По-важните новини от 65-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 65-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Руските сили са били на косъм да заловят или убият Зеленски

По-важните вести от 65-ия ден на войната против Украйна в резюме:
В първите часове на нашествието си в Украйна съветските сили са били на косъм да заловят или убият украински президент Володимир Зеленски, споделя той в изявление за списания " Тайм ". Руски военни, спуснати с парашут в Киев ", са създали два опита да щурмуват държавния комплекс, до момента в който фамилията на Зеленски към момента е било вътре. Журналистка от украинското радио " Свобода " Вера Гирич беше убита при вчерашния съветски ракетен удар по Киев, заяви станцията. Зеленски упрекна Русия, че се пробва да унижи Организация на обединените нации, чийто общоприет секретар се срещаше с него в украинската столица по време на удара. Руското министерство на защитата удостовери в петък, че е нанесло въздушен удар против Киев по време на визитата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Без да загатва нищо за удара по жилищна постройка, министерството твърди, че са били унищожени индустриалните здания на ракетно-космическото дружество " Артьом ". Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди с огромно болшинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората международна война е оказал помощ за успеха над нацистка Германия. Сега законът ще облекчи даването на военна техника и оръжия на Украйна. Полша съобщи 200 танка и няколко десетки бронирани машини на Украйна, които към този момент са на украинска територия, удостовери публично полският министър председател Матеуш Моравецки. Планира се през днешния ден да бъдат евакуирани цивилните, блокирани от съветските сили в металургичния комбинат " Азовстал " в Мариупол, Югоизточна Украйна, съобщи украинското президентство.
19.00

Руските сили ще рухнат до седмици, съгласно английски боен специалист

Руското нахлуване в Донбас някак спихва и борбата за района ще завърши след две до четири седмици , споделя военният специалист, помощник в Кралския лицей за проучване на войната в Лондон, представен от Би Би Си.

" В съществени линии, руснаците остават без бойци, а украинците се готвят да контраатакуват ", споделя той.

Според Майк Мартин руснаците са пропилели единствения си късмет да завземат района.

Те изтеглиха всички тези разпокъсани военни елементи от Киев и по-късно се пробваха да ги реконструират за бойни дейности на Изток, изяснява специалистът. Войските им обаче са контузени и повредени от борбата за украинската столица и Русия не съумя да ги закрепи и да предприеме някаква смела маневра, добавя той.

Експертът е на мнение, че във войната е настъпила " огромна стратегическа смяна " .

В същото време Англия разгласи, че задачата ѝ е Украйна, в това число Крим, да бъдат прочистени от съветски войски. Според Майк Мартин английският външен министър Лиз Тръс бърка, като споделя, че това ще отнеме 10 години. " Руските сили ще колабират преди този момент и ние ще забележим прелом ", упорства специалистът.

Той означи, че финансиране за Украйна, а " а това е пределно явен сигнал за желанията им ".

По думите му това също по този начин значи, че НАТО и Съединени американски щати считат, че Владимир Путин блъфира, че ще прибегне до нуклеарно оръжие, в случай че НАТО увеличи залога.

18.30

Загубите на Русия са " колосални ", съгласно консултант на Зеленски

Украйна търпи съществени загуби, само че съветските са още по-лоши, твърди Алексей Арестович, консултант на украинския президент володимир Зеленски.

В петък, 65-ия ден от войната, той регистрира, че Украйна е изгубила надзор над някои гладове и села. Загубите на Русия обаче са " колосални ", споделя той.

Русия всеки ден губи по една рота бойци, добавя Арестович, представен от УНИАН.

Според него украинските войски не престават да организират сполучлива отбранителна интервенция.

Тези констатации не могат да бъдат без значение доказани, отбелязва Би Би Си.

В същото време, с разгръщането на бойните дейности в Източна Украйна, цивилните жертви нарастват

Регионалният губернатор на Луганск (част от Донбас) още веднъж прикани останалите там цивилни поданици да се изтеглят.

По данни на полицията в Донецкия район трима души са били убити и шестима ранени през последния ден от съветските офанзиви.

17.30

Как наподобяват аптечките на съветските и украинските бойци

Руски наемници разгласиха това съпоставяне сред комплект за първа помощ на съветски боец (горе) и на украински боец (долу). " Ето до каква степен ни докараха Путин и Шойгу... ", разяснява един от участниците в чата, съгласно.

" Ако съветските бойци имаха подобаващи комплекти за първа помощ, по какъв начин Путин и всичките му олигарсите щяха да си разрешат своите яхти, покои и бандити. Руската стопанска система е по-малка от тази на Южна Корея ", разяснява Грозев.



16.45

Двама английски филантропични доброволци са арестувани от съветски военни в Украйна

Двама английски доброволци, които били в Украйна, с цел да дават филантропична помощ, са били арестувани от съветските въоръжени сили на пропускателен пункт южно от град Запорожие, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на информация от филантропичната организация, от чието име те са били в страната.

Организацията " Президиум нетуърк " заяви, че двамата мъже са работели по план в Украйна за даване на храна, медицински консумативи и поддръжка за евакуация. Доминик Бърн, съосновател на организацията, сподели, че мъжете са изчезнали, откакто навлезли в следена от Русия територия, където възнамерявали да оказват помощ на жена да се изтегля. Три часа откакто трябвало да дойдат в дома ѝ, дамата била разпитана от съветски бойци за двама мъже, които те заловили. " В сряда вечер получих позвъняване и известия от техни контакти в Англия, които ми споделиха, че са в неопределеност. Смятаме... че те са били арестувани от руснаци ", съобщи Бърн пред Ройтерс.

" (Британското) външно министерство прави всичко, което е по силите му, с цел да поддържа и разпознава тези две лица ", сподели пред телевизия " Скай нюз " английската министърка на интернационалната търговия Ан-Мари Тревелян.

16.15

Руска подводница е поразила цели в Украйна с крилати ракети от Черно море

Руска дизелова подводница в Черно море е поразила украински военни цели с крилати ракети " Калибър ", съобщи Ройтерс.

Руското министерство на защитата разгласява видео, показващо по какъв начин ракети " Калибър " се издигат над морската повърхнина и отлитат към хоризонта, съгласно ведомството - към украински военни цели. Агенция " Интерфакс " означи, че Русия за първи път оповестява, че е употребила подводници за поразяване на цели в Украйна.

15.30

Англия ще изпрати специалисти по военните закононарушения в Украйна

Англия съобщи през днешния ден, че ще изпрати специалисти, които да оказват помощ на Украйна при събирането на доказателства и следствието на военни закононарушения. Те ще дойдат в Полша при започване на май, съобщи Ройтерс. Украйна заяви, че проверява към 7600 евентуални военни закононарушения и минимум 500 обвинени след началото на съветската инвазия на 24 февруари.

" Русия донесе безчовечие в Украйна и извърши отвратителни зверства, в това число против дами. Британският експертен опит ще помогне да бъде разкрита истината и режимът на (руския президент Владимир) Путин да понесе отговорност за дейностите си ", съобщи външната министърка Лиз Тръс. Информацията беше оповестена в миг, когато Тръс отпътува за Хага, с цел да се срещне с ръководителя на Международния углавен съд арбитър Пьотър Хофмански и нейния сътрудник от Нидерландия Вопке Хукстра.

" Екипът от експерти ще оказва помощ на украинското държавно управление, до момента в който то събира доказателства и проверява военни закононарушения, и ще включва специалисти по обвързвано с спорове полово принуждение ", се споделя в изказване на английското външно министерство.

13.00

Украинска журналистка е убита при снощния удар против Киев

Украинска журналистка от Радио " Свобода " беше убита през вчерашния ден при съветски въздушен удар против Киев, осъществен по време на визитата в украинската столица на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, заяви медията, представена от Франс прес.

Вира Хирич почина вследствие на съветски ракетен удар по 25-етажната жилищна постройка, в която живееше, покрай центъра на града, заяви на уеб страницата си Радио " Свобода " – медия, финансирана от Съединени американски щати. Тялото на Хирич е било намерено през днешния ден в руините, се споделя в известието. От 2018 година Хирич е работела за бюрото в Киев на украинската работа на Радио " Свобода ". Преди това е сътрудничила на украински телевизионни канали.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че минимум един човек е умрял при този въздушен удар, първи обстрел против Киев от 17 април, без да посочи самоличността на жертвата. Спасителните екипи откриха тяло, до момента в който разчистваха отломките, сподели Кличко. Журналист на Агенция Франс Прес видя спасители да изнасят чувал с мъртвец от руините.

Четирима души, ранени при удара, са в болница, сподели Кличко в друго известие, уточнявайки, че общо над 100 поданици на Киев, 4 от които деца, са били убити, а 435 – ранени, от началото на съветската инвазия на 24 февруари.

Москва удостовери, че е блъснала украински цели, само че не е коментирала удара по жилищната постройка.



12.50

Зеленски: През първите часове на нашествието съветските сили бяха на косъм да ме заловят

Украинският президент Володимир Зеленски разказва в изявление за сп. " Тайм " по какъв начин съветските сили са били покрай залавянето или убийството му в първите часове на нашествието.

Пред репортера Саймън Шустер Зеленски разказва по какъв начин съветските войски са били близо до реализирането на проектите си да завладяват държавния квартал в първия ден на нахлуването, да заловят президента и фамилията му.

След като бомбардировките почнали, той и брачната половинка му Елена Зеленска отишли да кажат на 17-годишната си щерка и 9-годишния си наследник да се приготвят да изоставен дома си, до момента в който в близост се чували детонации. Украинските военни споделили на президента, че съветски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, с цел да убият или заловят него и фамилията му.

С рухването на нощта в първия ден на войната към държавния квартал избухват престрелки, написа Шустер. " Охранителите вътре в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и към дузина негови помощници ".

Според Шустер съветските войски са създали два опита да щурмуват комплекса, до момента в който фамилията на Зеленски към момента е било вътре.

На идната вечер, откакто отхвърля предложенията да отиде на по-сигурно място - в това число да бъде евакуиран от американски и английски сили, което би му разрешило да сътвори държавно управление в заточение - Зеленски излиза на двора, с цел да запише известното към този момент видеосъобщение на телефона си.

В оня миг Зеленски споделя, че в действителност е осъзнал ролята си във войната. " Разбираш, че те следят ", споделя той пред списанието. " Ти си знак. Трябва да действаш по метода, по който би трябвало да работи президентът ".

12.30

Полша съобщи 200 танка на Украйна

Полша съобщи танкове и бронирани машини на Киев, които към този момент са на украинска територия. Полският министър председател Матеуш Моравецки удостовери публично това, само че не оповести броя на предадената тежка техника.

" Няма да приказвам за това. Ще приказваме като му пристигна времето. От съображения за сигурност, на първо място за сигурността на нашите украински съседи и другари, няма да приказваме за това, " сподели той. Полското радио през днешния ден заяви, че Полша е предала 200 танка Т-72 на Украйна. Полските танкове са задоволителни за оборудването на две танкови бригади. В подмяна Полша ще получи английски танкове Challenger 2.

Няколко десетки бойни машини на пехотата са изпратени също в Украйна. Освен това Украйна получи от Полша самоходни гаубици 2C1 Gvozdika, ракетни установки Grad и ракети " въздух-въздух " за самолети MIG-29 и Су-27.

По оценки на медиите Полша е трансферирала на Украйна съоръжение на обща стойност 7 милиарда злоти.

12.00

Москва удостовери ударите против Киев при визитата на Гутериш

Руското министерство на защитата удостовери в петък, че е нанесло въздушен удар против Киев по време на визитата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

" Високо прецизни оръжия с въздушно базиране с огромен обхват на деяние на съветските въздушно-космически сили унищожиха индустриалните здания на ракетно-космическото дружество " Артьом " в Киев ", съобщи министерството по време на всекидневния си брифинг.

Украйна заяви в петък, че един човек е бил погубен при удара нощес, първият в столицата от близо две седмици.

Министерството на защитата съобщи, че неговите сили са направили редица въздушни удари в четвъртък, унищожавайки три електростанции в украинските железопътни възли и ракетна установка " Точка-У ", която съгласно тях е направила офанзива против следения от Русия град Херсон.

11.00

Планира се евакуация на цивилни от " Азовстал "

Планира се през днешния ден да бъдат евакуирани цивилните, блокирани от съветските сили в металургичния комбинат " Азовстал " в Мариупол, Югоизточна Украйна, съобщи украинското президентство.

" За през днешния ден е планувана интервенция по евакуирането на цивилните от комбината ", се споделя в изказване на президентството.

Стотици украински военни и цивилни, измежду които десетки деца, са блокирани в големия металургичен комбинат, съобщи Киев.

09.30

Битката за Донбас продължава да е стратегически приоритет за Русия

Битката за Донбас продължава да е стратегически приоритет за Русия, съобщи английското министерство на защитата, съобщи Ройтерс.

Целта на съветската войска е да откри цялостен надзор над Донецка и Луганска област.

" В тези области сраженията са изключително яростни в регионите на Лисичанск и Северодонецк ", като съветските сили се пробват да напредват от Изюм към Словянск, заяви в Туитър английското министерство.

Поради ожесточената опозиция на украинските сили съветските териториални победи са лимитирани и костват съществени запаси на съветската войска, акцентира министерството.

Ройтерс отбелязва, че не разполага с удостоверение на тази информация от самостоятелен източник.

08.00

Съединени американски щати реактивират закон от Втората международна война за да облекчат помощта за Украйна

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди с огромно болшинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората международна война е оказал помощ за успеха над нацистка Германия, съобщи Ройтерс.

" Законът ленд-лийз от 2020 година в отбрана на демокрацията в Украйна " бе признат с 417 гласа " за " при 4 " срещу " от долната камара на Конгреса, откакто три седмици преди този момент той беше утвърден единомислещо от Сената. Предстои изпращането му в Белия дом за автограф от президента Джо Байдън, с цел да влезе в действие.

Законодателната мярка възражда стратегия от времето на Втората международна война, която позволяваше на Вашингтон без бюрократични спънки да отдава чартърен (lend) и на лизинг (lease) американска военна техника и оръжия на съдружници. В сегашния случай законът ще облекчи даването на военна техника и оръжия на Украйна, а също на засегнатите от съветската инвазия страни в Източна Европа като Полша. В частност Съединени американски щати ще могат да дават на Украйна съоръжение под изискване, че то ще бъде заплатено след това.

" Днес украинският народ е на фронтова линия в борбата за народна власт и против тиранията и Съединени американски щати би трябвало да му дават с всички вероятни средства филантропична и военна помощ ", сподели членката на Камарата Мери Гей Сканлън в апела си законопроектът да бъде утвърден. По рано през вчерашния ден президентът Байдън изиска от Конгреса да отпусне спомагателни 33 милиарда $ на Украйна, в това число 20 милиарда за оръжия, муниции и друга военна помощ, напомни Ройтерс.

07.30

Зеленски: Русия пробва да унижи Организация на обединените нации с ракетните удари по Киев

Най-малко 10 души са били ранени при ракетния обстрел на Киев в четвъртък вечерта, когато в украинската столица бе и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Местните управляващи оповестяват за пожари, провокирани от бомбардировката. От Киев Гутериш насочи рецензии към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че не е съумял да предотврати или постави завършек на войната в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Гутериш е имал опция да стане очевидец на " всички военни закононарушения ", осъществени от Русия в Украйна. Според него съветските удари по Киев по време на визитата целят да унижат Организация на обединените нации.

" Днес (четвъртък – бел.ред.) - незабавно след диалозите ни с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в Киев, съветски ракети полетяха към града. Пет ракети. А това приказва доста за същинското отношение на Русия към световните институции. За опита на съветското управление да унижи Организация на обединените нации и всичко, което организацията съставлява . Това значи, че би трябвало да се реагира мощно. Руските ракетни удари в Украйна - в Киев, Фастов, Одеса, Хмелницки и други градове - за следващ път демонстрират: към момента не би трябвало да се отпускаме. Не бива да мислим, че войната към този момент е завършила. Все още би трябвало да се борим. Все още би трябвало да прогоним окупаторите ", сподели Зеленски

Той повтори и обещанието си да подведе под отговорност всички съветски военни, за които се откри, че са направили военни закононарушения в Украйна.

Зеленски благодари на американския народ и на президента Байдън за огромния пакет от помощи за Украйнав размер на 33 милиарда $, който се чака да бъде утвърден от Съединени американски щати.Украинският водач още веднъж дефинира дейностите на Русия в неговата страна като " геноцид ".

Снощната офанзива беше метод съветският президент Владимир Путин да покаже " междинен пръст " на Гутериш , разяснява кметът на Киев Виталий Кличко.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР