Дефицитът на работна ръка в различни сектори на икономиката може

...
Дефицитът на работна ръка в различни сектори на икономиката може
Коментари Харесай

Идея за справяне с липсата на кадри - да се използват затворници

Дефицитът на работна ръка в разнообразни браншове на стопанската система може да бъде понижен с потреблението труда на пандизчии. Това стана ясно от провелата се работна среща на зам.-министъра на правораздаването проф. Николай Проданов с ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев , оповестява " Монитор ". На нея са разисквани опциите за повишение на трудовата претовареност на лишените от независимост.

На срещата участваха още гл. комисар Васил Миладинов, гл. шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и Иван Иванов, изп. шеф на Държавно дружество “Фонд затворно дело “, което реализира ръководство на стопанските действия в местата за отнемане от независимост, оповестиха от правосъдното министерство.

На срещата са разисквани и разновидности за по-ефективно потребление на свободните индустриални пространства в пандизите. По време на диалога е изтъкнато, че стопанската активност, осъществена от лишените от независимост, дава опция за действително понижаване на периодите на техните присъди и има директно отношение към тяхната ресоциализация.

От името на АИКБ Велев съобщи, че стопанските субекти, които са членове на асоциацията, имат интерес към потреблението на свободния трудов запас и наличните индустриални мощности в местата за осъществяване на наказванията.

Според него изтърпяващите санкции в местата за отнемане от независимост са подобаващи за всички производства и работа, обвързвана с доста ръчен труд. „ Не става дума за действия, изискващи висока подготовка “, разясни Велев. „ Идеята е да се даде информация на компаниите, членуващи в нашата асоциация и те да влязат във връзка със съответните институции по места, които са 12 в цялата страна. „ Има 2 разновидността. Единият е работа в самите компании, където лишените от независимост могат да са в групи до 9 индивида, а другият - изнесени работни места в самите затвори, като може да се употребяват и наличните там машини “, добави шефът на АИКБ. По думите му се оказало, че в работилниците на пандизите има модерна техника, която не се употребява.

Велев добави, че стопанската система изпитва дефицит от работна ръка, като дефицитът е на процедура във всички браншове. В същото време обаче доста дребна част от лишените от независимост са ангажирани. Според него трудът на пандизчиите може да се употребява в машиностроенето, електротехниката, производството на мебели и и разнообразни произведения от пластмаса и в строителството.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР