По покана на Културно-просветното дружество на българите в Албания Просперитет

...
По покана на Културно-просветното дружество на българите в Албания Просперитет
Коментари Харесай

Делегация от Община Мездра посети побратимените албански общини Булкиза и Либражд /снимки/

По покана на Културно-просветното сдружение на българите в Албания „ Просперитет Голо Бърдо ” (Shoqata „ Prosperitet Golloborda “) публична делегация от Община Мездра посети побратимените с Община Мездра общини Булкиза, област Дебър и Либражд, област Елбасан, Албания. В състава на делегацията влизаха ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова и инж. Делян Дамяновски, изпълнителен шеф на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ). 
През първия ден от своята аудиенция в Албания представителите на Община Мездра посетиха с. Големо Острени (Ostreni i Madh) - едно от общо 21-те села в историко-географската област Голо Бърдо в Източна Албания, обитаема с етнически българи, които през 2017 година бяха приети от албанския парламент за национално малцинство. Придружавани от Хаджи Пируши, ръководител на Дружество „ Просперитет Голо Бърдо “ и шеф на българското неделно учебно заведение „ Христо Ботев “ в Тирана, те гостуваха на сем. Члирим и Деландише Тола, където получиха извънредно дружелюбен банкет и се срещнаха на място с живота на нашите сънародници в „ Страната на орлите “. С необикновен интерес гостите разговаряха с най-възрастния член на фамилията - 71-годишната Райме Тола, която им описа увлекателно за „ старите наши “ и за съхранените български обичаи в Голо Бърдо. На диалога присъстваше и 16-годишният Арис, най-малкото от четирите деца на сем. Тола. 
На другия ден делегацията от Община Мездра беше призната от кмета на Община Булкиза Фестиме Мйештри, чийто родови корени са от региона Голо Бърдо. Освен Хаджи Пируши и Члирим Тола, на срещата участваха изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Република Албания Ивайло Киров, ръководителят на локалния парламент Арбен Чупи и секретарят на Община Булкиза Фатим Бала, който е етнически българин и някогашен кмет на Община Требища. 
Представителите на Мездра и на Булкиза показаха подготвеност за задълбочаване на съдействието сред двете общини в региона на културата, стопанската система, туризма и спорта, в това число посредством реализирането на взаимни планове по линия на Европейския съюз. По време на срещата Фатим Бала сложи въпроса за възстановяване на инфраструктурата в региона на Голо Бърдо и по-специално за дотъкмяване асфалтирането на шосейния път от Големо Острени до Шупензе, чието създаване към този момент е почнало, само че не се знае по кое време ще завърши. В хода на диалога стана ясно, че на 14 септември на работно посещаване в Големо Острени ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. 
Визитата на делегацията от Община Мездра продължи с посещаване в офиса на Дружество „ Просперитет Голо Бърдо “ в Тирана и с делова среща в Община Либражд, една част от жителите на която също се самоопределят като етнически българи. Яна Нинова и инж. Делян Дамяновски бяха признати от кмета на Община Либражд Мариглен Диша. Освен представители на Дружество „ Просперитет Голо Бърдо “, на срещата участваха ръководителят на локалния Общински съвет Митат Бичаку, Валери Христов - посланик в българското посолство в Тирана, и Хюсни Диша - ръководител на „ Дружество за развиване на Стеблево “ („ Shoqates per zhvillimin e Stebleves “). 
Представителите на двете общини показаха подготвеност да продължат да развиват партньорските връзки между тях, началото на които е сложено през 2016 година с побратимяването на Мездра и Либражд. Инж. Дамяновски акцентира в приветствието си, че българското държавно управление поддържа участието на Албания в Европейския съюз, което отваря нови благоприятни условия за задълбочаване на съдействието сред двете общини във всички сфери на живота. 
По време на деловите срещи в Община Булкиза и в Община Либражд Яна Нинова съобщи поздрави на двамата градоначалници от кмета на Община Мездра Иван Аспарухов, подари им от името на Общината икона на духовния покровител на Мездра Св. Георги Победоносец и предложения госпожа Мйештри и господин Диша да посетят гр. Мездра. 
Както гласи една национална мъдрост от района на Голо Бърдо: „ Доброто начало е половината от работата. “     
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР