По какво може човек да се разпознае дали една сеч

...
По какво може човек да се разпознае дали една сеч
Коментари Харесай

Знаците, по които човек познава незаконната сеч в гората

По какво може човек да се разпознае дали една сеч в гората е противозаконна? Какви са вероятните реакции на жителите? Отговорите на тези въпроси са значими, тъй като злоупотребите в българските горите са всекидневие, а опазването им зависи от всички жители, които имат право да подават сигнали към контролиращите органи.

Сигурните знаци за непозволената сеч и противозаконна дървесина, както и стъпките, които хората могат да подхващат, обобщават от природозащитната организация WWF-България. Защото еколозите разчитат доста на човешкия фактор и съвестта на жителите за разрешаването на казуса. С тях жителите, попаднали на съмнителна сеч и дървесина елементарно да могат да ревизират дали тя е противозаконна.

Основни признаци, че сечта е противозаконна:

– виждайки сечище в гората, човек би трябвало да се огледа за осведомителна табела, която е наложителна по закон. Най-често това е лист хартия с величина А4 в найлонов джоб, закрепен за някое дърво. На табелата би трябвало да има информация за горския отдел и подотдел, за типа на сечта, интервал и размер на дърводобива;

– особено за противозаконната сеч са фалшифите горски марки. Необходимо е да се ревизира дали отсечените дървета с диаметър над 18-20 см са маркирани със наложителната контролна горска марка (КГМ), която би трябвало ясно да проличава в основата на пъна (от долната страна на склона), върху отпечатъка й да се разграничава номера на марката (напр. " А-2346 " ) и да има шест стени. На подправената марка липсва този така наречен шестостен;

– сигурен знак, че едно дърво е нелегално отсечено е, когато на него няма никакъв характерен знак и маркировка;

– постоянно нелегално отсечените дървета се маркират в следствие със спрей, болт или тампон с багра, с цел да имитират истинските марки). Съмнителните отпечатъци от " марки " също са съображение сечта да се алармира на контролните органи като противозаконна.

Тези признаци са задоволителни да се счита, че сечта се прави без нужните разрешителни или по погрешен метод.

Предварителна инспекция

Всеки може да направи и самичък предварителната инспекция в горския кадастър и в регистрите на Изпълнителната организация по горите дали за съответната гора е било издадено разрешително за сеч през тази или миналата година (данните в регистъра са групирани по землища).

Граждански сигнали

Гражданите могат да сезират виновните институции. Най-лесно, само че и нестабилно като резултат и противоположна връзка, е да се обадите на телефон 112, приемащ от 2015 година сигнали и за нарушавания в горите. При по-сериозни и значими случаи може да сезирате институциите по два метода:

– със заявление за достъп до социална информация до шефа на Регионална дирекция по горите с молба за цялата документи, която би трябвало да съпътства осъществяването на сечта. Така може да установите дали в действителност става въпрос за злоупотреба;

– сигнал до Регионалната организация по горите (РДГ) - с него се желае инспекция за законосъобразността на сечите и информация дали гората е в предпазена зона, дали е остаряла (с възраст над 100 години), дали е крайречна, резервират ли се дърветата с хралупите и гнездата на предпазените типове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР