Броят на починалите в резултата на ракетния удар, осъществен от съветските сили против курортното населено място Сергеевка в Одеска област, е достигнал 20 души, заяви украинската осведомителна организация Укринформ, базирайки се на обява в " Телеграм " на украинската работа по изключителните обстановки.

" Към 13:30 часа (местно време) вследствие на ракетен удар в Сергеевка, Одеска област, са починали 20 души (16 души - в жилищна постройка и 4 души - в почивна база, от които 1 дете) и са били ранени 38 души (37 души - в жилищна постройка, от които 6 деца и 1 човек - в почивна база) ", се споделя в известието на службата.

По информация на украинската работа по изключителните обстановки досега са приети в болница 38 от потърпевшите. Спасени са осем души, в това число три деца. Спасителната работа продължава и на място за почнали работа психолози от службата. Службата за сигурност на Украйна е почнала следствие на мястото на ракетния удар.

Германия осъди ракетната офанзива и сподели, че е време съветският народ да одобри истината за " жестоките " дейности на неговото държавно управление, заяви Франс прес. " Жестокият метод, по който съветският агресор се отнася към гибелта на цивилни и още веднъж приказва за съпътстващи вреди, е безмилостен и безсрамен ", сподели представителят на немското държавно управление Щефен Хебещрайт. " Руският народ би трябвало най-сетне да одобри тази истина ", добави той.

Срещу курортното населено място Сергеевка, на брега на Черно море, на към 80 километра южно от Одеса, са били нанесени три ракетни удара. Първо била изумена девететажна жилищна постройка в региона на (град) Белгород Днестровски ", а по-късно - две почивни бази.

Според украинската войска три свръхзвукови крилати ракети Х-22 били изстреляни от съветски стратегически бомбардировач Ту-22 над Черно море. Атаката бе осъществена броени часове откакто Русия се изтегли от Змийския остров в Черно море, който бе превзела през първия ден от нашествието си в Украйна - 24 февруари. Както наподобява, тя е възнамерявала да употребява това " стратегическо парче земя " като плацдарм за нахлуване против Одеса - най-голямото украинско пристанище.

Вчера генералният щаб на украинските въоръжени сили сподели, че при ударите си по военна и друга значима инфраструктура Русия постоянно употребява неточни руски ракети, което води до доста цивилни жертви, отбелязва Ройтерс.

По негови данни през втората половина на юни по Украйна са били изстреляни 202 ракети, поразили 68 цивилни обекта. За съпоставяне, през първата половина на предишния месец ракетните удари са били 120.

В понеделник съветска ракета Х-22 порази търговски център в украинския град Кременчук. Убити бяха минимум 19 и ранени 62 души, напомня АП.

Най-малко 10 детонации отекнаха тази нощ в Николаев, североизточно от Одеса, заяви кметът на града Олександър Сенкевич, представен от УНИАН. Той сподели, че към този момент не знае детайлности.

Обрачът към Лисичанск се стяга

Руските въоръжени сили и сепаратистите в това време стягат обръча към град Лисичанск - последния регион в източната украинска Луганска област, който остава под контрола на Киев.

Днес украинският общоприет щаб сподели, че врагът е съсредоточил всичките си старания върху завладяването на Лисичанск. Руските сили са постигнали пробив в нефтопреработващия цех в града, като са завладяли северозападната и югоизточната част от обекта, призна той.

Украинският общоприет щаб заяви още, че в посока Краматорск, Донецка област - най-големият град в Донбас, който остава под контрола на Киев - през последното денонощие не е имало дейни бойни дейности. В сводката написа също, че въоръжените сили на Украйна не престават сполучливата си контраофанзива в Херсонска област, където освобождават обитаеми места и заемат нови позиции.

Песков отхвърля дейности против цивилни обекти на съветските военни в Украйна

Посланието на украинския президент Володимир Зеленски, предадено на съветския президент Владимир Путин от индонезийския президент Джоко Видодо, който през вчерашния ден посети Москва, не беше в писмен тип, съобщи пред кореспонденти представителят на съветския водач Дмитрий Песков, заяви ТАСС.

„ Не става дума за документално обръщение. Това е единственото нещо, което мога да ви кажа ", съобщи Песков пред ТАСС, когато бе запитан за детайлности по това обръщение.

Вчера Путин и Видодо разговаряха в Кремъл, след което индонезийският президент съобщи, че е предал посланието на Зеленски на съветския президент. Той също по този начин изрази подготвеност да " помогне за определяне на разговор сред двамата водачи ". Преди визитата си в Москва Видодо посети Киев, където се срещна с украинския президент.

Руските военни в границите на " специфична военна интервенция " в Украйна не работят против цивилни цели, а взимат на прицел военна инфраструктура и места за образование на наемници, уточни Песков.

„ Искам да ви припомня още един път какво сподели съветският президент и висш главнокомандващ, че съветските въоръжени сили не работят по цивилен обекти, гражданска инфраструктура по време на специфична военна интервенция. Те обаче работят по хранилища с муниции, по предприятия, където се приготвя и ремонтира военна техника, по хранилища за муниции, по места, където се концентрират, образоват и упражняват наемници, в това число задгранични наемници и националистически детайли ".

Руснаците крадат децата ни, споделя Зеленска

Руските сили крадат украински деца, сподели първата дама на Украйна Олена Зеленска пред италианската телевизия в четвъртък, съобщи организация АНСА.

За предаването „ От врата до врата “ тя сподели, че това е военно закононарушение и Киев ще ги върне.

„ Ще се опитаме да върнем всички деца в Украйна “, сподели тя, като добави, че украинските управляващи нямат лист с имена и фамилни имена за децата.

Германия и Испания са разискали евентуалната доставка на немски танкове в Украйна

Германската министърка на защитата Кристине Ламбрехт е разискала с испанската си колежка Маргарита Роблес евентуална доставка на създадени в Германия танкове от Испания за Украйна, заяви ДПА.

Разговорите са били извършени в границите на срещата на водачите на страните от НАТО в Мадрид.

Миналия месец имаше информации, съгласно които Германия е наложила несъгласие на испанска доставка на тежко въоръжение за Украйна, която е щяла да включва към 40 танка от „ Леопард 2 A4 “, 108 от които са продадени от Германия на Испания през 1995 година

Сделките с оръжия сред страни постоянно включват уговорка, съгласно която с продавача би трябвало да бъдат извършени съвещания, в случай че купувачът желае да съобщи оръжията на трета страна.

В изявление за испанския вестник " Мундо " обаче Ламбрехт съобщи, че не е получавала публично искане от испанското държавно управление, отнасящо се до доставка на танкове за Украйна.

Според източници в хода на диалога сред Ламбрехт и Роблес е станало ясно, че Испания към момента не е решила дали да достави танковете на Украйна.

Германската външна министърка Аналена Бербок съобщи в Мадрид, че Германия търси способи да окаже по-голяма поддръжка на Украйна.

" Като се има поради, че войната продължава и с всеки минал ден става все по-брутална, тук, на срещата на върха на НАТО, ние ясно декларирахме, че всеки ден оценяваме метода на нашата поддръжка за Украйна ", сподели Бербок в отговор на въпроса за евентуалните доставки на танкове „ Леопард “.

Украйна стартира експорт на електрическа енергия за Румъния, желае да изнася и за други прилежащи страни

Украйна стартира да изнася електрическа енергия за Румъния, откакто се причисли към европейската електрическа мрежа, осведоми ДПА. " Началното количество е 100 мегавата ", разгласи украинският министър председател Денис Шмигал в своя телеграм-канал.

Той оцени експортния капацитет на електрическа енергия на 2,5 гигавата. При състояние, че бъде осъществен, това би разрешило на финансово затруднената Украйна да печели еквивалент на съвсем 1,9 милиарда евро (2 милиарда долара) на година.

Според данни на украинския държавен енергиен оператор " Укренерго ", Киев към този момент изнася 210 мегавата за Полша и 142 мегавата за Молдова, напомня ДПА.

Страната беше изключена от общата електропреносната мрежа с Русия, построена още по времето на Съюз на съветските социалистически републики, в края на февруари. Заедно с Молдова, Украйна се причисли към европейската електропреносна мрежа през март.

Миналата седмица украинският министър на енергетиката Херман Халушченко предложи на Германия да внася електрическа енергия, създадена от нуклеарните мощности на Украйна. Страната разполага с четири атомни електроцентрали, които създават над половината от цялата ѝ електрическа енергия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР