По-добре ли живеем днес, отколкото през социализма? Преподаватели от Софийския

...
По-добре ли живеем днес, отколкото през социализма? Преподаватели от Софийския
Коментари Харесай

Изследване показва цените от последните 270 години

По-добре ли живеем през днешния ден, в сравнение с през социализма? Преподаватели от Софийския университет се окуражават да отговорят на този въпрос и в продължение на 2 години пътуват из цялата страна, споделя Нова телевизия. Проучват над 1000 търговски бележника и събират 46 хиляди цени. Изчисленията им демонстрират, че макар инфлацията за миналата година от 15,3%, през днешния ден стандартът ни на живот е най-високият от 300 години насам.
Каква би била заплатата от 60-те години, в случай че я превърнем в днешни пари? Или пък какъв брой са коствали чифт обувки при започване на предишния век? През последните години сътрудници на доцент Мартин Иванов от СУ " Св. Климент Охридски " му задават въпроси като тези все по-често. Затова преди две години историкът в екип с още двама души - икономисти и статистици, подхващат нещо, което никой до момента не е правил. Пътуват до 57 обитаеми места, с цел да проучат купища документи в архиви и музеи. Събират цените в България за последните 270 години, ползват най-съвременните способи за пресмятане и ги превеждат в днешни пари. Голяма част от информацията откриват в остарели търговски бележници, съхранявани в Националната библиотека.
" Из страната имаше 1100 сходни бележника, които ние в съвсем 90% успяхме да обработим ", споделя доцент Иванов от Философския факултет на СУ. Докато събират данни обаче, надникват и във всекидневието на българите. Разбират с какво са се хранели, по какъв начин са се обличали, какви движимости са имали. Първият непокътнат фамилен бюджет е от 1848 година на работническо семейство от Самоков.
Според проучването през целия интервал от 1848 година до малко след 2000 година за храна отивали сред 45 и 48% от бюджета на българина. Днес процентът, който отделяме за храна, е 33, настояват откривателите. Висок на фона на Европа, само че по-нисък на фона на предишното ни. " За първи път несъмнено в нашата 1300-годишна история започваме да забогатяваме ", разяснява доцент Иванов.
" Средната заплата от 90 лв. през 1964 година е еквивалентът на 117 лв. днешни пари. През 1985-а заплатата от 197 лв. би трябвало да е еквивалентна на 1100-1200 лв. днешни пари. На процедура заплатите през днешния ден са по-високи междинните ", споделя доцент Ралица Симеонова-Ганева от Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Тя пресмята какво можем да си купим с тази сума тогава и какво през днешния ден. 123 бутилки олио са можели да си купят хората през 1985 година, а в този момент - 250 бутилки. Новогодишно меню от 1978 година в ресторант в Дряново възлизало на 12 лв. и 24 стотинки. Преобразувано в днешни пари, това са 92 лв. и 10 стотинки, споделят откривателите.
Българинът в този момент си позволяла повече, демонстрира изследването. Според доцент Иванов единствената причина, заради която възрастните си спомняли с трогване за социализма, е фактът, че тогава са били млади. Пенсионерите обаче сега взимат по-ниски пенсии, в сравнение с в края на 80-те години. В началото на февруари, само че преди 26 години, за по-малко от два месеца инфлацията доближава 400%, демонстрира проучването.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР