По-слабият туристически сезон и празните плажове са горещата тема на

...
По-слабият туристически сезон и празните плажове са горещата тема на
Коментари Харесай

Най-голям е отливът на германски туристи по морето

По-слабият туристически сезон и празните плажове са горещата тематика на лято 2019. Според хотелиери по морето след години на растеж е обикновено да има и отлив, само че е значимо това да не се трансформира в трайна наклонност, съобщи БНР.

По данни на Бургаското летище растеж тази година има на туристи от Англия и Израел. Най-голям спад има на немски туристи, сподели шефът на летището Георги Чипилски: " До момента имаме регистрирани 4900 пасажера, които са с към 15% по-малко по отношение на предната година. Във връзка с огромния приръст на полския пазар през последните 3-4 години, за момента сме също с лек отлив ".

По данни на министерството на туризма записаният спад тази година е 8 на 100.

Най-сериозният отлив е на съветския и немския пазар. Най-изненадващ спад – 44%, бележат немските туристи. За втора поредна година има 10% отлив на съветски туристи.

Очакванията, че юли ще компенсира двата по-слаби месеца май и юни, не се оправдаха. Видно е, че тази година ще има отлив на туристи. За концесионерите, които компенсират с високи цени на чадъри и шезлонги на плажа, може би това не е проблем. Но търговците и локалните хора, които разчитат на туристическия сезон, тъй като с тези доходи устоят фамилиите си, обстановката е извънредно неприятна. В началото на юли заведенията за хранене в центъра на Слънчев бряг са празни, а търговците вършат обезверени опити да привлекат вниманието на туристите. Повечето от тях се оплакват, че работят на загуба. Какво мислят за сезона таксиметрови водачи, притежатели на павилиони и сергии, както и туристи в Слънчев бряг.

На какво се дължи слабият сезон. " Нормално е след няколко години на растеж в туризма в този момент да има и лек отлив ", сподели ръководителят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Поморие Георги Тръпков. Според него в този момент е значимо страната и браншът да вземат ограничения, с цел да не са трансформира това в наклонност.

Докато към този момент две следващи години съветските туристи стават все по-малко по Българското Черноморие, спадът от 40% на немски туристи е изненадата на сезона. И всичко това на фона на наближаващия Брекзит. Очевидно е, че страната и туристическият отрасъл би трябвало да реагират, само че не да избавят този сезон, а да вземат към този момент незабавни ограничения за идващия. Защото една година на спад е проблем за сектора, само че в случай че стартира трайна наклонност на отлив, това ще се трансформира и в проблем за страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР