По-лесен достъп до високоспециализирани изследвания договориха Лекарският съюз и здравната

...
По-лесен достъп до високоспециализирани изследвания договориха Лекарският съюз и здравната
Коментари Харесай

Лекарският съюз и НЗОК се договориха за облекчен достъп до ЯМР

По-лесен достъп до високоспециализирани проучвания договориха Лекарският съюз и здравната каса. Вече няма да се постанова болничен престой за процедури, които могат да се извършат от експерти в извънболничната помощ. В контракта сред касата и медиците са планувани и наказания за лечебни заведения, които не са достигнали минималните заплати в Колективния трудов контракт. Въвеждането им още веднъж беше отсрочено за три месеца.

„ По този метод ние осигуряваме на индивида - не да си заплаща от джоба, а да получи нужното му проучване, заплатено от НЗОК “, сподели доцент Михаил Околийски - зам.-министър на опазването на здравето, ръководител на Народно събрание на НЗОК.

Направленията обаче имат предел. След като медиците го изчерпат, пациентите още веднъж ще чакат особено разрешениe от здравната каса. Иначе е очакван и по-лесен достъп до други високоспециализирани проучвания. Освен това се вкарват еднодневни услуги в лечебните заведения и диагностично-консултативните центрове.

„ Би трябвало гастроентеролозите да не желаят от пациентите да пролежават дни, с цел да им бъде направена гастроскопия. До в този момент пациентите в случай че трябваше да им бъде направено това проучване се постановяваше да лежат в болница “, съобщи доктор Иван Маджаров - ръководител на БЛС.

От юни лечебните заведения, които не заплащат на чиновниците си минималните заплати, заложени в груповия трудов контракт, ще заплащат санкции.

„ Без да знаем какви ще бъдат стойностите в новия КТД, това, е моето терзание, че лечебните заведения ще почнем да затъваме “, акцентира доктор Васислав Петров - ръководител на Сдружението на регионалните лечебни заведения, оповестява Българска национална телевизия.

„ Изрично се разбрахме, че е настоящето КТД. Ако бъде признато ново - това към този момент напълно по различен метод ще се договаря “, сподели доктор Иван Маджаров - ръководител на БЛС.

„ Санкциите сега са признати такива, каквито са “, съобщи Станимир Михайлов - шеф на НЗОК.

Предвижда се нарастване на цените на клиничните пътеки приблизително с към 20%. То ще влезе в действие след подписването на анекса към националния рамков контракт. Очаква се това да се случи идната седмица.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР