По повод Деня на християнското семейство - 21 ноември, в

...
По повод Деня на християнското семейство - 21 ноември, в
Коментари Харесай

В Бургас пресъздават любопитни семейни обичаи от миналото

По мотив Деня на християнското семейство - 21 ноември, в Етнографската експозиция в Бургас ще се организира лекция за фамилията през вековете. Избраната тематика е " Семейството във фолклорната традиция ". За тогавашната българска женитба ще опише екскурзоводът в Етнографската експозиция Полина Иванова.
За Actualno.com тя обясни какво още ще научат присъстващите: “В навечерието на християнския празник Въведение Богородично ще разгледаме тематиката за сватбата и фамилията. Ще представим каква е била обичайна българска гала при започване на 20 век, обредите, които са я съпровождали. Ще стартираме от запознаването на младите, настояването на момата, сватосването “.
Днес обредните детайли нямат наложителен темперамент, както е било преди години, прибавя експертът. Сега двойките сами вземат решение какво да вземат от традицията. Доказателство за това е, че актуалната женитба може да протече без намесата на родителите, до момента в който при започване на века това не е било допустимо.
„ Всички от фамилията и роднините на младоженците са имали задача в подготовката на сватбеното празненство, вземали са ефективно присъединяване в подготовката за огромния ден. Един от забавните ритуали е на женитба да се върви със знаме и петел, които са били наложителни реквизити. Рано сутринта се е правило ритуално бръснене на младоженеца и заплитане косите на булката “, споделя още Полина Иванова.

За приготвянето на няколко типа погачи, осъществяването на ритуалите " засевки " и " смилане на булгур ", ще научи всеки, който участва на лекцията. Тя ще се организира на 16 ноември, от 11:30 часа в Етнографската експозиция на улица „ Славянска “ 69.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР