По-лесен и тройно по-висок внос на работна ръка от страни

...
По-лесен и тройно по-висок внос на работна ръка от страни
Коментари Харесай

Работодателите ще могат да внасят тройно повече служители от страни извън ЕС

По-лесен и тройно по-висок импорт на работна ръка от страни отвън Европейския съюз си извоюваха работодателските организации. Вместо квота от 10% от средносписъчната бройка на наетите по трудов контракт работодателите ще могат да внасят при облекчени условия от трети страни до 35% от общия си състав. Това са препоръчаните нормативни промени сред първо и второ четене на законопроекта за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Народните представители гласоподаваха и отпадането на пазарния тест, който би трябвало да правят работодателите за всяка компетентност, по която желаят да наемат висококвалифицирани непознати експерти. В досегашния вид на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност така наречен синя карта на Европейския съюз се издава без пазарен тест за 13 специалности - 10 от бранша на осведомителните технологии и още три прибавени в края на януари т.г. инженерни специалности. Синята карта на Европейски Съюз дава доста права на служащите, в това число и на фамилиите им, които също имат право на работа в страната единствено с регистрация. По време на престоя си в страната имат право и да бъдат командировани в други страни от Европейски Съюз, написа в. " Сега ".

Работодателските организации приветстваха измененията. " За нас те ще обезпечат достъп до пазара на труда на нужни експерти, за каквито са налице безсъмнени и непреодолими със личен запас потребности ", съобщи в публична позиция от името на бизнеса Божидар Данев, изпълнителен ръководител на БСК. На 100 излезли от пазара на труда имаме едвам 63-ма влезнали. Разликата сред напусналите и завърналите се е към 4000 души годишно, а имаме растеж на стопанската система от порядъка на 4%, цитира данни той. Според него у нас има фрапантен дефицит на експерти с висше обучение и едвам 177 импортирани за цялата 2017 година чужденци със синя карта - поради тежките и скъпи процедури и ненужни ограничавания.

Според двата синдиката гласуваните нормативни промени освен няма да решат, само че и ще задълбочат демографската рецесия в страната, защото ще принудят още българи да си търсят естествена реализация на Запад. Липсват обстоятелства, доказващи острата потребност от работна ръка на трудовия ни пазар. В България има 237 хиляди регистрирани безработни, а свободните работни места са едвам 15 хиляди Причината, заради която не се заемат, са неприятните условия на труд, подчертаха от КТ " Подкрепа ". С либерализирането на режима ще се стигне до такава степен, че ще наемаме служащи от трети страни със занижени хонорари, които ще понижат цената на работната ръка на трудовия пазар. Статистиката и действителните данни не демонстрират крещящата потребност на бизнеса, съобщи и Надя Клисурска от " Българска социалистическа партия за България ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР