По-скоро поради небрежност, отколкото умишлено, но ЕС успя да обедини

...
По-скоро поради небрежност, отколкото умишлено, но ЕС успя да обедини
Коментари Харесай

Върховенство на закона или спасителен фонд - ЕС не може да има и двете

По-скоро заради немарливост, в сравнение с съзнателно, само че Европейски Съюз съумя да сплоти два от най-големите си казуса, които тази седмица ще се трансфорат в една огромна каша.

За да излезе от нея блокът може да се наложи да направи собствен еквивалент на Избора на Софи: да пожертва правилото, че всички страни членки би трябвало да съблюдават върховенството на закона или да зареже проектите си за икономическо възобновяване и фискална кохезия, написа Андреас Клут в собствен материал за " Блумбърг " (Bloomberg).

Капанът бе заложен още през юли. Тогава 27-те страни членки се съгласиха на огромен пакет от стопански тласъци за справяне с следствията от пандемията на стойност 1.8 трилиона евро. Той включва 750 милиарда евро, които ще бъдат финансирани от първите европейски облигации, само че преди този момент да се случи проектът би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и страните членки.

За да бъде контрактувано съглашението, беше належащо в първичния му вид да бъдат добавени някои по-неясни формулировки за изискванията на разпределяне на средствата. Целта бе да се свърже отпущането на средства с върховенството на закона. Този термин може да включва всичко от самостоятелна правосъдна система и медийна независимост до други съществени за демократичната народна власт полезности, заложени в европейското законодателство. Нищо спорно, бихте споделили вие.

Тези условия бяха включени, с цел да дадат на скептиците причина да поддържат предлагането. Несъгласните, измежду които Холандия, Австрия и скандинавските страни, не изгарят от предпочитание да се включат в общо взимане на дълг и условията за върховенството на закона трябваше да послужат като мотивация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР