По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Русия нанесе удари по градове в Южна и Източна Украйна

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Най-малко трима души починаха и петима бяха ранени тази заран при съветско нахлуване против южния украински град Николаев. Руските войски в Източна Украйна се опитваха да заобиколят стратегически значимия град Лисичанск в Луганска област. Според украинската войска съветските сили са достигнали южния завършек на града, до момента в който проруски сепаратисти оповестяват, че боевете към този момент се водят в града. Проруската военна администрация, която ръководи региона към окупирания украински град Херсон, сподели, че се готви да създаде референдум за присъединение към Русия. Руската войска е задържала кмета на Херсон Игор Колихаев, който бе свален от власт след преодоляването на южния украински град. Колихаев е упрекнат, че намерено е призовавал чиновниците на градската администрация да саботират и да подценяват напътствията на новата администрация. Върховният съд на Русия за повторно отсрочи съвещание, на което трябваше да реши дали да дефинира украинския полк " Азов “ като терористична организация. Полкът " Азов “ участваше в отбраната на украинския град Мариупол, който седмици наред беше обсаден от съветските войски. Европейска комисия усилва доста помощта за украинските бежанци, потърсили протекция в Европейски Съюз. Бюджетът ще продължи да покрива разноските за заслон, здравни грижи и езиково образование на украинците. Европейска комисия отпуска още 3,5 милиарда евро до края на идната година.
Подробностите по тези и други вести:

Русия нанесе удари по градове в Южна и Източна Украйна, оповестяват украинските управляващи

Най-малко трима души починаха и петима бяха ранени тази заран при съветско нахлуване против южния украински град Николаев, заяви военният губернатор на района Виталий Ким, представен от ДПА.

" Руските окупатори нанесоха ракетен удар против Николаев ", съобщи Ким в Телеграм, като посочи, че една от ракетите е блъснала висока постройка.

Местните управляващи приканиха хората да останат в бомбоубежищата и да не разгласяват фотоси на породените от ударите опустошения.

Руските войски в Източна Украйна се опитваха да заобиколят стратегически значимия град Лисичанск в Луганска област. Според украинската войска съветските сили са достигнали южния завършек на града, до момента в който проруски сепаратисти оповестяват, че боевете към този момент се водят в града.

Руските сили правят и набези към град Бахмут, на запад от Лисичанск, се споделя в известие на генералния щаб.

Две тела бяха открити тази заран след нахлуване против източния украински град Днипро. Вчера по града бяха изстреляни общо шест ракети, една от които е поразила работилница за ремонт на коли.

Спасителните служби са разкрили телата на мъж и жена под останките на постройка, наранена от съветска ракета, заяви в Телеграм губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Новите управляващи в окупирания Херсон имат намерение да произведат референдум за присъединение към Русия

Проруската военна администрация, която ръководи региона към окупирания украински град Херсон, сподели, че се готви да създаде референдум за присъединение към Русия, съобщи ДПА.

" Да, приготвяме се за референдум и ще го произведем “, сподели заместник-ръководителят на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов във видео, оповестено в " Телеграм “. Той добави, че Херсонска област би трябвало да стане " пълновръстен член “ на Русия.

Наложената от Москва администрация на Херсонска област и преди е давала да се разбере, че има намерение през есента да провежда сходно допитване. Украинското държавно управление също от дълго време чака, че референдум, проведен по модела на анексирания Крим и в украинските сепаратистки области Луганск и Донецк, ще бъде създаден и в Херсон. Важният пристанищен град, ситуиран на брега на Черно море, е напълно под съветски надзор от началото на март.

Руските окупатори са арестували сваления кмет на Херсон

Руската войска е задържала кмета на окупирания град Херсон Игор Колихаев, който бе свален от власт след преодоляването на южния украински град, заяви ДПА.

Заместник-ръководителят на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов удостовери задържането пред съветската осведомителна организация РИА Новости.

Колихаев е упрекнат, че намерено е призовавал чиновниците на градската администрация да саботират и да подценяват напътствията на новата администрация. Стремусов съобщи, че Колихаев е “герой от нацисткото обграждане “ и е съдействал доста за нанасяне на щета на “денацификацията “ на Украйна.

Колихаев бе определен за кмет на Херсон на последните постоянни избори, само че избра да остане в града след съветската окупация, като отхвърля да сътрудничи на руснаците.

Колихаев е бил арестуван от Националната армия и вътрешното разузнаване на Русия ФСБ след среща с други някогашни членове на градския съвет. Според помощничката му Галина Ляшевска става дума за похищение.

Вестник " Украинская истина “ цитира думите ѝ, съгласно които във вторник сутринта някогашният кмет е отишъл в едно от локалните институции, където не престават да работят останалите в града чиновници на локалните управляващи.

" Веднага откакто излезе от колата, него го задържаха въоръжени хора от Руската армия и по-скоро от ФСБ. Те иззеха твърди дискове от компютри, отвориха всички сейфове, търсеха документи. През това време държаха Колихаев с белезници под въоръжена защита в различен кабинет “, споделя Ляшевска.

Руски съд отсрочи решението дали полкът " Азов “ е терористична организация

Върховният съд на Русия през днешния ден за повторно отсрочи съвещание, на което трябваше да реши дали да дефинира украинския полк " Азов “ като терористична организация, съобщи Ройтерс. Съдебен представител сподели, че съвещанието, в началото планувано за 26 май, в този момент е планувано за 2 август. Не беше посочена причина за отлагането.

Полкът " Азов “ участваше в отбраната на украинския град Мариупол, който седмици наред беше обсаден от съветските войски.

През май Русия съобщи, че 2439 украински бранители на града са се предали след обезверена опозиция в бункерите и тунелите на металургичното дружество " Азовстал “. Сред тях е имало членове на полка " Азов “, чийто бойци са почитани като герои в Украйна, само че постоянно наричани от Москва антируски настроени неонацисти.

Подразделението беше основано през 2014 година като крайнодясно доброволческо формирование, чиято задача бе да се бие против подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, само че след това беше включено в състава на Националната армия на Украйна. Киев споделя, че полкът е реформиран и е скъсал с радикалните си националистически корени.

Роднини на украинските бойци приканват техните права да бъдат защитавани според Женевските конвенции от 1949 година, а Украйна споделя, че чака те да бъдат разменени за съветски военнопленници.

Ако Върховният съд на Русия разгласи полка " Азов “ за терористична организация, това може да разреши някои от бойците да бъдат съдени, както упорстват съветски депутати.

В Русия терористичната активност се санкционира с пожизнен затвор. За присъединяване в терористична организация се плануват сред 10 и 20 години затвор.

Европейски Съюз усилва доста помощта за украинските бежанци

Европейската комисия заяви, че усилва доста помощта за украинските бежанци, потърсили протекция в Европейски Съюз. Предвижда се да бъдат обезпечени спомагателни средства от общия бюджет, неусвоени след 2014 година по разнообразни фондове.

Бюджетът ще продължи да покрива разноските за заслон, здравни грижи и езиково образование на украинците. Тези разноски ще бъдат плащани с европейски средства, в това число от фондовете за доближаване, които не са употребявани поради пандемията или поради повишаването на строителните материали и суровините.

Европейска комисия отпуска още 3,5 милиарда евро до края на идната година, като ще признава на страните от Европейски Съюз разноски на човек по 100 евро седмично, вместо по 40 евро, както до момента. Удвоява се срокът, в който тези средства ще бъдат обезпечавани - от 13, на 26 седмици от идването на украинския жител.

Поне 30 на 100 от средствата би трябвало да доближават до локалните управляващи и цивилен организации. Ще може да се изисква осребряването на към този момент направени разноски, свързани с посрещането на украинските бежанци.

Индонезийският президент е на посещаване в Украйна с задача за мир

Индонезийският президент Джоко Видодо дойде на посещаване в Украйна, което има за цел да помогне за обновяване на мирните договаряния сред Русия и Украйна и да изследва опциите за освобождението на износа на зърно към интернационалните пазари, съобщи Ройтерс. Видодо и брачната половинка му дойдоха в украинската столица Киев с трен, отбелязва уеб сайтът на индонезийското президентство.

Тази година индонезийският президент е ротационен ръководител на плануваната за ноември среща на Г-20. Той е и един от шестте водачи, които Организация на обединените нации разгласи за " първенци “ на Глобалната група за реагиране при рецесии, която беше образувана в отговор на заканите от апетит и беднотия, провокирани от войната в Украйна.

Индонезийският водач съобщи, че се е заел да се оправи с възходящата продоволствена рецесия и с проблемите с увеличаващите се цени на силата, откакто украинският спор докара до дефицит на храни и сила и до инфлация в доста страни. Преди войната Украйна беше един от най-големите снабдители на пшеница за Индонезия.

Видодо ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, а по-късно ще замине за Русия, където ще беседва с съветския президент Владимир Путин. Индонезийският президент сподели, че ще призове Путин да одобри прекъсване на огъня.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР