По същество в спора между тях става въпрос за това

...
По същество в спора между тях става въпрос за това
Коментари Харесай

Гротескна драма в Германия

По създание в разногласието сред тях става въпрос за това дали бежанци, които към този момент са били регистрирани в други страни от Европейски Съюз, да бъдат допускани в Германия или не. Зеехофер е за това бежанците да бъдат връщани още от границата, Меркел е срещу. Той упорства за национално решение, а тя – за европейско.

След срещата на върха на Европейски Съюз в петък (29.6.), отдадена на политиката за предоставяне на леговище, за малко изглеждаше, че е открит допустим компромис. Меркел се върна от Брюксел с радващи новини. Тя разгласи, че с 14 страни е постигнала съглашение за връщането на бежанци, към този момент регистрирани в други страни от Европейски Съюз. На съвещание на партийното управление на ХДС тя получи похвали за този триумф.

Така опасността на Зеехофер, че ще бъдат връщани още от немската граница тези бежанци, които са били регистрирани в други страни, изглеждаше отстранена. Още повече, че от сходно решение на казуса най-големи изгоди би извлякла точно Бавария, чиито ползи пази ХСС на Зеехофер. Тъкмо през границата сред Бавария и Австрия минават множеството бежанци, насочили се към Германия.

Безкрайни продължения

Само че това, което канцлерката и управлението на ХДС регистрираха като огромен триумф, в очите на баварската посестрима ХСС бе окачествено като шмекеруване. Защото твърди съглашения с въпросните 14 страни няма. В реалност става дума за декларирани планове от страна на избрани страни. Полша, Чехия и Унгария даже отхвърлиха, че са преговаряли за сходно решение. В тази непрозрачна и спорна конюнктура държавната лидерка и нейният конкурент не съумяха да сближат позициите си и на срещата си в събота (30.6) в канцлерството.

Вторият опит за намираше на компромис – този в неделя (1.7) - трябваше да бъде финален и решителен. ХДС и ХСС се съвещаваха поотделно по отношение на постигнатото от канцлерката Меркел в Брюксел. Беше оповестено, че по здрач ще има конференции, на които да бъдат оповестени резултатите от съвещанията. Резултати обаче по този начин и не се появиха - нито в Берлин, нито в Мюнхен.

Паралели със Световното състезание по футбол в Русия

Часовете се нижеха един след различен - без никакво значително развиване. Така публицистите, които се интересуваха от футбол, можеха най-малко с едно око да наблюдават мачовете от осминафиналите на Световното състезание по футбол в Русия. И в двата мача - сред Испания и Русия, и сред Дания и Хърватия се стигна до продължения. В това сякаш имаше нещо алегорично, тъй като и дуелите Меркел - Зеехофер и ХДС - ХСС просто нямаха край. Внимание притегли обаче публикуваният от ДПА слух, че Зеехофер счита да подаде оставка.

На футболното състезание и в двата мача успеха беше решена посредством дузпи. Спечелиха Русия и Хърватия. Кой обаче е спечелилият в следената напрегнато и от прилежащите страни политическа драма за бежанците в Германия, по този начин и остана неразбираемо. След безрезултатни продължения препирните бяха прекъснати малко след среднощ. От Мюнхен Зеехофер персонално удостовери, че е предложил да подаде оставка.

Край на ръководещата коалиция?

Първо обаче щял да направи финален опит за намиране на компромис с Меркел - " с вяра, че ще се споразумеем ", съобщи Зеехофер. В Бавария през есента предстоят избори за Ландтаг, очевидно е, че Зеехофер обвързва политическото си бъдеще с упованието за смяна в позициите на ХДС по въпроса за бежанците. Тъй като партията на Меркел ясно зае страната на лидерката си, сега нещата клонят към победа на канцлерката в бежанската драма. Освен в случай че ХСС не напусне обединението в Берлин - при положение, че водачът му Зеехофер подаде оставка. Това би било жълт картон за Меркел, тъй като тогава тя няма да има болшинство - а Германия може да се окаже изправена пред нови избори. /Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР