По указания на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, общината

...
По указания на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, общината
Коментари Харесай

Джумхуриет: Това ли ни е умната държава?

По инструкции на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, общината в централния истанбулски регион „ Бейоглу” забрани обичайна съботна седяща стачка на „ почернените турски майки”, написа вестник „ Джумхуриет”. Депутатът от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Сезгин Танръкулу, подкрепящ дейностите на „ почернените майки”, е потърсил за пояснения по телефона вътрешния министър. Сюлейман Сойлу е удостоверил, че точно той е дал разпореждане за анулация на обичайния кротичък цивилен митинг.
„ Почернените майки” се събраха през вчерашния ден на своята 700-тна протестна съботна акция на площад „ Галатасарай” на централния турски бул. „ Истиклял”. Единственото им искане е турската страна да разкрие и те да научат за ориста на хилядите техни деца и близки родственици, безследно изчезнали след задържане и вкарване в пандиза, съобюава ИА " Фокус ".
В осъществяване на дадените инструкции, полицията се намси уверено и безкомпромисно, като употребява сълзотворен газ и оцветени с багра патрони. Десетки протестираща бяха „ закопчани” с белезници зад тила и арестувани. Полицията употребява сълзотворен газ и по страничните улици около бул. „ Истиклял”. Някои от арестуваните въпреки всичко бяха освободени в късните вечерни часове. Подкрепящите „ почернените майки” депутати от НРП приканиха за още по-масово присъединяване в идващото 701-во издание на митинга в идната събота.
„ Джумхуриет” разгласява и покъртителни фотоси за полицейското принуждение дружно с разбор на известната журналистка и колумнистка Аслъ Алтънташбаш.
Ето нейната позиция, оповестена от ИА " Фокус ", озаглавена „ Това ли ни е умната страна?”:

„ Предлагам изразът „ интелигентна държава” да бъде изваден от послание. Това, което би трябвало да създадем, е Институтът за турски език мигновено и непосредствено да забрани потреблението на този израз. По един или различен фиктивен мотив.
А в случай че някой продължи да го употребява – да бъде осъден със солена парична санкция.
Ако някой хитрец се появи по малкия екран с хвалби от вида „ Брей, брей, какъв брой интелигентна страна имаме!”, незабавно да бъде свален от екрана.
Питате - Защо? Ами, вие самите си отговорете. Лично аз не виждам да съществува нещо като „ интелигентна държава”. Добре; дано даже и за миг да приемем, че Турция към този момент ще продължи своя път с един властнически режим. Но отново няма да има „ интелигентна държава”.
Тя непрестанно се „ единствено прострелва”. Примерно – в краката. Защото съществуват структури, които раздуват проблемите, стоящи пред Турция.
Това са рефлексите и структурите вътре в самата страна. Дори и на пръв взор да наподобява, че непрекъснато пазят ползите на държавата; в действителност в множеството време те се занимават със своя личен дневен ред.
Пак питате – Защо? Ами, доста просто – с цел да могат да запазят личните си позиции; самите аргументи за тяхното битие. Те непрекъснато държат „ жива и актуална” тематиката, че опазването на страната е сложено под заплаха; че мощно желаят да усилят своята обязаност, която имат към системата и към техните гласоподаватели.
Не ви ли се коства нещо познато? Нещо като „ Дежа вю”? Да, за жалост. Преди 7-8 години имахме държавническо схващане за положението на сигурността, пробутвано ни от представители на така наречен „ Терористична организация на гюленистите” (ФЕТО); както е определяна през днешния ден. Днес, отново са същите представители, колкото и да се вършат, че са съперници на ФЕТО. Тази позиция още веднъж стана техен девиз. Пак по същата тяхна податливост за случайно поведение; безусловно – да си гледат кефа. А камуфлажът на всичко това през днешния ден е, както и в предишното – мъгляви понятия за „ сигурността на родината и на нацията”…
Както и при ФЕТО, задачата е политическата воля да бъде държана само и абсолютно обвързана с тях. За да могат да управляват вътрешните и външните рефлекси на страната.
Искате образци? Според вас обикновено ли е, когато се обрисува някаква опция за намаляване на връзките с Европа; внезапно да започва хала от арести, които безусловно подлудяват Европа?
Например, показният и гръмък арест на остров „ Бююкада” в Мраморно море на международно известния бранител на човешките права Осман Кавала, в навечерието на значима интернационална среща на върха. Случи се тъкмо един ден преди лидерската среща на Европейски Съюз, на която в една или друга форма щеше да се разисква отношението към Турция.
Да кажем, че всичко това е случайно…
Добре, а каква беше вчерашната съботна хала с арести на митинга на „ почернените майки”? Не е ли ужасно подозрително, че става в миг, когато от Европа към Турция стартират да идват позитивни, топли послания? Помислете си само; това е една група, която се събира от 1995 година; в продължение на 700 седмици всяка събота стачкува с мирни средства на площад „ Галатасарай” на централния бул. „ Истиклял” в Истанбул. Вчерашната им среща съответства с края на религиозния празник „ Курбан Байрам”. Щеше да премине при естествени условия, ненатрапчиво, без доста шум; може би доста от вестниците даже и нямаше да й извърнат никакво внимание.
А какво се случи? Хоп, излезе някой си, като провокира същинска хала с мирните дейности на „ почернените майки”, които се организират в продължение на 23 години. Създаде се огромна дандания; сълзотворен газ, патрони с багра, арести.
И най-интересното е, че това става тъкмо в интервал, когато се търсят пътища за нормализиране на връзките на Турция с Европа. В края на септември има контрактувана аудиенция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия. Анкара обмисля алегорични стъпки за намаляване на разговора с Германия, с цел да може да балансира мощно влошените си връзки със Съединени американски щати.
Очевидно е обаче, че някои кръгове желаят да саботират това.
Точно по метода, по който бяха влошени турско-американските връзки около рецесията с проповедника от Съединени американски щати Ендрю Крейг Брънсън. Когато имаше една тънка нишка връзка, а и сделка, сред Ердоган и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и хоп – намеси се правосъдната ни система.
Сега вие преценете и кажете. Аз ли съм конспиратор, или някои други кръгове. Които се стремят да попречват оправянето на връзките на Турция със Запада и за тази цел употребяват разнообразни подходи и съображения за националната сигурност – с цел да трансформират курса на държавния транспортен съд?
Или изразът „ интелигентна държава” изцяло е изхабен и банкрутирал, като страната ни се люшка насам и натам – изцяло безконтролна и без спирачки?...”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР