По една жертва на всеки 10 минути взема инсултът у

...
По една жертва на всеки 10 минути взема инсултът у
Коментари Харесай

Инсултът взема по една жертва на всеки 10 минути

По една жертва на всеки 10 минути взема инсултът у нас. В международен мащаб, на всеки две секунди някой получава инсулт. Това оповестява „ 24 часа “.

49 853 българи са получили инсулт през 2023 година, 4813 от тях са умряли. Има три признака, по които той може да се познае. Това са провисване на устата, изтръпване и уязвимост в ръцете и нарушаване в говора.

„ Всяка година 800 000 индивида в Европа получава инсулт. По един на всяка минута. В България един на всеки 10 мин. получава инсулт “. Това изясни началникът на неврологична клиника в болница „ Св. Анна “ доцент Росен Калпачки по време на конференция за рисковите фактори и признаците на инсулта. 5500 са умряли в болничното заведение, по един на час и половина, изясни той.
„ България е водач, през последните 20 години е на челно място в света по смъртност от инсулт “, съобщи Калпачки. Според него пациентът схваща финален, ролята е на здравите хора към него, с цел да реагират навременно. Инсултът има три съществени признака и пациентът не схваща незабавно за тях, изясни Калпачки.
„ Инсултът не е заболяване, то е изключителна обстановка.
Той настава ненадейно, той ни прави неспособни да помогнем сами на себе си. Когато мозъчните кафези умрират, мозъчната функционалност се губи “. Това изясни доктор Георги Георгиев, зам.-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Всеки може да получи инсулт на всяка възраст. Най-малкият пациент е на 2 год. и половина, той се случва на всякаква възраст, посочи Георгиев. По думите му има две групи рискови фактори. Факторите, на които може да влияем са високо кръвна налягане, което е над 140/90. Може да се управлява с лекарства. Човек с високо кръвно налягане може да живее тъкмо толкоз, колкото и човек без високо, безапелационен бе зам.-председателят на АИА. Другите фактори, които може да бъдат следени са сърдечни болести, пушене, приложимост на алкохол, опиати. Липсата на придвижване и затлъстяване, висок холестерол, приложимост на противозачатъчни също въздействат на инсулта. Може да стартираме да се движим по-често, да направляваме високия холестерол, а комбинираните контрацептиви променят хормоналния баланс, поучава доктор Георгиев. Според него факторите, върху които не може да се въздейства, са приемственост, пол, придвижване на възрастта, предишен инсулт. Тенденцията се обръща – дамите получават повече инсулт в сравнение с мъжете, сподели още той.
Георгиев изясни, че даже и един от трите признака е
основателна причина човек да звънне на 112.
Загубата на равновесие е измежду признаците, които не са най-често срещаните. Друг признак е загубата на зрение, може да е отчасти. Често има гадене и повръщане, изясни той. Не премествайте пациента, не го движете, посветва той.
Има лекуване на инсулта, то е гратис от 2005 година. Първите часове на инсулта разрешават пациентът да бъде закаран до болничното заведение, с цел да може да му се влее лекарство, което разтваря получения съсирек и възвръща кръвотока. Може да се извърши тромболиза във всички лечебни заведения у нас, изясни доцент Калпчаки.
Над 130 звена у нас лекуват инсулт, само че единствено към 50 вършат модерно лекуване – тромболиза. Другите вършат рехабилитация. Повече от половината от тези 50 вършат до 10 тромболизи годишно. 2/3 лекуват по-малко от 5% от пациентите си по модерния метод, изясни доцент Калпачки.
По думите му 65% от пациентите, на които не им е направена тромболиза, остават инвалиди. С тромболиза инвалидите са 35%. Двойно по-малко, безапелационен бе началникът на неврологичната клиника. „ Драстично се понижава процентът на инвалидите. Пет пъти повече пациенти си потеглят сами, без асистенция от близки “, изясни той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР