По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

ЦРУ: Няма данни, че Путин е в лошо здравословно състояние

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс опроверга слуховете, че съветският президент Владимир Путин е тежко болен. Според Съединени американски щати той е в положително здраве, съобщи Бърнс, съгласно който съветският водач е станал по-склонен да поема опасности. По оценки на Съединени американски щати съветските жертви в Украйна досега са към 15 000 убити и евентуално 45 000 ранени. Първата дама на Украйна Олена Зеленска, която е на посещаване в Съединени американски щати, изнесе прочувствена тирада пред американския Конгрес, в която насочи апел за още доставки на оръжия за нейната страна за да се пази против съветската инвазия. Двама души починаха, а деветнадесет бяха ранени тази заран при следващия съветски обстрел в Харков, втория по величина град в Украйна.
Подробностите по тези и други вести:

Централно разузнавателно управление на САЩ: Доколкото можем да кажем, Путин е изцяло здрав

Няма данни, че Владимир Путин е неустойчив или в неприятно здравословно положение, съобщи шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ, представен от Би Би Си.

В медиите все по-често се появяват непотвърдени спекулации, че Путин, който тази година навършва 70 години, може да страда от неприятно здраве, евентуално от рак. Но Уйлям Бърнс съобщи, че няма доказателства за това, като се пошегува, че той наподобява " прекомерно здрав ".

Коментарите му пристигнаха в миг, когато Съединени американски щати разгласи, че ще дават на Украйна повече оръжия с отдалечен обхват на деяние. Вчера пък съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че военният фокус на Русия в Украйна към този момент не е " единствено " изтокът, и загатна, че тактиката на Москва се е трансформирала, откакто Западът е снабдил Украйна с такива оръжия.

" Има доста клюки за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е изцяло здрав ", съобщи Бърнс на форума за сигурност в Аспен в Колорадо.

В отговор на смеха той добави, че това не е публична преценка на разузнаването.

Бърнс, който е работил като дипломат в Москва, съобщи, че е следил и работил с съветския водач повече от две десетилетия.

Г-н Путин е " огромен последовател на контрола, заплашването и реваншизма " и тези негови качества са се затвърдили през последното десетилетие, когато кръгът на съветниците му се е свил, сподели шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ.

" Той е уверен, че ориста му като съветски водач е да възвърне Русия като велика мощ. Вярва, че ключът към това е да се сътвори още веднъж сфера на въздействие в съседство с Русия, а това не може да стане без надзор над Украйна. "

През ноември Уйлям Бърнс отпътува за Москва, с цел да предизвести за сериозните последствия от нахлуването в Украйна, откакто Съединени американски щати бяха събрали разследваща информация за проектите на Русия. Но шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ съобщи, че си е тръгнал " по-обезпокоен, в сравнение с когато дойдох ".

Плановете на съветския президент се основават на " надълбоко неправилни догатки и някои действителни илюзии, изключително във връзка с Украйна и волята за опозиция ", сподели Бърнс.

" Путин в действителност има вяра на реториката си. Чувал съм го да споделя това частно през годините, че Украйна не е същинска страна. Е, същинските страни се съпротивляват. И тъкмо това направиха украинците. "

Централно разузнавателно управление на САЩ: Руските жертви са към 15 000 убити

По оценки на Съединени американски щати съветските жертви в Украйна досега са към 15 000 убити и евентуално 45 000 ранени, съобщи шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уйлям Бърнс, като добави, че Украйна също е понесла обилни загуби.

Близо пет месеца, откогато президентът Владимир Путин подреди инвазия в прилежащата на Русия страна, неговите сили се насочиха в региона на Донбас в Източна Украйна и заемат към една пета от територията на страната.

Бърнс, който приказва на Аспенския конгрес за сигурност в Колорадо, съобщи, че тези триумфи са реализирани на висока цена.

" Последните оценки на американската разследваща общественост са за към 15 000 убити (руски сили) и може би три пъти повече ранени. Така че загубите са много обилни ", сподели Бърнс, представен от Ройтерс.

" И украинците също са потърпевши - евентуално малко по-малко от това. Но знаете, че загубите са обилни. "

Русия класифицира смъртните случаи в армията като държавна загадка даже в спокойно време и не актуализира постоянно формалните си данни за жертвите по време на войната. На 25 март тя заяви, че са починали 1351 съветски бойци.

През юни държавното управление в Киев съобщи, че дневно умират от 100 до 200 украински бойци.

В сряда съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че военните " задания " на Москва в Украйна към този момент надвишават Донбас, което е най-ясното самопризнание, че тя е разширила задачите на войната.

Но Бърнс съобщи, че най-малко към този момент съсредоточаването на силите на съветските военни в Донбас подсказва, че те са научили тежки уроци от неуспехите при започване на акцията, когато Москва се забави в офанзивата си против Киев.

" В прочут смисъл това, което съветските военни направиха, е да се отдръпват към по-удобен метод на водене на война, като употребяват преимуществата си и огневата си мощност на далечни дистанции, с цел да се опълчват и дейно да унищожават украински цели и да компенсират слабостите в живата мощ, които към момента изпитват ", сподели Бърнс.

През последните дни украинският президент Володимир Зеленски извърши най-голямата вътрешна чистка в Киев на държавни чиновници по време на войната, като се базира на неуспеха им да изкоренят съветските шпиони и разгласи десетки каузи за държавна измяна.

Съединените щати предоставиха на Украйна голямо количество разследваща информация, с цел да подкрепят вземането на решения на бойното поле, което повдигна въпроси дали Централно разузнавателно управление на САЩ и Пентагонът би трябвало да се тормозят от съветско навлизане.

Бърнс обаче наподобява омаловажи тези опасения.

" Убедени сме, че партньорствата, които изградихме, са ефикасни ", сподели Бърнс.

" И ние споделяме с украинските служби и с украинското управление много огромно количество разследваща информация, която те употребяват доста дейно. "

Първата дама на Украйна изиска повече оръжия по време на тирада в американския Конгрес

Първата дама на Украйна Олена Зеленска, която е на посещаване в Съединени американски щати, изнесе прочувствена тирада пред американския Конгрес, в която насочи апел за още доставки на оръжия за нейната страна за да се пази против съветската инвазия, съобщи Франс прес.

" Признателни сме, че Съединени американски щати са един до друг с нас в тази война ", означи Зеленска, само че уточни, че " войната не е приключила ".

" Искам от вас още оръжия, с цел да защитим дома на всеки и правото да се будим живи в домовете си ", сподели тя като сложи акцента върху крещящата потребност от средства за Противовъздушна отбрана.

" Помогнете ни и ние ще реализираме дружно една огромна победа ", добави Зеленска в тирада пред американските конгресмени, които се изправиха на крайници, с цел да я приветстват.

Украинската първа дама съпроводи речта си с прожекция на фрагменти, на които се виждаха фотоси на деца, убити или ранени от съветската войска. Тя открои историята на Лиза Дмитриева - четиригодишно момиче, страдащо от синдрома на Даун, убита предишния четвъртък от съветски удар във Виница и назова това драма, която доста я е шокирала.

Вашингтон е изпратил военно съоръжение на стойност близо 7 милиарда $ на Украйна от началото на съветската инвазия на 24 февруари, напомня Агенция Франс Прес.

Пентагонът по-специално наскоро достави на Киев реактивните системи за залпов огън " Хаймарс " (HIMARS) с обхват 80 км, които разрешават на украинската войска да доближава съветски цели, които преди този момент са били отвън обсега на нейната артилерия.

Двама починали и деветнадесет ранени при съветска бомбардировка в Харков

Двама души починаха, а деветнадесет бяха ранени тази заран при съветски обстрел в Харков, втория по величина град в Украйна, ситуиран в североизточната част на страната, разгласи локалната регионална администрация, представена от Франс прес.

Четирима от потърпевшите са в съществено положение след ракетния обстрел, заяви в Телеграм регионалният шеф Олег Синегубов.

Разположен на четиридесет километра от границата с Русия, Харков е подложен на офанзиви от съветската войска още от началото на нашествието в страната в края на февруари, само че все пак войските не съумяват да го завладяват.

Други трима души бяха убити при обстрел през вчерашния ден, допълват локалните управляващи. Сред жертвите е и тринадесетгодишно момче, починало на автобусна спирка. Журналисти на Франс прес описват, че бащата на момчето, в положение на потрес, е стоял дълго време на колене до натрупа, стискайки ръката на мъртвото си дете, покрито с одеяло измежду натрошените от обстрела стъкла на спирката.

Служба на ОССЕ алармира за съществени нарушавания на интернационалното филантропично право

Служба на Организацията за сигурност и съдействие в Европа съобщи, че съветските сили в Украйна са направили съществени нарушавания на интернационалното филантропично право и на човешките права, съобщи ДПА.

Базираната във Варшава Служба за демократични институции и човешки права, която е институция на ОССЕ, разгласява през вчерашния ден собствен отчет, в който изложи сведения за съществени нарушавания, осъществени от Русия в границите на спора в Украйна и включващи обстрела на спектакъл в Мариупол в средата на март и на железопътна гара в Краматорск при започване на април.

В отчета си службата показва сериозното си безпокойствие по отношение на обсадите на украински градове от съветските сили, при които на цивилните се лишава опцията да се изтеглят.

Поведението на съветските войски в Украйна се характеризира с общо неспазване на базисни правила на интернационалното филантропично право, акцентира службата на ОССЕ.

Очевидци оповестяват за случаи на противозаконни изтезания, арестувания, отвличания, изтезания и полово принуждение, акцентира службата.

В отчета на службата се споделя също по този начин, че и украинските войски са направили нарушавания на филантропичното права. Службата означи, че и двете страни в спора са направили нарушавания на правата на военнопленници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР