Работодатели с 50 до 99 работници ще трябва да назначат

...
Работодатели с 50 до 99 работници ще трябва да назначат
Коментари Харесай

Работодателите с до 99 служители ще трябва да наемат поне един човек с увреждания

Работодатели с 50 до 99 служащи ще би трябвало да назначат едно лице с увреждане, а работодатели със 100 и над 100 служащи - две лица на 100 от състава. Това гласят част от признатите през днешния ден от Народното събрание на второ четене промени в Закона за хората с увреждания.

Шефовете ще бъдат освободени от това си обвързване, в случай че има характерни фактори, които попречват наемането на хора с увреждания или в случай че няма хора с увреждания, ориентирани от Бюрата по труда. Ако работодателят ползва различни ограничения за претовареност на лица с увреждания, също ще бъде освободен от квота

Работодатели, които не изпълнят работните квоти, всеки месец дължат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с увреждане. Работодателите би трябвало да назначат лицата с увреждания в 3-месечен период, откакто са били известени за задължението си по закона.

От " Обединени патриоти " имаше предложение работните квоти да отпаднат, само че то не бе признато.

Според други промени в закона, признати през днешния ден, хората с увреждания ще имат право на финансова поддръжка за помощни средства, за съоръжения, уреди и медицински произведения. Хората ще имат право на финансова поддръжка и за персонално моторно транспортно средство, за пригаждане на жилище, за водолечение или рехабилитация, за наем на общински жилище.

Директорите на дирекции „ Социално подкрепяне “ ще издават заповедите за разпределяне на финансовата поддръжка.

Въз основа на самостоятелната оценка ще се издават направленията за даване на персонална помощ с брой часове, обществени услуги или тип поддръжка.

Индивидуалната оценка ще се издава за периода, посочен в експертното решение за % на трайно понижена продуктивност или типа и степента на увреждане. Тя ще се изготвя въз основа на информация за: самооценката на индивида с увреждане за усложнения в домашни условия; увреждането, здравословното състояние; типа на затруднението; степента на включване в обществената среда; подвижността на индивида с увреждане в обществената среда и отвън дома му.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР