Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани

...
Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани
Коментари Харесай

Социалната комисия прие промените в Закона за личната помощ

Без полемики и в границите на 10 минути бяха прегласувани текстовете от Законопроекта за персоналната помощ, които на изключителното съвещание на обществената комисия във вторник провокираха напрежение.

Тогава омбудсманът Мая Манолова стигна до извода, че от 1 септември 2019 година хората с увреждания ще останат без персонални асистенти и поддръжка от страната и съобщи, че е по-добре законопроектът да бъде отдръпнат. До развръзката се стигна, откакто майките от „ Системата ни убива” излязоха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов, който в сряда одобри майките и пое ангажимент, настояванията им да бъдат изпълнени. На изключителното съвещание в Народното събрание обещаното от премиера беше изпълнено, предава БГНЕС.

„ Законът подсигурява, че хората ще имат персонална помощ през цялата последваща година, без значение от тези 71 млн. лв.. Аз настоявам, че би могло да се намерят и спомагателни запаси в бюджета на общественото министерство, в това число по нови европейски стратегии, които са в границите на към 50 млн. лв.. Законът е подобен какъвто би трябвало да бъде”, отсече омбудсманът Мая Манолова, която дружно с нейния екип създаде текстовете на законопроекта за персоналната помощ.

Тя добави, че през първите две години има предели в предоставената персонална помощ поради ограничавания финансов запас. Те се показват в условия кои могат да аплайват и таван в часовете, които могат да получат. По-важното обаче е, че има гаранция, че никой няма да остане без персонална помощ да бедства поради неприятни текстове, изясни Манолова.

Тя акцентира, че след признатите промени се променя и твърдата ставка, която родители на деца с увреждания би трябвало да заплащат в случай че употребяват услугата персонален помощник. Те ще заплащат съгласно часовете като максимумът, който те ще заплащат от получаваната помощ в размер на 930 лева ще бъде до 380 лева В предходния текст те трябваше да заплащат твърдо по 380 лева без значение от броя на часове, в които грижите се поемат от помощник.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР