По нашите географски ширини се среща красиво дърво, което се

...
По нашите географски ширини се среща красиво дърво, което се
Коментари Харесай

Чай от брезови пъпки - ползи и приложение

По нашите географски ширини се среща красиво дърво, което се откроява с бялата си кора. Това е брезата, а у нас се среща типът бяла бреза.

Това нежно изглеждащо, само че стабилно дърво, което устоя на температури до 35 градуса под нулата и е мощно влаголюбиво, е и билка с голям брой лечебни свойства.

В националната медицина се употребяват листата, кората и пъпките на брезата. Техните изгоди се дължат на химичния състав на брезата. Отделните съставни елементи имат в състава разнообразни потребни субстанции и те се употребяват за разнородни здравословни цели.

Една от интензивно употребяваните елементи на бялата бреза са пъпките. Брезовите пъпки съдържат 4-6 % етерично масло с тритерпен - това е бетулина. То се получава посредством филтрация и съставлява плътна жълта течност с приятна миризма. Използва се при лекуване на екземи, псориазис и всевъзможни хронични кожни проблеми. Приложение намира и в парфюмерията.

В състава им влизат също алфа-, бета- и гама бетуленолът, сесквитерпенът, сапонинът, диметилоксифлавонът. Може да се извлече и жълто багрило. Особено скъпи са смолистите субстанции.

Брезовите пъпки се употребяват за приемане на разнообразни по тип извлеци от потребните съставки на пъпките. Това са отварите, тинктурите, запарките, маслото, чаят.

 чай от брезови пъпки изгоди

Тинктури и отвари от пъпките на дървото се ползват при гастрит, язва, ревматизъм, подагра, както и при разнообразни кожни раздразнения. Брезовите пъпки са лек и при хронични екземи. Правят се бани с извлека от тях.

Основното деяние на билката е диуретичното (увеличаване на уринирането). Заедно с него върви и диафоретичното (отделянето на пот). Смята се, че диуретичното деяние се дължи главно на смолистите субстанции и това направи брезовите пъпки доста желани поради благосъстоянието на смоли. Не дребна е ролята обаче на флавоноидите, които са в по-големи количества в листата.

От пъпките на брезата се прави чай. Макар да не е най-популярната билкова напитка, чаят от брезови пъпки също намира приложение при простудни болести. Пие се при висока температура, защото води до щедро изпотяване.

При стомашно разстройство и като жлъчогонно средство също е добре да се пие чай от пъпките на брезата.

Чаят лекува сполучливо гнойни огнища, а единствено запарени брезовите пъпки се употребяват при косопад и кожни болести.

Противопоказания за потребление на чай от брезови пъпки

От тази напитка е добре да се откажат тези, които са свръхчувствителни към цветния прашец на дървото, което провокира алергии при цъфтежа си за някои хора. При отоци, дължащи се на бъбречни или сърдечно- съдови проблеми също не се предлага чай от брезови пъпки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР