Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Европа отбелязват спад за първи

...
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Европа отбелязват спад за първи
Коментари Харесай

Срив на преките инвестиции в България през март, в ЕС спадат през 2023 г.

Преките задгранични вложения (ПЧИ) в Европа означават спад за първи път за последните три години, като броят на плановете с 4% по-малък, а основаните работни места понижават със 7% през 2023 година по отношение на година по-рано.

Това демонстрира годишното изследване на EY за интереса към вложения и атрактивността на Европа за 2024 година

Въпреки че ползата е по-нисък, Франция продължава да е най-атрактивна за вложителите и оглавява класацията за притегляте на задгранични капитали.

Англия също бележи растеж на непознатите вложения с 6% и изпреварва Германия, която пада на трето място след сериозен спад от 12%.

България се отличава от общата наклонност с растеж в броя на новите планове през 2023 година по отношение на 2022-ра. Според разбора на EY през предходната година са осъществени 27 капиталови плана, които са обезпечили 1966 работни места. През 2022 година плановете са били 20, а новите работни места - 1490. Най-много са вложенията в секторите електроника, бизнес услуги, програмен продукт и IT.

На този декор статистиката на Българската национална банка (БНБ) регистрира срив на директните непознати вложения с 81.5% през първото тримесечие на 2024 година От януари до март в страната са влезнали капитали за 358,9 млн. евро при 1,935 милиарда евро за същия интервал на 2023 година

Най-драстично е понижението през март, когато потокът от непознати капитали в българската стопанска система е едвам 150,6 млн. евро, до момента в който през март 2023 година са регистрирани 1,178 милиарда евро.

Припомняме, че интервалът съответствува с времето, в което вечме ставаше ясно, че България върви към следващи предстрочни избори, откакто ГЕРБ, подкрепяни от Движение за права и свободи, и ПП-ДБ не съумяха да договарят ротация в кабинета " Денков-Габриел ", каквато трябваше да има на 9-тия месец от общото им ръководство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР