По-малко от поисканото, но повече от първоначално обещаното ще получи

...
По-малко от поисканото, но повече от първоначално обещаното ще получи
Коментари Харесай

Бизнесът ще получи субсидии за сметките за ток за октомври и ноември скоро

По-малко от поисканото, само че повече от в началото обещаното ще получи бизнесът като мярка за компенсиране на високите цени на електрическа енергия. Решението на служебния кабинет е към компаниите да бъдат върнати по 110 лева за всеки нужен мегаватчас. Общо схемата ще разполага с 450 млн. лева, които ще стигнат за дотации по сметките за октомври и ноември. Самите пари пък са обезпечени от облагата на АЕЦ " Козлодуй ", която за 2021 година се чака да надвиши 1.5 милиарда лв..

Първоначално, през септември, когато междинната цена на борсовия ток беше към 250 лева./мВтч, кабинетът " Янев " оферираше обезщетения от по 70 лева./мВтч. В началото на октомври обаче електрическата енергия нарастна до приблизително 370 лева./мВтч, заради което работодателските организации желаеха обезщетенията да бъдат не закрепена сума, а % от превишението на борсовите цени над тези, които КЕВР е планувал. Сегашното решение е някъде по средата на тези позиции.
Какъв ще е резултатът
Ако цените на силата се запазят такива, каквито са в този момент, и през ноември, то компенсацията от 110 лева би била към 30% от цената на тока. Във фактурите обаче има и куп други такси - за транспорт, достъп, Задължение към обществото, акцизи, Данък добавена стойност и така нататък, тъй че няма по какъв начин да се чака, че и те ще се намалят с една трета.

На процедура всеки консуматор може да пресметне каква отплата ще получи като види какъв брой тъкмо електрическа енергия е консумирал. При дребен магазин за хранителни артикули, да вземем за пример, с месечна консумация от 5000 кВтч (5 мВт) компенсацията ще бъде 550 лева за месец. Сметката за ток на същия обект обаче ще е към 2750 лева
Откъде ще дойдат парите
Тъй като сходни средства не са заложени в бюджета, с цел да може да ги обезпечи, държавното управление ще изземе ексклузивен дял от АЕЦ " Козлодуй ". Заради високата цена на тока централата осъществя свръхпечалба и прогнозите са, че ще приключи година на плюс 1.5 милиарда лв.. Вероятно по същия метод схемата с компенсирането на компаниите ще бъде продължена и през месеците декември, януари, февруари и март.

Прогнозно това би коствало още към 900 млн. лева, отвън оповестените в този момент 450 млн.

На процедура посредством тази скица на компаниите се връщат част от парите, които самите те са платили за закупуването на електрическата енергия.

Самото връщане ще става по пътя бюджет, търговец, краен консуматор.

По-малко от поисканото, само че повече от в началото обещаното ще получи бизнесът като мярка за компенсиране на високите цени на електрическа енергия. Решението на служебния кабинет е към компаниите да бъдат върнати по 110 лева за всеки нужен мегаватчас. Общо схемата ще разполага с 450 млн. лева, които ще стигнат за дотации по сметките за октомври и ноември. Самите пари пък са обезпечени от облагата на АЕЦ " Козлодуй ", която за 2021 година се чака да надвиши 1.5 милиарда лв..Първоначално, през септември, когато междинната цена на борсовия ток беше към 250 лева./мВтч, кабинетът " Янев " оферираше обезщетения от по 70 лева./мВтч. В началото на октомври обаче електрическата енергия нарастна до приблизително 370 лева./мВтч, заради което работодателските организации желаеха обезщетенията да бъдат не закрепена сума, а % от превишението на борсовите цени над тези, които КЕВР е планувал. Сегашното решение е някъде по средата на тези позиции.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР