По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подпомогнати само стопанства, които

...
По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подпомогнати само стопанства, които
Коментари Харесай

Зърнарите с подпомагане само, ако докажат загуба

По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подкрепени единствено стопанства, които могат да потвърдят, че имат загуби за 2023 година

Това разгласи на брифинг в Министерския съвет министър председателят Николай Денков след среща с представители на браншови организации на аграрни производители. Той посочи, че подпомагането ще стане посредством подаване на заявления в Националната организация за приходите в период до края на февруари, предава Българска телеграфна агенция.

" Представителите на бранша ще се видят с организациите, ще опишат за схемата на подкрепяне и се надяваме да бъде призната, тъй като е рационална ", разяснява Денков.

Премиерът разясни, че помощта в земеделския бранш ще бъде разграничена сред два подотрасъла – единият, обвързван със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са препоръчани разнообразни подходи, защото има особености, добави той. 

По отношение на втория бранш, Николай Денков заяви, че посредством преструктуриране на средства, които не са за сметка на стратегическия проект, са обезпечени 150 млн. лв.. По думите му парите ще бъдат разпределени по формули, които наподобяват рационални, като схемата за подкрепяне ще бъде показана на организациите от този бранш. Денков разясни, че подпомагането е за период до 30 юни, защото оттогава на европейско равнище е продължена помощта, обвързвана с Украйна. Всички средства са в границите на налични средства посредством преструктуриране на бюджета, съобщи още министър председателят. 

Той сподели, че на срещата е станало дума още, че има налични средства във Фонд „ Земеделие “, с които могат да се вземат заеми, там където са нужни спешнооборотни средства. Денков акцентира, че във връзка с зърнопроизводителите ще се подкрепят единствено губещите, а във връзка с другите подсекторите, защото те доста пострадаха през годините, приказваме за систематизиране на средства за всички стопанства, които се занимават с този вид активност. Това, с което може да борави един министър председател са наличните средства в бюджета, акцентира Денков и още веднъж сподели, че на срещата е разисквано обосновано предложение за поддръжка на губещите, на по-малките стопанства. Нека се видят с организациите, да обяснят какъв е методът.

Попитан за протестиращи производители, които не са пристигнали през днешния ден на срещата, както и ще изиска ли оставката на земеделския министър, Николай Денков сподели, че въобще не са обсъждани политически претенции, а по какъв начин ще се подкрепят производителите, които в действителност имат проблеми. По думите на премиера на срещата са коментирали по какъв начин да се подкрепи дълготрайното развиване на бранша. Това може да стане посредством измененията в законите, за които е имало потребност от 10 години.

" Поех като персонален ангажимент, когато има концептуална подготвеност и подготвени текстове на закони, да ги обсъдим дружно с тях и аз да поема политическия диалог с водачите на партиите и другите заинтригувани министерства, които вземат участие в това разискване, с цел да ги придвижим оптимално бързо ", сподели още министър-председателят Николай Денков. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР