По-важните новини от 53-ия ден от вайната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 53-ия ден от вайната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Русия с ултиматум към защитниците на Мариупол, Зеленски заплаши с оттегляне от преговорите

По-важните вести от 53-ия ден от вайната против Украйна в резюме:
Русия разгласи, че ще пощади живота на украинските бойци в Мариупол, в случай че сложат оръжие в неделя. Москва твърди, че съветските сили са овладели градската част на Мариупол и единствено дребен брой украински бойци са останали в завода " Азовстал " в обсадената южна зона на пристанищния град в миг, когато Москва нанася въздушни удари против столицата Киев и други украински градове. Украинският президент Володимир Зеленски заплаши да изтегли страната си от продължаващите мирни договаряния с Русия, в случай че украинските бойци, обсадени в Мариупол, бъдат избити от съветските сили. Руските въоръжени сили нападнаха с ракети цех за муниции край село Бровари в Киевска област. Целите на Русия да утвърди своето районно владичество и да накара Украйна да се откаже от своята евроатлантическа ориентировка остават същите, макар хода ѝ да концентрира офанзивите си върху Източна Украйна, счита Министерството на защитата на Обединеното кралство. Украинският президент Володимир Зеленски прикани света " да се приготви " за допустимо потребление от Русия на нуклеарно оръжие.
11.30

Нови удари против военни цели в Украйна

Руските въоръжени сили унищожиха с високоточни въздушни ракети цех за муниции край село Бровари в Киевска област, заяви в неделя военният представител военачалник Игор Конашенков, представен от ТАСС. По думите му съветската страна е унищожила общо 68 военни обекта на Украйна.

Авиация е блъснала и 40 региона на централизация на украинска военна техника и персонален състав в шест обитаеми места.

11.15

Ракетно нахлуване е развалило инфраструктура в Бровари, покрай Киев

Ракетно нахлуване, осъществено в ранните часове през днешния ден, аргументи вреди на инфраструктура в град Бровари, покрай украинската столица Киев, заяви в онлайн пост кметът на Бровари Игор Сапожко, представен от Ройтерс.

Сведения за възможни жертви, както и детайлности за мащаба на провалите, не се оповестяват.

Ройтерс показва, че за момента не може да ревизира информацията.

11.00

Русия прегрупира войските, само че не и задачите си

Целите на Русия да утвърди своето районно владичество и да накара Украйна да се откаже от своята евроатлантическа ориентировка остават същите, макар хода ѝ да концентрира офанзивите си върху Източна Украйна, счита Министерството на защитата на Обединеното кралство.

В последната си актуализация английското разузнаване показва, че съветските сили не престават да се прегрупират от Беларус към Източна Украйна, в това число покрай градовете Харков и Северодонецк. Добавя се, че те нападат и цели в източната част на страната, оповестява Би Би Си.

10.30

Полша изпраща осъвременени руски танкове на Украйна

Полша има намерение да трансферира 100 бойни танка Т-72 на Украйна. Всъщност неотдавна Полша подписа контракт със Съединените щати за придобиване на 250 американски танка M1A2 Abrams, с цел да размени старите руски Т-72 и полски PT-91. Електронното издание www.armyrecognition.com заяви, че администрацията на Байдън ще работи със съдружници, с цел да бъдат трансферирани танкове руско произвеждане на украинската защита в източния район на Донбас.

T-72M1 е осъвременен и експортен вид на руското произвеждане T-72A, включващ дребни промени, в това число спомагателен пласт от 16-милиметрова ризница. Въоръжението на T-72M1 е сходно на T-72A, включващо 125-милиметрово гладкоцевно оръдие. То изстрелва три съществени вида муниции с разделно зареждане с оптимален обхват на всеки един от тях надлежно 2100 метра, 4000 метра и 9400 метра при непряка пукотевица.

Второто въоръжение включва две картечници надлежно с 7,62 мм и 12,7 мм, втората е инсталирана на командирската купола, оповестява БГНЕС.

10.00

CNN: Първите колета с американска военна помощ към този момент са в Украйна

Първите колета с военна помощ от Съединени американски щати започнаха да идват в Украйна. Това заяви представител на Белия дом, представен от CNN. В началото на тази седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди отпущането на спомагателна военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. $.

Той съобщи, че помощта ще включва нови оръжия, пригодени за битка с предстоящото " по-широкомащабно нахлуване " на Русия в източната част на страната. Допълнителната пратка от 800 млн. $ значи, че Съединени американски щати са дали обещание да дават над 3 милиарда $ военна помощ на Украйна при ръководството на Байдън.

09.00

Русия твърди, че е свалила украински боен аероплан, пренасящ оръжия от Запада

Руските военни са свалили украински военнотранспортен аероплан, пренасящ военно съоръжение от западни страни. Това твърди представителят на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков, съобщи Би Би Си.

В изказването се споделя, че „ украински военнотранспортен аероплан е бил свален във въздуха “ в региона на Одеса, до момента в който „ доставя огромна партида оръжия, доставени на Украйна от западни страни “.

Британската медия не може да удостовери изказванията на Русия, чака се коментар на Пентагона.

Русия твърди, че е унищожила повече украински военни самолети, в сравнение с се знае, че Украйна, има добавя CNN.

08.30

Съобщения за детонации в Киев

В столицата Киев се чуха детонации, оповестява организация Ройтерс, само че повода не е ясна.

Вчера един човек почина, а няколко други бяха ранени при въздушни удари по града.

Междувременно локалната медия Kyiv Independent споделя, че сигналите за въздушни набези са били издадени в съвсем всеки украински район в ранните часове.

08.00

Путин може да употребява нуклеарно оръжие, твърди правнучката на Хрушчов

Правнучката на някогашния руски водач Никита Хрушчов предизвести, че Русия може би е подготвена да употребява нуклеарно оръжие в Украйна.

Нина Хрушчова, професор по интернационалните връзки в Съединени американски щати, сподели пред Би Би Си, че има вяра, че съветският президент Владимир Путин в последна сметка ще направи всичко належащо, с цел да завоюва победа във войната.

„ Мисля, че тази война в действителност е войната, която Путин възнамерява да завоюва и възнамерява да завоюва непременно. Ако той би трябвало да разгласи победа и може да се наложи да употребява тактически нуклеарни оръжия, това може да е една от вариантите, които руснаците може да са подготвени да употребяват ", сподели тя.

Тактическите нуклеарни оръжия са по-малко мощни от ракетите с по-дълъг обхват, само че Хрушчова – съветски академик в New School в Ню Йорк и дълготраен критик на Путин – се притеснява, че Москва може да ги употребява за унищожителен резултат върху украинска земя.

07.30

Русия сложи ултиматум на украинските войски в Мариупол да се предадат

Министерството на защитата на Русия сложи ултиматум на украинските бранители на Мариупол да се предадат. " Прозорецът " за това стартира от 6 часа сутринта в неделя (украинско и българско време) и ще продължи няколко часа.

Русия разгласи, че ще разреши на бойците да изоставен укритията си в стоманодобивния цех Азовстал при изискване, че смъкват оръжията и предадат боеприпасите си.

Тези, които го създадат, ще бъдат третирани в сходство с Женевската спогодба за военнопленниците, се споделя в изказване на съветското министерство на защитата.

Ако украинските сили одобряват предлагането на Русия, съветските сили ще вдигнат червени флагове в 06.00 часа, а украинците би трябвало да вдигнат бели флагове по периметъра на стоманодобивния цех.

Украинските управляващи не са дали знак, че възнамеряват да одобряват предлагането, оповестява Би Би Си.

07.00

Близо 1450 са евакуираните през вчерашния ден от зоните на бойни дейности в Украйна

Близо 1450 са евакуираните през вчерашния ден от зоните на бойни деяние в Украйна, оповестиха украинските управляващи, представени от ДПА.

Около 1380 души са трансферирани в град Запорожие от няколко града в южната и източната част на Украйна, в това число 170 души от обсадения пристанищен град Мариупол, заяви президентската канцелария в Телеграм.

Близо 68 души също са превозени на сигурни места от Луганска област, която е под непрестанен обстрел. Евакуацията от град Лисичанск в Луганска област не се състоя поради " интензивния артилерийски обстрел ", оповестиха украинските управляващи.

Украйна и Русия от седмици се упрекват взаимно в основаване на спънки за изтегляне на цивилни, показва ДПА.

06.30

Руските сили са овладели по-голяма част от Мариупол, съобщи Москва

Русия съобщи, че съветските сили са овладели градската част на Мариупол и единствено дребен брой украински бойци са останали в завода " Азовстал " в обсадената южна зона на пристанищния град в миг, когато Москва нанася въздушни удари против столицата Киев и други украински градове, съобщи Ройтерс.

Твърденията на Москва, че е поела контрола над съвсем целия Мариупол, който стана сцена на най-ожесточените боеве и на най-тежката филантропична злополука от началото на войната, не могат да бъдат доказани от самостоятелен източник.

" Ситуацията в Мариупол е доста тежка. Нашите бойци са блокирани, ранените са блокирани. Налице е филантропична рецесия... Въпреки това нашите момчета се пазят ", сподели украинският президент Володимир Зеленски.

06.00

Украйна може да приключи мирните договаряния с Русия, в случай че бранителите на Мариупол бъдат избити от съветските сили

Украинският президент Володимир Зеленски заплаши да изтегли страната си от продължаващите мирни договаряния с Русия, в случай че украинските бойци, обсадени в пристанищния град Мариупол, бъдат избити от съветските сили, съобщи ДПА.

" Това, което те вършат в този момент... може да постави завършек на всевъзможни договаряния ", сподели Зеленски в изявление за украински новинарски уебсайт.

" Там има съветски сили, които ненавиждат нашите бойци, и не считам, че могат да им пощадят живота ", сподели украинският президент, имайки поради обстоятелството, че доста от обсадените бойци са част от батальона " Азов ", формиран от националисти, чиято крайнодясна ориентировка е обект на мнения в съветски медии от седмици.

Зеленски сподели, че обстановката в Мариупол остава извънредно комплицирана, и че Киев е във връзка със бранителите на града ежедневно, показва Ройтерс.

05.30

Джонсън дава обещание да изпрати на Украйна бронирани машини през идващите дни

Британският министър председател Борис Джонсън даде обещание на украинския президент Володимир Зеленски доставка на бронирани машини през " идващите дни ", заяви " Даунинг стрийт " 10, представена от ДПА.

Джонсън е уверил Зеленски, че Англия ще " продължи да доставя Украйна със средства за самоотбрана ", показва в изказване канцеларията на английския министър председател.

Двамата водачи са разискали по време на телефонен диалог през вчерашния ден също и нуждата за дълготрайно решение за сигурността на Украйна, се добавя в изказването.

Джонсън е уверил също Зеленски, че ще продължи да работи с сътрудниците и съдружниците на Англия, с цел да подсигурява, че Украйна ще отбрани своя суверенитет през идващите седмици и месеци ".

05.00

Папата осъди жестокостта на войната в Украйна в своята работа за великденското бдение

Папа Франциск осъди жестокостта на войната в Украйна по време на месата си за великденското бдение, на която участва, само че но не я управлява персонално поради остри болки в крайници, които го принудиха да ограничи изявите си, съобщи Ройтерс.

На месата участва Иван Фьодоров, кметът на Мелитопол, който бе арестуван от съветските сили предишния месец и по-късно освободен при замяна на пленници.

Италианският кардинал Джовани Батиста Ре замести папата като началник на службата, която включи шествие в съвсем цялостен мрак до основното крило на базиликата " Свети Петър ".

Папата седна пред базиликата върху огромен бял стол и стоеше прав при четенето на Евангелието.

В края на своята проповед Светият отец се обърна непосредствено към кмета на Мелитопол Иван Фьодоров и украинските депутати Мария Мезенцева, Олена Хоменко и Русем Умеров, които седяха дружно на първия ред, показва Асошиейтед прес.

" В този мрак на войната, в нейната свирепост, се молим за вас и дружно с вас тази нощ. Молим се за всички страдащи. Можем да ви дадем единствено рамото си, нашите молебствия ", сподели папа Франциск и добави, че " най-голямото нещо, което можете да получите е възкресението на Христос ", произнасяйки последните три думи на украински.

04.30

Зеленски прикани света да се приготви за допустима съветска нуклеарна офанзива

Украинският президент Володимир Зеленски прикани света " да се приготви " за допустимо потребление от Русия на нуклеарно оръжие, по време на изявление пред няколко украински медии, предадоха международните организации.

" Не би трябвало да чакаме момента, когато Русия реши да употребява нуклеарните си оръжия. би трябвало да се подготвим за това ", сподели Зеленски по време на изявлението, излъчено от шест украински осведомителни уеб страницата, както и от канцеларията на президента в Телеграм.

" Не единствено аз, а целият свят, всички страни би трябвало да бъдат обезпокоени ", сподели украинският президент.

Зеленски реагира на мненията, направени по-рано от шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, който сподели, че поради неуспехите на Русия в Украйна, опасността от потребление на тактически нуклеарни оръжия от Москва не би трябвало да се подценява.

Зеленски сподели още в изявлението, че човешкият живот не значи нищо за Русия.

По въпроса за допустимо потребление от Русия на химическо оръжие украинският президент сподели, че е значимо да сме подготвени, а не да се опасяваме. " Това обаче не е въпрос за Украйна, освен за Украйна, а за целия свят съгласно мен ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР