По-бързи темпове на ваксиниране и преки плащания за бизнеса ще

...
По-бързи темпове на ваксиниране и преки плащания за бизнеса ще
Коментари Харесай

Икономист: Хотелиери и ресторантьори бяха противопоставени умишлено


„ По-бързи темпове на имунизиране и директни заплащания за бизнеса ще ускорят процесите на възобновяване на стопанската система ”, убеден е икономистът Агоп Каспарян от Институт „ Рего “. Експертът разяснява темповете на имунизацията у нас и уточни печалния факт за страната ни от дъното на европейските ранглисти: „ За жал сега в България това не се случва и ние сме на последно място по брой имунизирани “.

По време на присъединяване си по БНР Каспарян уточни: „ Ако икономическите ограничения у нас работеха, през днешния ден нямаше да има митинги на работещите в заведения с искане да отворят по-рано. Това се отнася освен за ограниченията във връзка с ресторантьорите, а и на всички дребни бизнеси в България “.

Според икономиста главният пострадал от коронакризата в Българие е точно дребният бизнес, тъй като огромна част от бенефициентите по стратегия 60/40 са огромни и междинни предприятия. Малките предприятия нямат структурна икономическа опция да вземат участие няколко месеца в програмата 60/40. 

От позицията на личната си експертиза Каспарян бе безапелационен: „ Мерките не работят – 24 лв. дневно занапред стартират да се изплащат. Минаха два от най-трудните месеци и обстановката е една и съща. В последна сметка два сектора – хотелиери и ресторантьори, бяха опълчени, по тази причина и последваха митингите “, сподели Каспарян в предаването „ 12+3 “ на стратегия „ Хоризонт “ по националното радио.

„ Тежката администрация, стъпките за кандидатстване -  веднъж се минава през системата на Национална агенция за приходите, след това през Министерството на стопанската система, след това се пишат доклади, отчети, таблици… Всичко това плаши бизнеса “, изясни специалистът усложненията пред междинното предприемачество, създавани от днешните ръководещи.

Каспарян твърдо реагира: „ Засегнати са освен ресторантьорите “. Икономистът прикани работещите в националната медия: „ Минете по която и да е улица, в който и да е от огромните, даже и в дребните градове, с цел да видите какъв брой от магазините са празни и то празни не откъм стока, а откъм наематели. Това също рефлектира върху покупателната дарба на популацията “.

Икономистът от Институт „ Рего “ разгласи, че България е на предпоследно място в Европейски Съюз по подкрепяне на стопанската система по време на пандемията и че това не е инцидентно, тъй като още при започване на рецесията икономистите са предложили да се отсрочат заплащанията на налог облага и осигуровките за бизнеса, само че на вятъра: „ Има държавни принадлежности, с които по съответен метод те могат да бъдат разсрочени, само че явно няма това предпочитание. А има ли предпочитание, постоянно има и метод. В България тромавата администрация, многото документи и може би нежеланието на ръководещите да оказват помощ на дребния бизнес води точно до тези митинги “.

По мотив предлагането на Българска социалистическа партия да се отвори държавния запас и стоките от него да бъдат пуснати на пазара, като по този метод се подкрепи бизнеса, Агоп Каспарян разяснява, че то е много съответно в тази икономическа обстановка.  Социалистите предложиха тези артикули да се продават на по-ниски цени, а запасът да бъде напълнен още веднъж със артикули от български производители. Според икономиста от Институт „ Рего “ друго положително предложение на Българска социалистическа партия е по време на рецесията да бъдат освободени от налог здания и такса боклук компании и организации, които сега не употребяват офисите си и не създават боклук.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР