По-малка Централна избирателна комисия (ЦИК), назначена с процедура при президента

...
По-малка Централна избирателна комисия (ЦИК), назначена с процедура при президента
Коментари Харесай

По-малка ЦИК ще организира изборите

По-малка Централна изборна комисия (ЦИК), назначена с процедура при президента Румен Радев, ще провежда очертаващите се нови парламентарни избори.

Това решение бе признато с гласовете на " ИТН ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън " по време на гласуването на второ четене на измененията в Изборния кодекс. Междувременно президентът разгласи, че ще връчи третия и финален мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия, а социалистите – че груповите им органи ще решат по какъв начин да работят. Очаква се обаче и те да върнат мандата и Румен Радев да насрочи нови избори.

В Народното събрание беше признато предлагането на " ИТН " (ИТН) съставът на комисията да бъде понижен от сегашните 20 членове на 15. Те ще бъдат предлагани от парламентарно-представените партии и обединения и да се назначават с декрет на президента след обществени съвещания и процедура, избрани от президента. Досега ЦИК се назначаваше от Народното събрание. Председателят на Народното събрание Ива Митева от Има Такъв Народ още при разглеждането на предлагането на първо четене в правната комисия призна, че в този момент тя се мести при президента, тъй като евентуално скоро няма да има Народно заседание, а концепцията е да се смени съставът на комисията.

С измененията отпадна опцията партии с евродепутати да имат представители в ЦИК. Така Вътрешна македонска революционна организация ще остане без член в комисията. Очаква се разпределението да е: 4-ма членове по предложение на ГЕРБ, по трима от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, по двама от " Демократична България " и Движение за права и свободи и един от " Изправи се! Мутри вън ".

Очаква се по-късно депутатите да одобряват и решение съставът на комисията да бъде сменен. Предложението е процедурата да се организира в 14-дневен период след обнародването на поправките, само че е в преходните и заключителните разпореждания на законопроекта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР