По темата своето есе написа Виталий Егоров, космически експерт, за

...
По темата своето есе написа Виталий Егоров, космически експерт, за
Коментари Харесай

Какво остави зад себе си Дмитрий Рогозин? Да си поговорим обективно за доброто и лошото.

По тематиката своето есе написа Виталий Егоров, галактически специалист, за уеб страницата Медуза. 

Егоров е безапелационен, че с цел да разберем същинския Рогозин, ние би трябвало да отсеем делата от думите му. В България и на запад мнозина му се смеехме на “обещанията ” по какъв начин Русия ще се върне на Луната, ще изстрелва десетки спътници, ще задмине Илон Мъск и ще построи нуклеарен буксир. Тук обаче би трябвало да се упомене, че тези изявления не бяха предопределени за необятната публика – в доста от тях той наблягаше “ако нужните средства бъдат заделени за това ”. Именно в това се корени разликата. Ако този израз отсъстваше, щеше да е празна хвалба, само че действително изказът не беше заричане, а политическо лобиране към режима на Путин, с цел да има повече пари за космонавтиката. Очевидно в това отношение Рогозин не беше сполучлив.

Управлението на Дмитрий Рогозин беше сполучливо в някои сфери, твърди Егоров. Първото и най-важното – след многократни смени на ръководители през последното десетилетие, качеството на работа в съветския бранш най-накрая се увеличи и аварийността на ракетите понижа. Тя не стана нулева – през декември ускорителен блок “Персей ” на ракета “Ангара ” аварира в околоземна орбита. Разбира се, както Рогозин, по този начин и останалата част от ръководството на Роскосмос се пробваха да покрият злополуката и да създадат по този начин, че обществото или да не разбере, или да не ѝ обърне внимание. Но даже и да включим в статистиката такива единични случаи, имахме невиждана поредност от сполучливи изстрелвания. Всичко това е заслуга на политиките на Рогозин.

Второ, може да се каже сигурно, че по времето на Рогозин корупцията в Роскосмос фрапантно понижа. Под негова закрила беше основана специфична комисия в организацията, която да прави оценка обособените предприятия и надлежно да прихваща в точния момент рушветите. Намаляха повдигнатите каузи за корупция – правилно, не спаднаха до нула и корпуционните практики на космодрума Восточний продължиха, само че даже и да вземем и тях поради, спадът е осезателен спрямо следеното при предходни ръководители. Нещо повече – Егоров акцентира, че Рогозин е кадърен да демонстрира човешко отношение, да вземем за пример когато арестуваха Иван Сафронов. Шефът на Роскосмос не го отхвърли, както би се очаквало под режима на Путин, а дори се изрече в негова отбрана и явно се интересуваше от ориста му.

Трето, по времето на Рогозин беше реализирана отвесна интеграция на предприятията. Преди неговото управление доста от тях бяха обединени под шапката на Роскосмос, само че към момента работеха самостоятелно. Това водеше до дупликация на създадените съставни елементи и липса на нововъведения. Рогозин съумя да промени ситуацията и да централизира Роскосмос, увеличавайки успеваемостта на организацията.

Но всичко положително свършва дотук…

Дмитрий Рогозин, твърди Егоров, преди всичко използваше позицията си за персонална полза. Нормално е, тъй като в предишното е бил политик, той да се обляга на влиянието си, с цел да може Роскосмос да печели държавни поръчки. Но той отиде по-далеч, експлоатирайки Роскосмос съгласно личните му разбирания и политически възгледи за персоналното си облагодетелстване.

Второ, Рогозин упражняваше напън върху Европейската галактическа агенци и върху задграничните компании. Така той унищожи шанса съветската космонавтика да печели интернационалните поръчки, както и съветски учени да бъдат включени в интернационалните планове. Разбира се, че събитията през 2014 и най-много войната в Украйна през 2022 година бяха главният фактор, само че външната политика на Рогозин беше окончателното, което отблъсна неговите сътрудници. Рогозиновите изявления и крайни изявления бяха видяни от всички и като резултат светът има доста неприятно отношение към Русия.

Трето, през последните 10 години Роскосмос не съумя да подписа нито един нов интернационален контракт и не сътвори нито едно ново  партньорство. Последният огромен план бе ЕкзоМарс, само че той неотдавна беше преустановен и след него други няма. Беше подписано съдействие с Китай за взаимно проучване на Луната, само че няма никакъв на практика напредък.

След началото на така наречен “специална военна интервенция ” Рогозин съзнателно приключи доставката на ракетни мотори към Щатите, отхвърли да обезпечи ракети за към този момент платените задгранични поръчки, като това най-много касае английското дружество УанУеб. Нещо повече – той си присвои шест закупени от компанията ракети. Рогозин показа своите дейности като политически акт по отношение на Англия, само че единственото, което реализира е да покаже какъв брой обезсърчителен сътрудник е Роскосмос. Рогозин потвърди, че Русия може да ви отмъкне парите, да ви обещае нещо и да не ви даде нищо. Сега целият свят е уверен, че с руснаците не може да се работи даже в областта на космонавтиката и това е персонална заслуга на Рогозин. 

Тъжното е, твърди Егоров, че Рогозин притежаваше капацитета да остане в историята като доста добър водач. Днес можеше да приказваме за него като за индивида, спрял корупцията в Роскосмос и колапса, в който съветската космонавтика стартира да потъва след 2014-та. Единственото, което се изискваше от него, бе да работи безмълвно и да не намесва политиката. Но Рогозин не си мълча. Като резултат, пробвайки се да избави съветската космонавтика, той унищожи нейното бъдеще. Видно е, че само съветският пазар и държавните контракти не са задоволителни, с цел да може Роскосмос да посрещне нуждите си, било то да държи устойчиво равнище, било то да иновира и да има някакво развиване. 

Но в последна сметка специалистът е безапелационен, че даже и водачът на Роскосмос да беше страховит, най-важният фактор, който дефинира отношението на света към Русия, е войната в Украйна. Докато Русия се пробва да разгори тази война, обхващайки целия свят, няма значение кой ръководи Роскосмос – светът няма да желае да си партнира с съветската галактическа промишленост.

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР