77% от всички измами, които са докладвани през втората половина

...
77% от всички измами, които са докладвани през втората половина
Коментари Харесай

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

77% от всички измами, които са докладвани през втората половина на 2023 година от клиенти на Revolut в Европа, са почнали от платформи на обществени медии, оповестяват от компанията.

Анализът на Revolut за България демонстрира сходна картина.

През втората половина на 2023 година 79% от измамите идват от таквиа платформи.

Фейсбук, Instagram, Messenger и Whatsapp способстват за 59% от измамите, идващи от обществени медии и 47% от общите загуби на пари.

Най-често срещаните типове измами свързани с покупки и капиталовите измами, които съставляват надлежно 70% и 12% от докладваните случаи.
При капиталовите измами на хората се дават обещание благоприятни условия за бързо замогване в подмяна на „ вложение “ на огромни суми пари. Въпреки че те са единствено 12% от случаите, те съставляват 61% от изгубените пари;
Измамите с покупки карат потребителите да закупят несъществуващи или подвеждащо рекламирани артикули. На този тип машинация се дължат 18% от загубите и даже да не е най-значимата във връзка с откраднатите суми, тя е най-разпространеният вид измами. Повечето случаи произлизат от пазари вид „ маркетплейс “ с стеснен надзор или начинания за надзор на риска.

Затова Revolut приканва българското държавно управление и Европейския съюз, където Revolut оперира като лицензирана банка с над 30 милиона клиенти, да възприемат нов метод в битката с възходящия проблем с онлайн измамите.

„ Нашите данни демонстрират, че има още доста какво да се направи: платформите на обществените медии, и най-много тези на Meta, остават първоизточник на измами. Ако желаеме да се оправим изцяло с измамите и фалшификациите, би трябвало да предприемем дейности по цялата верига на измамите. Ето за какво се обръщаме към Европейски Съюз и страните членки с молба да оказват помощ на BigTech интензивно да откриват и отстраняват лъжливо наличие при източника благодарение на подобаващи принадлежности и механизми ", споделя Уди Малуф, който дава отговор за отдела за попречване на финансови закононарушения в Revolut.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР