По-важните новини от 49-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 49-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Москва твърди, че украински сили в Мариупол се предават

По-важните вести от 49-ия ден на войната против Украйна в резюме:
Русия твърди, че 1026 украински бойци са се предали в обсадения пристанищен град Мариупол. Но върховен консултант на президента на Украйна Владимир Зеленски упорства, че градът към момента се държи и че морските пехотинци са се включили към различен батальон. За първи път президентът на Съединени американски щати Джо Байдън упрекна " диктатора " Владимир Путин в геноцид в Украйна. Украинският президент Владимир Зеленски приветства казаното от Байдън като " правилни думи на същински водач “. Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към украинската столица Киев, с цел да се срещнат със Зеленски.
13.15

Според Киев защитата на Мариупол се е засилила

Украйна отхвърли съветските изказвания за капитулация на Мариупол. По-рано съветски представители обявиха, че над 1000 украински морски пехотинци са се предали в обсадения югоизточен пристанищен град.

Но върховен консултант на украинския президент Владимир Зеленски сподели, че морските пехотинци са създали пробив, с цел да се свържат с батальона " Азов " и че Мариупол към момента се държи.

Алексей Арестович дори написа във Facebook, представен от Би Би Си, че отбранителната система на града се е нараснала и засилила.

Много е мъчно да се ревизира какво тъкмо се случва в града, отбелязва английската медия.

12.00

Киев разгласи, че през днешния ден няма да има филантропични коридори в Украйна, тъй като е прекомерно рисково

Украйна няма да отвори през днешния ден нито един филантропичен кулоар, тъй като е прекомерно рисково, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, представена от Франс прес.

Тя упрекна за това съветските въоръжени сили. Те " нарушават нормите на интернационалното право " и по тази причина обстановката е рискова, сподели Верешчук.

За страдание, през днешния ден няма да отворим филантропични коридори. В южната Запорожка област окупаторите блокираха рейсовете, а в Луганска област на изток нарушават прекратяването на огъня, съобщи Верешчук.

Окупаторите освен не съблюдават нормите на интернационалното филантропично право, само че и не могат да управляват вярно хората си на място. Всичко това основава такова равнище на заплаха по пътищата, че през днешния ден сме принудени да се въздържим от отваряне на филантропични коридори, уточни още украинският вицепремиер.

Киев упреква Москва, че систематично не съблюдава прекратяването на огъня по филантропичните коридори. Украинските управляващи обаче рядко се отхвърлят изцяло от отварянето на такива направления, отбелязва Агенция Франс Прес. Последното цялостно прекъсване на евакуацията беше на 28 март.

На фона на предстоящата всеки миг съветска военна атака в Източна Украйна, локалните управляващи приканват популацията да се изтегля, отбелязва още Агенция Франс Прес.

11.30

Москва: Над хиляда украински морски пехотинци се предадоха в Мариупол

Над хиляда украински морски пехотинци се предадоха в Мариупол, съобщи в Телеграм чеченският водач Рамзан Кадиров, представен от Ройтерс.

Кадиров прикани също по този начин украинските сили, които са се барикадирали в металургичния комбинат " Азовстал ", да се предадат.

Представители на украинските управляващи към този момент не са коментирали изказването на чеченския водач.

В утринния си брифинг генералният щаб на украинската войска съобщи през днешния ден, че съветските сили не престават с офанзивите против металургичния комбинат и пристанището на Мариупол.

" В " Азовстал " понастоящем има към 200 ранени, на които не може да бъде оказана здравна помощ. За тях и за останалите ще бъде най-добре да прекратят тази безсмислена опозиция и да си вървят при фамилиите ", посочи Кадиров.

Над хиляда украински военни се предадоха в Мариупол, измежду тях са 162 офицери и 47 военнослужещи от женски пол, заяви през днешния ден представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

" В град Мариупол, в региона на металургическия комбинат " Илич ", вследствие на сполучливите настъпателни дейности на съветските въоръжени сили и на подразделенията на милицията на Донецката национална република, се предадоха в плен 1026 украински военнослужещи от 36-а бригада на морската пехота ", сподели Конашенков.

В понеделник 36-та бригада на украинската морска пехота съобщи, че се готви за последна борба в Мариупол, която ще приключи със гибел или плен, тъй като свършват боеприпасите.

10.00

Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към Киев

Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към Киев, заяви през днешния ден в Туитър Якуб Кумох, представител на канцеларията на полския президент.

" Президентът на Полша Анджей Дуда, дружно с президентите на Литва Гитанас Науседа, на Латвия Егилс Левитс и на Естония Алар Карис, пътува към Киев ", написа Кумох. Публикацията в Туитър е съпроводена от фотография, от която излиза наяве, че четиримата президенти пътуват с трен. " Така страните ни показват поддръжката си за братска Украйна и президента ѝ Володомир Зеленски ", се споделя в туита.

08.00

Над 720 убити в Буча и други покрайнини на Киев по време на съветската окупация

Над 720 души са били убити в Буча и други покрайнини на Киев по време на съветската окупация, а още над 200 души са в неопределеност. Това заяви министерството на вътрешните работи на Украйна, представено от Асошиейтед прес.

Само в Буча досега са открити 403 тела по данни на кмета Анатолий Федорук.

Главната прокуратура на Украйна съобщи през вчерашния ден, че проверява и събитията в региона на град Бровари, който се намира на североизток. Властите оповестиха, че телата на шестима цивилни са били открити с огнестрелни рани в мазе в село Шевченково и се счита, че виновни за това са съветските сили.

07.00

Зеленски предлага замяна на Медведчук с пленените в Русия украинци

Украинският президент Володимир Зеленски предложи на Москва замяна на арестувания от управляващите в Киев украински народен представител и предприемач Виктор Медведчук, непосредствен на Владимир Путин, с пленените в Русия украинци, съобщи Франс прес.

" Предлагам на Руската федерация да заменяем този човек за нашите синове и дъщери, които сега са в плен в Русия ", съобщи Зеленски във видеообръщение в " Телеграм ".

Украинските управляващи оповестиха нощес за ареста на 67-годишния Медведчук, който избяга от домакински арест малко след началото на съветското навлизане в Украйна и се укриваше до през вчерашния ден. " Специална интервенция бе извършена, с помощта на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Отлична работа! ", съобщи Зеленски в " Телеграм " и придружи известието си със фотография на Медведчук, окован с белезници и облечен с украинска военна униформа.

06.30

Байдън за първи път упрекна Русия в осъществяване на геноцид

Джо Байдън за пръв път упрекна Русия, че прави геноцид в Украйна, предадоха международните организации.

" Бюджетът на вашето семейство, опцията да заредите резервоара си, нищо от това не трябва да зависи от това дали един деспот афишира война и прави геноцид на другия завършек на света ", съобщи Байдън по време на посещаване в Айова, отдадено на битката с инфлацията. Байдън преди е заявявал, че не счита съветските дейности за геноцид, а ги наричаше " военни закононарушения ".

" Вашингтон пост " напомня, че американски публични представители са се въздържали до момента да употребяват този термин, който значи опит за заличаване, напълно или частично, на избрана група хора. Изданието показва, че след речта си президентът е декларирал пред кореспонденти, че умишлено е използвал тази дума, само че е добавил, че оставя на юристите да решат дали в действителност става дума за геноцид съгласно интернационалното право. " На мен сигурно по този начин ми наподобява ", цитира " Вашингтон пост " изказването на Байдън.

Организация на обединените нации дефинира геноцида като " дейности, осъществени с желание за заличаване, напълно или частично, на национална, етническа, расова или религиозна група ". И съгласно Байдън тъкмо това прави Русия в Украйна поради доказателствата за изтребване на невъоръжени цивилни в киевското предградие Буча. По думите на президента " става все по-ясно и ясно, че Путин се пробва да изтрие концепцията да си украинец ", написа вестникът.

С пост в " Туитър " украинският президент Володимир Зеленски похвали Байдън като " същински водач " и акцентира какъв брой е значимо нещата да се посочват с точните им имена. " Истински думи на същински водач. Да назоваваш нещата с техните имена е значимо, с цел да се изправиш против злото. Благодарни сме на Съединени американски щати за оказаната ни до момента помощ, само че незабавно се нуждаем от още тежки оръжия, с цел да предотвратим последващи съветски жестокости ", гласи изказването на президента на Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР