По случай Световния ден на зрението Ен Ди Ти предлага

...
По случай Световния ден на зрението Ен Ди Ти предлага
Коментари Харесай

Пет храни за здрави очи

По случай Световния ден на зрението Ен Ди Ти предлага някои храни и рекомендации за положително здраве на очите.

Храненето играе основна роля за положителното здраве на човешкия организъм, включително и на очите. Грижите за положително очно здраве би трябвало да включват артикули, богати на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А и С, омега-3 мастни киселини.

Следните храни са отличен източник на въпросните потребни субстанции:

Моркови

Всеизвестно е, че морковът е един от най-хубавите артикули за положително здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е значим за вярното действие на ретината и други елементи на окото.

Бамя

Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин - съединения със основна роля за поддържане на положително зрение. В нея се съдържа и потребният за положителното очно здраве витамин С.

Кайсии

Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са извънредно потребни за " застаряващи очи ". Изследвания са посочили, че съществуването на потребните витамини и детайли в плода понижава с 25 % риска от недъгавост на макулата - водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.

Броколи

Броколито е отличен източник на потребните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.

Ядки

Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са значими за здравето на очната ретина и защищават от утежняване на зрението с напредването на възрастта.

Освен рекомендацията за постоянно наличие на тези храни в менюто, специалистите дават и няколко потребни съвета за положително очно здраве - да не се взираме прекомерно дълго в екраните на компютъра или телефона, да понижим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при комфортен случай да вършим релаксиращи извършения.

Вижте и четири любопитни обстоятелството за Световния ден на зрението

1. Денят се отбелязва от 1998 година по самодейност на Международната организация за попречване на слепотата през втория четвъртък на м. октомври и с поддръжката на Световната здравна организация, с цел да се притегли вниманието на обществеността към опциите за лекуване на очните заболявания и за попречване на слепотата.

2. По сведения на организацията близо 285 млн. души в света имат проблеми със зрението.

3. Мотото на деня за 2017 година е: " Да се погрижим за здравето на очите ".

4. До 80 % от усещанията си хората получават с помощта на зрението . Когато други човешки сетива като усет и подушване са нарушени, очите ни известяват за дебнещи към нас закани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР