По покана на култовата арт галерия 59 Rivoli в Париж,

...
По покана на култовата арт галерия 59 Rivoli в Париж,
Коментари Харесай

"Бункер 22" носи съвременно българско изкуство в Париж

По покана на паметната арт изложба 59 Rivoli в Париж, група от 15 български актьори основават избавително леговище за модерно изкуство с изложбата BUNKER 22: Art Under Attack. 

" Изкуството е подложено на офанзива! От медиите, пандемиите, войната. Новият международен ред заплашва да унищожи ценностната система на човечеството. Изкуството е приватизирано. Глобалната независимост на света е под опасност. Свободата на индивида е обезценена от примирението и пасивността на масите. Живеем в свят, в който вярата и духовността са сменени с фетиш към комерсиализма и доминация на елито-поклоничество.

Бункерът е нашето леговище, мястото, в което да се съхраним, само че и от което да нападаме и да се противопоставим, да се свържем със здравомислещите хора, да покажем че има изкуство което не се поддава на операция, че минава границите на табутата, че е витално и провокативно, че е модерно и същинско! ", пишат основателите на изложбата, която ще продължи от 18 до 30 октомври. 

В нея ще вземат присъединяване Станислав Беловски, нашумял и със своите улични картини (включително анти-Путин и войната), Лиана Димитрова, София Димова, Драго Дочев, Лиляна Йорданова, Добромир Иван, Калоян Илиев-Кокимото, Антония Колева-Нитра, Христо Кузманов, Ясен Мартинов, Мария Налбантова, Йона Пеловска - Да Зайн, Трендафила Трендафилова, J.Rank и U-Violette.

В отговор на българското показване в Париж, напролет на 2023 година френският колектив от 59 Rivoli – група от 35 модерни художници ще показа галерия в културното пространство ReBonkers във Варна (мястото е възобновен 200-годишен барутен склад). Куратори на събитието са Лиана Димитрова, Христо Кузманов, Ралица Герасимова, а уредник - Фондация Artypoint. Обединението на самостоятелни актьори направи първата галерия на NFT изкуство у нас през 2021 година, по едно и също време с представянето й в Гьотеборг, Швеция, и по целия свят чрез най-голямата платформа за цифрово изкуство Opensea. 

Лиана Димитрова пък печели първа награда на СБХ - двумесечна резиденция в Сите Дез Ар за 2022 година Париж, където получава персонална покана от Гаспар Деланое, един от основателите и сегашен мотор на 59 Rivoli, да провежда взаимно показване и продан сред френски и български актьори.  

Що се отнася до историята на 59 Rivoli, тя е не по-малко забавна. На 1 ноември 1999 година арт групата Комитет за Държавна сигурност (на СССР) (Калекс, Гаспар, Бруно) съумява да отвори циментираната врата на улица " Риволи " 59 в Париж. Сградата е изоставена в продължение на 15 години от банката “Креди Лионе ” и френската страна. Десетина художници се появяват, с цел да почистят мястото, осеяно с мъртви гълъби, спринцовки, парчета и др. Благодарение на хитроумна юридическа работа и положителната реклама в парижката преса, две години по-късно артистите към момента се радват на новия си дом, само че остават нелегално заселили се ( " скуотъри ", откъдето идва и терминът " скуарт " ). Намират схващане в лицето на претендента за кмет Бертран Деланое, който дава обещание, в случай че го изберат, да трансформира " Риволи " 59 в законно арт студио и изложба. Деланоа е определен през март 2001 година

Днес постройката разполага с 30 ателиета на художници, отворени за гости 6 дни в седмицата. Тази формула провокира ентусиазма на десетки хиляди гости всяка година, които идват експозиции, концерти и визити на ателиета. 59 Rivoli е едно от трите най-посещавани места за модерно изкуство в Париж и едно от десетте най-посещавани във Франция. Точно в центъра на Париж, галерията предизвиква интерес със своята занимателна и изобретателна фасада, която се трансформира на всеки няколко месеца.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР