По повод Световния ден на потребителите, който отбелязваме днес (15

...
По повод Световния ден на потребителите, който отбелязваме днес (15
Коментари Харесай

В деня на потребителя: Шест съвета, които пестят пари и неприятности

По мотив Световния ден на потребителите, който означаваме през днешния ден (15 март), Европейски потребителски център у нас разгласява шест съвета за онлайн заплащания, които могат да ви спестят освен пари, само че и доста неприятни прекарвания.

„ Купи в този момент, заплати по-късно “ не постоянно е добра концепция

Все повече онлайн магазини оферират опцията „ купете в този момент, платете по-късно “. Това е краткосрочно финансиране, което разрешава на потребителите да вършат покупки. Първо ги получават, а заплащането е разсрочено във времето, нормално без рента

Едно от преимуществата е, че потребителят може да тества продукта, преди да реши дали желае да го резервира. Например да ревизира дали обувките или облеклата му стават, само че без да излиза с тях на открито.

В случай че не е задоволен от стоката и реши да я върне, няма да има потребност да чака за възобновяване на сумата, защото заплащането към момента не е осъществено. Друго преимущество е, че няма специфични условия за добър кредитен рейтинг и годишни такси като при кредитните карти.

" Купи в този момент, заплати по-късно “ постоянно обаче приема формата на контракт за заем, който носи със себе си редица опасности. Ако това е единственият метод да си позволите избран артикул, помислете добре – по този начин може да натрупате несъзнателно ненужни задължения, а в случай че закъснеете с заплащането – ще се наложи да платите и лихви.

Манипулацията на тъмните модели

Тъмните модели са маркетингови трикове, предопределени да ви манипулират и да ви убедят да си купите даден артикул. Те са под формата на известия и надписи от рода на „ Само през днешния ден 50% отстъпка! “, " Намаление 80% за последните три продукта! “ или " Купи в този момент, не изпускай промоцията! “.

Някои уеб страници за онлайн извършване на покупки употребяват сходни манипулативни тактики, с цел да основат усещане, че покупката е незабавна, слагат потребителите под напън и се пробват да им внушат, че би трябвало да вземат стоката незабавно, тъй като другояче ще пропуснат нещо извънредно.  

Идентифицирането на тъмните модели може да ви помогне да преодолеете първичното неспокойствие от прекомерно привлекателната оферта и да си спестите ненужни главоболия и разочарования. Практиката демонстрира, че прекомерно,,изгодните “ оферти не постоянно се оказват най-качествените.

Съветът е да отделите време и да сравните цената на продукта в различни уеб сайтове преди да вземете решение за покупка.

Заключете двойно мобилния си портфейл

След пандемията от Covid-19 безконтактните заплащания станаха доста настоящи и от ден на ден консуматори започнаха да употребяват мобилни портфейли. Това са приложения за смарт телефон устройства, които ни разрешават да съхраняваме на едно място всички наши дебитни/кредитни карти, както и билети за пътешестване и документи.

Бърз, елементарен и комфортен метод за заплащане, който се смята за сигурен и предпазен. Данните в мобилните портфейли са криптирани и не могат да бъдат видени от търговеца или други лица. В същото време обаче, има риск от хакване на приложението или загубване на смарт телефона.

Затова се предлага да зададете двуфакторна отбрана на мобилния си портфейл с спомагателна ключова дума и лицево различаване. Така ще бъдете спокойни, че при основала се неприятна обстановка, вашите данни няма да бъдат откраднати.

Скритите супер сили на кредитната карта

Онлайн магазините оферират разнообразни способи за заплащане – посредством банков превод, в брой, мобилно разплащане или с дебитна/кредитна карта. Всеки от тези способи има плюсове и минуси.

При заплащането по банков път не е належащо да разкривате банковите си данни на търговеца, само че не може да оспорвате изработен превод и е мъчно да се възстановят средствата, в случай че сте объркали IBAN-а на търговеца или стоката не дойде.

Платежни услуги като PayPal да вземем за пример, значително пазят купувача, само че тази услуга може да се употребява единствено за участващи в системата търговци.

Кредитната карта освен се смята за несъмнено средство за заплащане, само че има и друго преимущество – при недоставена поръчка или даже машинация, доста постоянно може да оспорите платената сума, с помощта на процедурата,,chargeback “ (оспорване на плащането). Важно е да знаете, че би трябвало да можете да докажете, че сте се пробвали да изясните обстановката с търговеца преди да се пристъпи към възобновяване на заплатената сума.

Как сигналите за спад на цените може да улеснят живота ви

Преди промоционални дни като „ Черен петък “ или сезонни разпродажби, някои магазини покачват изкуствено цените на продуктите си, единствено с цел да ги понижат още веднъж и да се популяризират, че са създали огромни отстъпки.

Съвет: Наблюдавайте и сравнявайте цените на продукта, който желаете да си закупите, през цялата година. Можете също да зададете вести при спад на цената. По този метод ще следите измененията в сумата и ще можете да вземете по-информирано решение за покупка.

Бонус съвет – на първо място, проверете търговеца!

Преди да решите по какъв начин да платите обаче е извънредно значимо да ревизирате търговеца и да се уверите, че той съществува.

Бъдете деликатни, в случай че в електронния магазин има всевъзможни артикули и всички те са понижени и прекомерно преференциални, с цел да е истина. Червената лампичка би трябвало да светне и в случай че видите единствено един-единствен артикул на уеб страницата.

Потърсете мнения за компанията в интернет, уверете се, че в уеб страницата има предоставени контакти с продавача и компанията, къде е записана тя, както и информация за вашите права.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР