По-скъпо пътуване с края на картите за една линия, случайно

...
По-скъпо пътуване с края на картите за една линия, случайно
Коментари Харесай

Как работи новата система на градския транспорт в София?

По-скъпо пътешестване с края на картите за една линия, инцидентно " крадене " на дребни суми за билет от виртуални портфейли на пасажерите, заплаха от санкция, даже в случай че пасажерът не е даром... Драмата с новата билет система в градския превоз в София продължава, а недоволството на жителите пораства.

Малко повече от седмица, откакто измененията в градската системата бяха въведени, се появиха редица проблеми. Мащабната промяна на Столичната община докара до парадокси.

Новите правила влязоха в действие от 1 януари и включваха въвеждането на нови транспортни документи като билетите за 30 и 60 минути. Идеята е " хартиените билети и перфораторът да останат в историята " и да бъдат сменени от цифровите билети за време, които могат да се купуват на пунктовете на Централна градска подвижност (ЦГМ) или онлайн. Дебитна карта също може да влезе в ролята на превозен документ.

Дотук добре. Но действието на нововъведенията стартира с провал. Граждани откриха голям брой недосмислици и проблеми, които системата позволява.

За някои пътуването нарастна. Отпаднаха месечните абонаментни карти за една линия с надземния превоз или с метрото, което остави мнозина, които пътуват единствено с една линия на градския превоз, без конкуренция. Същевременно цената на билетите, купувани от лидера, се усили от 1,60 на 2 лева Това породи неодобрение измежду столичани, а някои от тях даже сътвориха, с която упорстват месечните карти за една линия да бъдат върнати. Подобен апел

Как (не) работи новата система?

Големият избор от транспортни документи не направи пътуването безусловно по-удобно, защото съгласно новите правила всички билети и абонаментни карти би трябвало да бъдат валидирани на устройствата, сложени във всяко транспортно средство от градската мрежа.

Задължителното чекиране при всяко пътешестване беше рекламирано като официална застраховка на пасажера след отпадането на хартиените билетчета. Вторият претекст за въвеждането на това обвързване беше и желанието на общинското дружество да събира повече данни за транспортните привички на столичани.

Мярката за валидирането трябваше да влезе в действие от началото на новата година, само че налагането на санкцията от 3 лева беше отсрочено, до момента в който хората " свикнат " с смяната. Все отново това сътвори опасения измежду някои пасажери, че могат да бъдат глобени, макар че имат закупен постоянен билет.

Кой е отговорен?

Проблемът с валидирането на транспортния документ е и единственото от редица недоволства, което Столичният общински съвет пожела да позволи за момента. Председателят на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев разгласи, че поради гражданското неодобрение наложителното валидиране. Интересното в тази ситуация е, че решението за налагането на санкции при липса на чекиране и премахването на месечните карти за една линия пристигна точно от болшинството на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в София.

Георгиев обаче приписа виновността на управлението на Центъра за градска подвижност, против което подвигна " жълт картон ", защото не са обяснили по-добре какви са измененията в цените и услугите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР