По данни на Европейската комисия наложените срещу Русия санкции започват

...
По данни на Европейската комисия наложените срещу Русия санкции започват
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия работят, но и Европа страда

По данни на Европейската комисия наложените против Русия наказания стартират да дават резултат. Търговските ограничавания към този момент са засегнали съветски експортни покупко-продажби, които преди войната са били на стойност над 73 милиарда евро годишно, са съобщили специалисти от Европейска комисия пред ДПА. В процентно изражение това съставлява 48 на 100 от износа на Русия за Европейски Съюз преди войната.

В рамките на към четири месеца са били замразени и съветски активи на стойност към 13,8 милиарда евро. Сред пострадалите са олигарси и поддръжници на президента Владимир Путин. Милиарди от запасите на Руската централна банка също към този момент не са налични.

Европейски Съюз чака спад в съветската стопанска система

" Данните, с които разполагаме, демонстрират ясно, че глобите оказват своето въздействие ", съобщи почитан чиновник на Европейски Съюз, помолил за анонимност. Въпреки относително късия интервал, откогато са наложени, съветската стопанска система към този момент ги усеща, а и резултатът от тях занапред ще се ускорява. Брюксел чака съветската стопанска система да се свие с 10,4 % през тази година.

Според европейските специалисти глобите ще принудят Русия да промени икономическите си модели и да продължи пътя си към " затворена " стопанска система. Същевременно проблемите с доставките и неналичието на достъп до съвременни непознати технологии ще пречат на вътрешното произвеждане, вложенията и растежа на продуктивността. Смята се за малко евентуално Русия да успее да задоволи търсенето на артикули от санкционния лист независимо или посредством импорт от страни като Китай.

Възможни са проблеми при снабдяването с машини, аварийни елементи за коли и със съхранението на данни. Европейски Съюз счита, че възбраната за експорт на артикули с двойно предопределение към този момент се отразява на военния потенциал на Русия. Важни фабрики от отбранителната сфера, като да вземем за пример такива, произвеждащи ракети " въздух-въздух " и танкове, са принудени да затворят поради неналичието на съставни елементи от чужбина.

IT-специалистите напущат страната

Според Брюксел възбраните за импорт от Европейски Съюз засягат софтуерните компании, операторите на мобилни мрежи и съветската автомобилна промишленост. След напускането на западните производители, руските марки като " Москвич " още веднъж се възраждат. Правителството желае да обезпечи евтини заеми, с цел да могат хората още веднъж да купуват повече коли. Много руснаци обаче просто не разполагат с задоволително пари.

Руската гражданска авиация на собствен ред страда освен от възбраната за полети в Европа, само че и от рестриктивните мерки за експорт на аварийни елементи и услуги, наложени от Брюксел и Вашингтон. Според Европейски Съюз множеството съветски самолетни компании към този момент не са в положение да извършват интернационалните условия за сигурност на полетите.

Проблемите се изострят и от това, че евентуално към 70 хиляди IT-специалисти са напуснали страната в последно време, а още 100 хиляди могат да ги последват.

Ембаргото върху въглищата и петрола

Експертите чакат обилни последствия и поради ембаргото върху въглищата и петрола. Забраната за импорт в Европейски Съюз на съветски въглища ще влезе в действие на 10-и август. Очаква се тя да засегне една четвърт от съветския експорт на тези първични материали, чиято обща стойност е към осем милиарда евро годишно.

Руският импорт на недопечен нефт в Европейски Съюз през 2021-а година е възлизал на към 48 милиарда евро, а този на петролни артикули - на 23 милиарда. 90 на 100 от тях ще отпаднат, когато от пети декември се постави завършек на вноса по море, а от пети февруари следващата година - и на модифицираните петролни артикули. Според европейските специалисти 45 % от съветския бюджет се образуват от доходи, свързани с петрола.

И европейската стопанска система страда от глобите

Европейските стопански системи обаче също понасят вреди от глобите. Според специалистите на Европейска комисия най-голямото директно влияние е пристигнало от възбраната за импорт на стоманени произведения, 21 % от които преди войната са идвали от Русия. Сравнително високите цени на пшеницата преди началото на спора са се покачили с още 35 на 100, на царевицата - с сред 15 и 25 на 100, а на слънчогледа - с към 33 %.

Брюксел позволява, че е допустимо и по-нататъшно нарастване на цените на поради възбраната за импорт на дървесина от Русия, както и настъпването на усложнения при производството на чипове, за което се употребяват благородни газове, каквито Русия към този момент не изнася. Заради войната Европейската комисия е разрешила досега държавни помощи от над 200 милиарда евро за компании, които са изключително наранени от спора - да вземем за пример около високите разноски за сила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР