По-рано тази година Китай помогна за постигането на сделка между

...
По-рано тази година Китай помогна за постигането на сделка между
Коментари Харесай

Ще развали ли войната Израел-Хамас амбициите на Китай в Близкия изток?

По-рано тази година Китай оказа помощ за постигането на договорка сред Иран и Саудитска Арабия за нормализиране на връзките след седемгодишен дипломатически раздор.

Като основен стопански сътрудник на доста страни от Близкия изток и покупател както на саудитски, по този начин и на ирански нефт, изглеждаше, че Пекин има стопански лостове и благосклонност да играе медиатор в бъдещи спорове.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Полицията в Ню Йорк арестува стотици след антивоенен митинг в Grand Central Погледът: С прекратени връзки Газа потъмнява Израел и Палестина: Война ли е единственият излаз? завършек на списъка

Той даже предложи да посредничи сред Израел и Палестина за мирни договаряния и беше хазаин на президента на Палестинската автономност Махмуд Абас и израелския министър председател Бенямин Нетаняху през май на обособени визити едновременно. Пекин изглеждаше подготвен да се предложи като контрапункт на Съединените щати, чийто исторически багаж в района и тесни връзки с Израел биха могли да попречат на ролята му на миротворец. Китай, в противен случай, има дълга политика на невмешателство с дипломатическите си сътрудници.

По-малко от шест месеца по-късно войната на Израел против Газа след офанзивите на Хамас против Южен Израел на 7 октомври съставлява предизвикателство за упоритостите на Пекин като главен състезател в Близкия изток, споделят анализатори.

Пекин има ползи и от двете страни в спора. Тя от дълго време се застъпва за решение с две страни и даже въоръжава Организацията за избавление на Палестина през 60-те и 70-те години на предишния век. Въпреки това през днешния ден Пекин е и вторият по величина търговски сътрудник на Израел.

В петък Китай се причисли към 119 други народи, които гласоподаваха в поддръжка на необвързваща резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща за филантропично помирение.

Все отново в по-голямата си част Пекин значително остана настрана от спора до момента, заобикаляйки същата значима роля, която изигра в постигането на разведряването сред Саудитска Арабия и Иран.

Какво сподели Китай за войната Израел-Хамас?

Китай тегли неутрална линия от началото на войната и продължава да приканва за спокойно разрешаване на спора.

На 8 октомври, ден откакто Хамас предприе изненадваща офанзива против Израел, външното министерство на Китай прикани за деескалация на военните дейности и „ съответните страни да запазят успокоение, да демонстрират въздържаност и неотложно да прекратят военните дейности, с цел да защитят цивилните и да избегнат по-нататъшно утежняване на обстановката ”.

Той също по този начин повтори позицията на Пекин, че единственото дълготрайно решение на спора е основаването на независима палестинска страна. Оттогава формалните му мнения са значително същите, като дипломатът Джай Джун прикани за „ неотложно преустановяване на огъня и преустановяване на боевете допустимо най-бързо “ на мирната среща в Кайро тази седмица.

Критиците нарекоха позицията на Китай или прекомерно „ нежна “, или отговорът му прекомерно късен – Пекин лиши един ден, с цел да излезе с публично изказване. Но Бенджамин Хо Це Ерн, помощник в китайската стратегия на S Rajaratnam School of International Studies в Сингапур, сподели, че това е прагматичен избор.

Пекин искаше да „ види по какъв начин другите страни реагират първо, с цел да го предложи с високото морално съображение за разбиране на по-„ безпристрастен “ метод “, сподели той. „ Като се има поради мъглата на войната, тя не желае да прави никакви ясни изказвания, които може да се наложи да отдръпна при положение, че информацията е погрешна. “

Защо Китай остана безпристрастен?

Пекин остана безпристрастен, тъй като сходна позиция е в негов дълготраен районен интерес, с цел да не заема страна, сподели Юн Сун, шеф на китайската стратегия в основания във Вашингтон Stimson Center.

„ Ако Китай желае да наподобява като друга велика мощ, която проектира друго бъдеще на помиряване, той не може да избере едната страна против другата. Ето за какво виждате изказвания, че Китай е срещу всички офанзиви против цивилни, които подлагат на критика както Хамас, по този начин и Израел “, сподели тя.

Сегашният спор също е доста друг от времето, когато те договориха договорка сред Иран и Саудитска Арабия, случай, при който и двете страни желаеха позволение, а Оман и Ирак към този момент бяха положили основите. Хамас и Израел, в противен случай, са въвлечени в продължаващ спор, който наблюдаващите се притесняват, че може да ескалира.

Пекин може също да признае, че в подобен нескончаем спор, който притегля и други сили, той просто е отвън дълбочината си, сподели Трита Парси, съосновател на Института Куинси за отговорно държавно ръководство.

„ Трябва да запомните, че китайците в никакъв случай не са имали същото присъединяване, познания или взаимоотношения с разнообразни играчи, с цел да могат да играят ролята, която играеха в саудитско-иранския еквивалент “, сподели той. „ По създание те нямат същия вид разкош да се пробват да опознаят сътрудниците. Докато посредничите в това, би трябвало да сте доста по-напред в играта, а китайците просто не са. ”

Какъв е залогът за Китай?

Китай има мощни стопански ползи в района и те ще бъдат наранени, в случай че актуалната война притегли други играчи. Тя внася доста количество сила от Саудитска Арабия, Ирак и Иран. Търговските данни също са високи от 259 милиарда $ през 2021 година за Близкия изток и Северна Африка – три пъти повече от размера на търговията на Съединени американски щати с района. Търговията на Китай с Израел възлиза на 18 милиарда $ през 2021 година

Също по този начин залогът е позицията на Пекин на международната сцена, сподели Стив Цанг, шеф на Китайския институт SOAS. Това подтиква Китай да остане безпристрастен даже при риск за връзките си с Израел.

„ Тук става дума за позициониране пред Глобалния Юг, който значително е по-симпатичен на тежкото състояние на палестинците, в сравнение с възмущението на израелците. Целта на Китай е да обезпечи поддръжка от Глобалния Юг, с цел да може да „ демократизира “ интернационалния ред “, сподели Цанг на Al Jazeera по имейл.

„ Китай под ръководството на Си се грижи за личните си ползи, а не за реализиране на мир за световното общо богатство “, сподели той.


Как ще се отрази това на съперничеството сред Съединени американски щати и Китай?

Докато Цанг от SOAS сподели, че актуалният спор дава още една опция на Китай да „ прокара напред опция на доминирания от Съединени американски щати демократичен интернационален ред “, Парси го видя като късмет да покаже, че двамата противници могат да работят дружно.

>

Върховният посланик на Китай Ван И пътува до Съединени американски щати в четвъртък, с цел да разиска войната с държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан в още един знак, че Пекин към момента е заинтригуван да остане замесен. Китайският президент Си Дзинпин се чака да пътува до Сан Франциско през ноември за срещата на върха на АТИС, където може да се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Мисля, че китайците виждат това като евентуална опция да покажат на света и на Съединените щати, че в случай че Китай и Съединените щати работят дружно по тези въпроси, се реализират по-добри резултати за всички “, сподели Парси.

>

„ Това е метод за китайците да разсеят страховете на западната страна, че възходът на Китай значи, че Китай се стреми да размени Запада. Вместо това китайците се пробват да дадат знак, че желаят да си партнират със Запада по значими и сложни въпроси като този. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР