Русия ще построи малка атомна електроцентрала в Узбекистан - първият

...
Русия ще построи малка атомна електроцентрала в Узбекистан - първият
Коментари Харесай

Русия ще строи ядрена централа в Узбекистан

Русия ще построи дребна атомна електроцентрала в Узбекистан - първият сходен план в постсъветска Централна Азия . Това разгласи президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев на среща с съветския си сътрудник Владимир Путин, оповестява " Ройтерс ".

Ако бъде изпълнена, нуклеарната договорка ще показва способността на Русия да изнася освен сила, само че и високотехнологични артикули на нови азиатски пазари в миг, когато Западът усилва натиска върху нея посредством наказания.

Мирзийоев уточни още, че Ташкент се интересува от закупуването на повече нефт и газ от Русия. Думите му демонстрират превръщане на десетилетната процедура Москва да внася въглеводороди от Централна Азия.

Президентът на Узбекистан дефинира

" Това възвестява началото на нова ера във всеобхватното стратегическо партньорство и съюзнически връзки сред нашите страни ", означи той.

На собствен ред Путин назова Ташкент " стратегически сътрудник и благонадежден съдружник " на Москва.
 Русия и Узбекистан договарят за реверсивен газопровод
Русия и Узбекистан договарят за реверсивен газопровод

Обмислят се доставки посредством тръбопровода " Централна Азия - Център "

Лидерите не дадоха детайлности за планувания нуклеарен план, макар че изказването на Мирзийоев демонстрира, че той е бил понижен по отношение на контрактувания през 2017 година, който по този начин и не бе финализиран.

В нито една от петте някогашни руски републики в Централна Азия няма нуклеарни електроцентрали, макар че Узбекистан и неговият комшия Казахстан - производители на уран, от дълго време настояват, че техните растящи стопански системи имат такава потребност.

Казахският план обаче може да продължи единствено след народен референдум, който към момента не е плануван.

Възползвайки се от акцията на Русия да пренасочи износа си на газ към Азия на фона на раздора със Запада поради Украйна, през октомври Узбекистан стартира да внася съветски природен газ по същия водопровод, който преди този момент го бе изпомпвал в противоположна посока.

Въпреки че личното му произвеждане на газ остава доста - към 50 милиарда кубически метра годишно, Узбекистан желае да задоволи изцяло вътрешното търсене, а съветските доставки му разрешиха да избегне енергийна рецесия.

" Износът на газ върви много по-напред от графика и ние сме подготвени да увеличим размера му, в случай че е належащо ", означи Путин.
 Русия желае газов съюз с Казахстан и Узбекистан
Русия желае газов съюз с Казахстан и Узбекистан

Кремъл акцентира, че не става въпрос за политика, а за търговия

Мирзийоев уточни, че Ташкент има предпочитание да усили и вноса на съветски нефт.

Двамата водачи показаха още, че техните държавни управления работят по огромни планове в минното дело, металите и химикалите.

Узбекистан, чиято стопанска система зависи значително от паричните преводи от мигранти, работещи в Русия, поддържа тесни връзки с Москва след съветската инвазия в Украйна през 2022 година

Въпреки това Мирзийоев и други водачи в района в никакъв случай не са говорили в поддръжка на " специфичната военна интервенция " на Русия в Украйна . Освен това всички страни в района работят със Запада по планове като направления за транспорт на товари, предопределени да заобикалят Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР