По - добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в

...
По - добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени

По - добра зърнена годишна продукция от миналогодишната предвиждат стопаните в Бургаска област. Ечемикът към този момент е узрял, чакаме дъждовете да спрат, с цел да можем да стартираме да жънем, заяви Илия Проданов, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите „ Маркели “, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат:

„ Не можем да чакаме добиви като в другите елементи на страната. Тук дъждовете пристигнаха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е към този момент доста късно. Другото, което е и в този момент - преваляванията са местни. Иначе преди този момент отново си имаше тежки интервали, май месец не капна капка дъжд! Няма да се повтори нещастието от предходната година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези числа. “

Очакванията са 300 – 350 кг от декар при пшеницата, а при ечемика към 400 кг от декар. При рапицата, доста стопани се отхвърлиха, при нея добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на тържищата.

„ Миналата година, пшеницата се продаваше за към 300 - 310 лева за звук, в този момент стопани са продали на зелено за 400 лева за звук. „ Дали ще е на зърно или на плява “ годината зависи от това по кое време ще спрат дъждовете. Трябва 2 - 3 дни да не вали и комбайните ще влязат, с цел да ожънат към този момент узрелия ечемик “

В Бургаско жътвата стартира най -рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през идната седмица.

Жътвената акция ще закъснее тази година, поради непрекъснатите дъждове. Очакванията в другите региони са от мощно оптимистични до умерени и с едно мислено. Надеждите са за по – добра годишна продукция, само че към момента е рано да се каже какви ще са добивите и по какъв начин ще се развие обстановката с изкупните цени, разясняват зърнопроизводители.

" Като цяло жътвата на ечемик и пшеница се чака да закъснее приблизително с към 10-12 дни за всяка от културите, заради по-хладното за сезона време и честите дъждове. Рано е да се вършат прогнози за реколтата в района, въпреки всичко добивите ще са към 350 - 400 кг / дка при ечемика и към 400 - 420 кг/дка при пшеницата. Надяваме се и изкупните цени да са по - високи, каквато наклонност има сега на международните тържища ", безапелационен е ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров.
През предходната година добивите тук-там паднаха до 50 кг/дка и най-малко още две години ще бъдат нужни, с цел да се покрият загубите на земеделците. Към момента положението на посевите е приемливо и се чака добра годишна продукция, само че всичко зависи от времето през идващите дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР